to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα torrents νίκησαν την ΑΕΠΙ στη δικαστική μάχη

Η ελληνική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα της ΑΕΠΙ για την εφαρμογή ασφαλιστικών μέτρων, με τα οποία ζητούσε από τους παρόχους internet να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες torrent.


Η ΑΕΠΙ είχε καταθέσει το αίτημα για τα ασφαλιστικά μέτρα το 2013.

Η δικαστική απόφαση (αριθμός 13478/22 Δεκ. 2014) δημοσιεύεται εν περιλήψει στο void.gr και αναφέρει ότι το αίτημα της ΑΕΠΙ παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή οι απαίτηση της ΑΕΠΙ είναι υπερβολική.

Η ΑΕΠΙ ζητούσε να καταστέλλονται «όχι μόνο παράνομες αλλά και νόμιμες πράξεις», δεδομένου ότι η τεχνολογία torrent δεν κάνει διάκριση μεταξύ πειρατικών ή νόμιμων αρχείωv.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα αιτούμενα ασφαλιστικά μέτρα παραβιάζουν την ελευθερία της πληροφόρησης, το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επίσης τα αιτούμενα μέτρα “δεν πληρούν τα ειδικότερα κριτήρια της αναγκαιότητας και της καταλληλότητας για την έστω και εν μέρει επίτευξη του επιδιωκόμενου ως άνω σκοπού”, καθώς sites των οποίων ζητούνταν το μπλοκάρισμα, όπως το Pirate Bay, λειτουργούν ήδη σε άλλες IP.

Ακόμα, το αίτημα της ΑΕΠΙ κρίθηκε ότι “αντιβαίνουν στο άρθρο 16 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, παραβιάζοντας το δικαίωμα των καθ’ ων παρόχων στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην βασική αρχή της διαδικτυακής ουδετερότητας”

Μπορείτε να δείτε το pdf με τις 49 σελίδες της απόφασης 13478/22 Δεκ. 2014 σχετικά με το αίτημα της ΑΕΠΙ εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)