to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 03.06.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

«Τα τόσα εργατικά ατυχήματα κάτι "μαρτυρούν"»

Για τα «πυκνά», εσχάτως, σοβαρά εργατικά ατυχήματα, κάποια εκ των οποίων αποβαίνουν και θανατηφόρα, μίλησε στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο Γιάννης Τοπαλιάν, συντονιστής του Τμήματος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.


Όπως ανέφερε ο κ. Τοπαλιάν, η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι συνάρτηση τριών βασικών παραμέτρων: Της όσο το δυνατόν  καλύτερης στελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, των αλλαγών στη νομοθεσία και της αποφασιστικότερης  στάσης, την οποία, όπως είπε, θα πρέπει να τηρήσουν τα ίδια τα συνδικάτα.

Από τότε που η χώρα υπάχθηκε σε μνημόνια, παρατήρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι έχουν ενταθεί οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες, είτε αυτές αφορούν την απροθυμία τήρησης κανόνων ασφαλείας και υγείας (κανόνων που συχνότατα θεωρούνται «δαπανηροί» ή «αντι- παραγωγικοί»), είτε την υπερ- εντατικοποίηση της εργασίας.

«Δεν είναι μόνον τα ατυχήματα, είναι και οι επαγγελματικές ασθένειες σύμπτωμα αυτής της κατάστασης» σημείωσε ο κ. Τοπαλιάν, ο οποίος επισήμανε ότι ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε ένα συγκροτημένο σύστημα ασφάλειας και υγιεινής στους εργασιακούς χώρους. «Ειδικά όμως στα τελευταία χρόνια το κακό εντάθηκε πολύ», πρόσθεσε.

Θετικό στοιχείο είναι η επαναδραστηριοποίηση του ΣΕΠΕ, των Επιθεωρητών Εργασίας, κάτι που «αποφέρει ήδη  αποτελέσματα», είπε ο κ. Τοπαλιάν. Ανέφερε ακόμη ότι θα προωθηθούν και νομοθετικές αλλαγές. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα, κάτι, όπως εκτίμησε, έως τώρα δεν έχει κάνει.

Καίριο ζήτημα είναι, πρόσθεσε, να μην διστάζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και τη  σωματική ακεραιότητά τους.
    

 

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)