to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 04.06.2013

Διεθνή

Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για την εξέγερση στη γείτονα

«Η βία της αστυνομίας ώθησε τον κόσμο να βγει στους δρόμους» λέει η αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Βατάν, Mutlu Tonbekici στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η πολιτική ζωή στην Τουρκία δεν θα είναι η ίδια με αυτή πριν από το ξέσπασμα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των περασμένων ημερών, όποιες και αν είναι οι άμεσες συνέπειες των διαμαρτυριών, εκτιμούν πολλοί πολιτικοί αναλυτές απ' όλους τους χώρους σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις


«Η βία της αστυνομίας ώθησε τον κόσμο να βγει στους δρόμους» λέει η αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Βατάν, Μουτλού Τεμπέκιτζι (Mutlu Tonbekici) μιλώντας τηλεφωνικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Κωνσταντινούπολη. «Οι πολίτες δεν μπορούσαν πλέον να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς η αστυνομία αντιμετώπισε με κτηνώδη τρόπο τους διαδηλωτές» σημειώνει η κα Τεμπέκιτζι, η οποία παρακολούθησε από πολύ κοντά τις μεγάλες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη από την πρώτη στιγμή.



Η αρθρογράφος της Βατάν εκτιμά ότι, παρά τις διαδηλώσεις, ο πρωθυπουργός Ρ. Τ. Eρντογάν παραμένει ισχυρός. «Δεν πιστεύω ότι η εξουσία του εξασθενίζει» λέει. Σημειώνει πάντως με έμφαση ότι οι διαδηλώσεις είναι αυθόρμητες και για πρώτη φορά μετείχαν δίπλα-δίπλα οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί και «ορκισμένοι εχθροί» αντίπαλων ποδοσφαιρικών ομάδων. «Ήταν μέχρι σήμερα αδιανόητο να διαδηλώνουν μαζί οι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, όπως της Γαλατά Σαράι, της Μπεσίκτας και της Φενέρ Μπαξέ. Και σήμερα βλέπουμε να διαδηλώνουν από κοινού» λέει η Μουτλού Τεμπέκιτζι, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κάτι καινούργιο γεννιέται στην Τουρκία.



-Κυρία Τεμπέκιτζι, επί μία δεκαετία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πιο ισχυρός ηγέτης της Τουρκίας από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ. Ξαφνικά ο πρωθυπουργός σας δείχνει να χάνει μέρος της ισχύος του, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους.

-O Eρντογάν παραμένει ισχυρός και δεν πιστεύω ότι η εξουσία του εξασθενίζει.

Αντίθετα, μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων είναι πιο αποφασισμένος. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν για περιβαλλοντικά θέματα στην Κωνσταντινούπολη και επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις. Η αστυνομία αντιμετώπισε πολύ βίαια τους διαδηλωτές. Ο κύριος λόγος μάλιστα που βγήκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι στους δρόμους ήταν η στάση της αστυνομίας έναντι των διαδηλωτών. Η βία της αστυνομίας ώθησε τον κόσμο να βγει στους δρόμους. Οι πολίτες δεν μπορούσαν πλέον αν μείνουν στα σπίτια τους.



-Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως υποπτεύεται κάποιες «ξένες δυνάμεις» βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις και ήδη οι υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν το θέμα..

-Δεν μπορώ να ξέρω. Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν κάποιοι προβοκάτορες.

Είμαι σίγουρη ότι υπήρχαν κάποιοι πράκτορες της αστυνομίας μέσα στους διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις ήταν πάντως εντελώς αυθόρμητες.



-Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, ο στρατός μοίρασε αντι-ασφυξιογόνες μάσκες σε διαδηλωτές.

-Ήταν κάποιοι στρατιώτες, έδωσαν στους διαδηλωτές όχι ακριβώς αντι-ασφυξιογόνες μάσκες, αλλά μάσκες που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία στα νοσοκομεία. Ήταν δική τους πρωτοβουλία.



-Οι ένοπλες δυνάμεις, ο στρατός, υποστηρίζει τους διαδηλωτές;

-Δεν έχω ιδέα αν ο στρατός υποστηρίζει τις διαδηλώσεις, αλλά δεν είμαι σίγουρη. Ο στρατός παραμένει πολύ ήσυχος εδώ και πολύ καιρό. Υπήρχαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά είμαι σίγουρη ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει σήμερα έναν τέτοιο κίνδυνο.

 -Πιστεύετε ότι τα αίτια αυτών των διαδηλώσεων έχουν τη ρίζα τους σε κοινωνικά προβλήματα, όπως η φτώχεια;

-Φυσικά και υπάρχουν κοινωνικά αίτια στην έκρηξη των διαδηλώσεων. Με τις διαδηλώσεις αυτές ο τουρκικός λαός θέλησε να εκφράσει την ανησυχία του για τα κοινωνικά προβλήματα. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν έχει προωθήσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, αλλά παραμένουν πολλά προβλήματα.



-Δεν είδαμε μέχρι τώρα κομματικές σημαίες στις διαδηλώσεις, ούτε κομματικά συνθήματα, ούτε στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, είδαμε οπαδούς αντιπάλων ποδοσφαιρικών ομάδων να διαδηλώνουν δίπλα-δίπλα. Μήπως είναι μια λαϊκή εξέγερση;

-Πολλές κοινωνικές ομάδες μετέχουν στις διαδηλώσεις. Ήταν μέχρι σήμερα αδιανόητο να διαδηλώνουν μαζί οι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, όπως της Γαλατά Σαράι, της Μπεσίκτας και της Φενέρ Μπαξέ. Και σήμερα βλέπουμε να διαδηλώνουν από κοινού. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Και εσείς στην Ελλάδα είχατε δει ανάλογα φαινόμενα στην πλατεία Συντάγματος πριν δύο χρόνια. Χθες είδα σε ένα κεντρικό πάρκο της Κωνσταντινούπολης να στήνονται κάποια «τραπεζάκια» και να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, όπως με τους «Αγανακτισμένους» στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Αυτό είναι κάτι καινούργιο για την Τουρκία, Να δούμε που θα καταλήξει..

  

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

-------------------------------------------------------------------

Τουρκία: Εκτιμήσεις αναλυτών για την "επόμενη ημέρα" του κύματος μαζικής διαμαρτυρίας

Η πολιτική ζωή στην Τουρκία δεν θα είναι η ίδια με αυτή πριν από το ξέσπασμα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των περασμένων ημερών, όποιες και αν είναι οι άμεσες συνέπειες των διαμαρτυριών, εκτιμούν πολλοί πολιτικοί αναλυτές απ' όλους τους χώρους σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.

« Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Η απολιτική νεολαία της Τουρκίας έχει μετατραπεί σε ακτιβιστές!» γράφει χαρακτηριστικά ο Μπαρτσίν Γινάντς της Ηurriyet Daily News.

Αρκετοί αναλυτές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι το κύμα αυτό διαμαρτυρίας εξέφραζε και επανδρώθηκε κυρίως από την νεολαία, από άτομα 18 έως 35 ετών, που έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον κοσμικό (λαϊκό) και δεν δείχνουν καμία διάθεση να απομακρυνθούν από τις αξίες αυτού του περιβάλλοντος.

Πολλοί επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς «αφουγκράζονται τα σημεία των καιρών», σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν που δεν δείχνει να καταλαβαίνει αυτό που γίνεται.

Πάντως όλοι επίσης συμφωνούν ότι «για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Τ. Ερντογάν δέχεται τόσο σκληρή κριτική από τους πολίτες»,, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο πολιτικός επιστήμονας Χουσεΐν Μπαγκσί.

Άλλο βασικό στοιχείο που επισημαίνουν οι αναλυτές είναι την απόσταση που χωρίζει την αντιπολίτευση από το κύμα αυτό διαμαρτυρίας.

Πολλοί επίσης αναλυτές όπως ο βετεράνος αρθρογράφος Τζινγκίζ Τζαντάρ, θεωρούν ότι το κύμα αυτό διαμαρτυρίας θα έχει ξεχωριστή θέση και στην ιστορία της εποχής μας, θα πάρει μια θέση δίπλα από στιγμές όπως η πτώση του τείχους του Βερολίνου, η κατάρρευσή του Γκορμπατσόφ και άλλες τέτοιες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας. Πάντως ο ίδιος αποφεύγει να προδικάσει σε τι θα οδηγήσει αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας.

Οι μόνοι που τολμούν να κάνουν προβλέψεις σήμερα σχετικά με την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων είναι οι σχολιαστές των αγορών και οι οικονομικοί αναλυτές, που βλέπουν μέσα από τη συμπεριφορά των αγορών, άμεση επιστροφή της σταθερότητας. Το κύμα διαμαρτυρίας μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να πετύχει καλύτερα τους στόχους, λένε.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δείτε επίσης: Τα ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα μας σπρώχνουν σε επικίνδυνα μονοπάτια

«Το Ταξίμ είναι η εξέγερση της γενιάς που μεγάλωσε με τον Ερντογάν»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)