to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:13 | 04.10.2017

πηγή: stokokkino.gr

Οικονομία

Τα τρία συν ένα κλειδιά του εντυπωσιακού πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ

Κάποιοι έλεγαν ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου και ο ΕΦΚΑ θα καταρρεύσει, αλλά αντί για έλλειμμα 756 εκατ. ευρώ ήδη έχουμε πλεόνασμα 188 εκατ. ευρώ και το πλεόνασμα αυτό θα διευρυνθεί κι άλλο μέχρι το τέλος του 2017, διαβεβαίωσε ο διοικητής του Θανάσης Μπακαλέξης, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Τα τρία συν ένα «κλειδιά» της εντυπωσιακής επίδοσης.


«Από την αρχή είχαμε πει ότι το έλλειμμα αυτό θα αναμορφωθεί, φαινόταν προϋπολογιστικά. Κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου, θα καταρρεύσει ο φορέας, θα έρθει η καταστροφή ... δεν ήρθε η καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακαλέξης.

Το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει ακολουθηθεί από την κυβέρνηση, όπως είπε, καθώς φαίνονται οι επιπτώσεις στην αύξηση εσόδων:

  • από τις εισφορές των μισθωτών, κάθε μήνα 10%-12% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό, κυρίως λόγω της μείωσης της ανεργίας και σε ένα βαθμό της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας

  • από την εξυπηρέτηση των παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα ενισχυθεί περαιτέρω από τις τρέχουσες ρυθμίσεις και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

  • από την αξιοποίηση της περιουσίας του φορέα

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε ο κ. Μπακαλέξης, έχουμε πετύχει μείωση της δαπάνης, κυρίως της συνταξιοδοτικής του Δημοσίου, λόγω του μειωμένου αριθμού αιτήσεων συνταξιοδότησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ φτιάχτηκε πέρυσι τέτοια εποχή χωρίς να λειτουργεί ο ενιαίος φορέας, χωρίς συνολική εικόνα των μεγεθών ανά πρώην, εντασσόμενο, φορέα ... υπήρξε υπερεκτίμηση σε κάποια νούμερα, γι' αυτό και έχουμε αυτήν την εξέλιξη. Περιμένουμε το πλεόνασμα να διευρυνθεί κι άλλο ως το τέλος του χρόνου».

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Στην σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι «η αναθεώρηση των μεγεθών του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2017 επιβεβαιώνει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ και το έλλειμμα αξιοπιστίας όσων το αμφισβητούσαν.

Το  ετήσιο  αποτέλεσμα  διαμορφώνεται  σε  προϋπολογισμένο  δημοσιονομικό πλεόνασμα  188,5  εκατομμυρίων  ευρώ,  από  αρχικά  προϋπολογισμένο δημοσιονομικό έλλειμμα 756 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα στοιχεία δίνουν απάντηση στα ψεύδη της αντιπολίτευσης και μερίδας των ΜΜΕ, που  αμφισβητούσαν  την  πορεία  των  οικονομικών  του  ΕΦΚΑ  και  μιλούσαν  για 

«πλασματικό πλεόνασμα».

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης  στέκεται  στα  πόδια  του  και  το αποδεικνύει καθημερινά. Θα συνεχίσει να το κάνει, σε πείσμα όσων επιδιώκουν την υπονόμευση του δημόσιου συστήματος κοινωνική ασφάλισης, το οποίο σήμερα ανακτά την αξιοπιστία του».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)