to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα βήματα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μίλησε Στο Κόκκινο


Την ώρα που οι προβλέψεις γίνονται πιο δυσοίωνες για τον ρυθμό επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής και η διεθνής συγκυρία είναι αρνητική, η Ελλάδα επιδιώκει ήδη από φέτος να είναι έτοιμη για την πολυεπίπεδη συζήτηση της δεκαετίας 2020-2030, με ηλεκτροπαραγωγή 20% από ΑΠΕ το 2020 και τελικά άνω του 50%, με 10% ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους και πλήρως ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Υπογράμμισε παράλληλα την σημασία της υποστήριξης περιοχών όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη κατά την μετάβαση στη νέα εποχή με προγράμματα «δίκαιης μετάβασης» για εργασία χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε αρχικά ότι «παγκοσμίως, τα πράγματα δεν είναι καλά όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, η Παγκόσμια Διακυβερνητική Διάσκεψη που τροφοδοτεί τον ΟΗΕ και τους διεθνείς Οργανισμούς με στοιχεία για την εξέλιξη του φαινομένου έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι εξελίξεις μας κατευθύνουν σε μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ... αν συνεχίσουμε έτσι μπορεί να προσεγγίσει το 2100 τους 3 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, κάτι καταστροφικό για τον πλανήτη και την βιοποικιλότητα. Στην ΕΕ και την παγκόσμια κοινότητα, η συζήτηση που κάνουμε αφορά τους 2 βαθμούς Κελσίου, η Συμφωνία των Παρισίων τον 1,5 βαθμό ως ανώτερο όριο που μπορούμε να αντέξουμε ... για το περιβάλλον, την φύση, τους ανθρώπους, τη θάλασσα, τις πλημμύρες, την άνοδο της στάθμης των υδάτων κτλ».

 
Όπως είπε, πρέπει:
  • να επαναφέρουμε την συζήτηση στον άξονα της Συμφωνία των Παρισίων στην παγκόσμια σφαίρα, μία συμφωνία που ακόμη επεξεργαζόμαστε για να αρχίσει να υλοποιείται το 2019, την ώρα που δηλώσεις όπως του κ. Τραμπ αλλά και πρόσφατα του κ. Μπολσονάρο είναι πολύ ανησυχητικές, αρνούνται την πραγματικότητα, την άνοδο της θερμοκρασίας, γενικά την κλιματική κρίση, τις ακραίες εκφράσεις του φαινομένου.
  • να συμφωνηθούν και ολοκληρωθούν φέτος στη Σύνοδο του ΟΗΕ στο Κατοβίτσε της Πολωνίας τα οικονομικά και τεχνικά εργαλεία εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων. Θα πρέπει όλες οι χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και οι ανεπτυγμένες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Έτοιμοι από φέτος για το 2020-2030
 
«Η Ελλάδα κάνει το δικό της σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030, που μετά την συζήτηση στη Βουλή που έχει ήδη γίνει θα κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση και σε μεγάλο φόρουμ με πολλά επίπεδα συζήτησης, με τους παραγωγούς ενέργειας, τις βιομηχανίες, τις ΜΚΟ και τους δημόσιους φορείς. Θέλουμε η χώρα να είναι έτοιμη από φέτος να είναι έτοιμη για την συζήτηση της δεκαετίας 2020-2030», συνέχισε ο κ. Φάμελλος, παραθέτοντας τα παρακάτω:
 
Ηλεκτροπαραγωγή: Το 2020 θα "πιάσει" τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με πάνω από 30% από ΑΠΕ (εκ των οποίων 10% από υδροηλεκτρικά). Ζητούμενο είναι αυτή η δεκαετία παραγωγικής ανασυγκρότησης και αύξησης του ΑΕΠ να μην συνδεθεί με αύξηση εκπομπών, να υπάρχει μία καινοτόμος παραγωγική διαδικασία που θα στηρίζεται στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Στην ηλεκτροπαραγωγή θα προβλέπεται ότι πάνω από 50% της ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ και θα υπάρχει μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα στο φυσικό αέριο, που έχει χαμηλότερες εκπομπές, θα είναι το καύσιμο βάσης.
 
Βιομηχανικές εκπομπές: Και εκεί θα υπάρχει μεγάλη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
 
Εξοικονόμηση στα κτίρια: Προωθείται η διεύρυνση των δικτύων πρόσβασης σε "καθαρά" και φτηνά καύσιμα για τα νοικοκυριά, όπως η μεγάλη επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, σε όλες τις πρωτεύουσες της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, από την Ορεστιάδα μέχρι την Στερεά Ελλάδα υπάρχει σχέδιο για αποκεντρωμένα δίκτυα φυσικού αερίου. Επίσης, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και της Κρήτης, με καθαρή χρηματοδότηση άνω των 600 εκατ. ευρώ που κερδίσαμε από το εμπόριο αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να ξεπεράσουμε την λειτουργία ενεργοβόρων και κοστοβόρων μονάδων στα νησιά. Μεγάλες αλλαγές θα γίνουν επίσης με το καινούργιο «Εξοικονομώ» που υλοποιείται τώρα, για να μειώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση.Μόνο από το «Εξοικονομώ κατ' οίκον» και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, μία σειρά από νέα ανταγωνιστικά επαγγέλματα ειδικά τεχνιτών και μηχανικών σε αυτούς τους τομείς ανοίγουν εδώ για νέα παιδιά και δίνουν στον τελικό καταναλωτή δίνουν μικρότερο κόστος.
 
Μεταφορές: Στρέφεται η προσοχή στις συνδυασμένες μεταφορές, στα ΜΜΜ σταθερής τροχιάς που θα είναι ηλεκτροκίνητα (φέτος θα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση του βασικού δικτύου Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη), την διεύρυνση του προαστιακού, του τραμ, του μετρό της Θεσσαλονίκης, της νέας γραμμής του μετρό στην Αθήνα. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις καθαρές μορφές μετακίνησης, η πρόταση που έχουμε έχουμε θέσει στην ΕΕ είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να χρηματοδοτεί πλέον την μετατροπή σε ηλεκτροκίνηση και εν μέρει σε αεριοκίνηση τόσο των αστικών λεωφορείων όσο και των ταξί, μπορεί να δώσει γρήγορα μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη στις πόλεις. Επίσης, σχεδιάζουμε εργαλεία για ένα σταθερό δίκτυο ρευματοδότησης και ελαφρύνσεις στην ηλεκτροκίνηση και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, με στόχο να προσεγγίσει το 10% το 2030.
 
Υποστήριξη με εργασία της μετάβασης στη νέα εποχή
 
Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «στις περιοχές της λιγνιτοπαραγωγής θα πρέπει να υπάρχει ένα παράλληλο εργαλείο, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να στηριχθεί με εργασία η αλλαγή του ενεργειακού και περιβαλλοντικού μοντέλου σε αυτές περιοχές και για τους εργαζόμενους εκεί, στην Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη. Έχει ήδη γίνει η διαβούλευση, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός και θα ξεκινήσει η υλοποίησή του, με ένα πρώτο ποσό 60 εκατ. ευρώ για επενδύσεις, για καθαρή νέα εργασία χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
 
Έχουμε επενδύσει στην σκληρή και τίμια εργασία για να μην κινδυνεύουμε από καμία περικοπή
 
Εξάλλου και σχολιάζοντας το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «το να συζητάμε στην Ελλάδα για νέες μνημονιακές υποχρεώσεις και πολιτικές λιτότητας είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο ... Τα τελευταια χρόνια έχουμε επενδύσει ως χώρα, όχι μόνο ως κυβέρνηση, σε σκληρή και τίμια εργασία, για να μην κινδυνεύουμε από καμία περικοπή. Το μέλλον της χώρας δεν είναι οι περικοπές ... αποδείχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα αποδειχθεί και αυτή την εβδομάδα ... θα καλείται η αντιπολίτευση να ψηφίζει, κάθε εβδομάδα, νομοσχέδια που δίνουν στους πολίτες περισσότερους πόρους, περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερη δικαιοσύνη».
 
«Αυτή η κυβέρνηση υπερασπίστηκε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ξεπουλήσει και αυτό σε ιδιώτες. Ξέρουμε πως ό,τι έχουμε κάνει εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν περικοπές. Αυτό διεκδικούμε και το διεκδικούμε τίμια, πάνω στο τραπέζι, όπως πρέπει για μία ευρωπαϊκή χώρα που δεν φοβάται τίποτε, γιατί είναι πολύ ισχυρή πλέον έχοντας τιμιότητα και παραγωγή», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)