to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα "θαλασσοδάνεια" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου "έπνιξαν" 35...

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών εμπλέκει στο σκάνδαλο τους Άγγελο Φιλιππίδη και Κλεάνθη Παπαδόπουλο, Δημήτρη Κοντομηνά, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Βίκτωρα Ρέστη, Δημήτρη Μπακατσέλο, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα και την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου


Το απόστημα της διαφοράς που δηλητηρίασε τον δημόσιο βίο και στοίχισε στα δημόσια ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ φαίνεται ότι αρχίζει σιγά - σιγά να σπάει. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδες έγινε γνωστό ότι τρανταχτά ονόματα του επιχειρηματικού και τραπεζικού κλάδου παραπέμπονται με κακουργηματικές κατηγορίες για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ σε πλήρη διερεύνηση βρίσκεται και η διαβόητη λίστα Λαγκάρντ μετά τα νέα στοιχεία που παρέδωσε πριν μερικές εβδομάδες στους Έλληνες εισαγγελείς στο Παρίσι ο Ερβέ Φαλτσιανί. Την ίδια στιγμή, σε απανωτές συσκέψεις που έχει ο αρμόδιος για θέματα διαφθοράς αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι "οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν πλήρη ελευθερία να φέρουν εις πέρας το έργο τους, χωρίς κανενός είδους οχλήσεις ή αναστολές".

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών είναι καταπέλτης για τα 35 πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, ανάμεσά τους οι πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. Άγγελος Φιλιππίδης και Κλεάνθης Παπαδόπουλος, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης και Δημήτρης Μπακατσέλος, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα καθώς και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου. Όλοι κατά περίπτωση φέρονται ότι με πράξεις ή παραλείψεις τους ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο κατά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη, απιστία και "ξέπλυμα" χρήματος. Οι επαπειλούμενες ποινές φτάνουν ακόμα και τα ισόβια καθώς οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013, μετά από πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδας από τα οποία προέκυπτε ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης που μάστιζε τη χώρα, δηλαδή την περίοδο 2008 έως και 2012, οι γαλαζοπράσινες διοικήσεις του Τ.Τ. χορήγησαν 35 επιχειρηματικά δάνεια ύψους 1,374 δισ. ευρώ με... "πέτσινες" εγγυήσεις και ανύπαρκτες εξασφαλίσεις.

Τον Οκτώβριο του 2011 υπήρξε καταγγελία δανειακών συμβάσεων, που μπήκαν στην κατηγορία των "Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων", καθώς δεν εξυπηρετούνταν από τους δανειολήπτες. Η μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Μόλις δύο μήνες μετά, το Τ.Τ. απορρόφησε την TBank, (πρώην Aspis - Κλέων Παπαδόπουλος) δημιουργώντας "άνοιγμα" ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων, ενώ τον επόμενο χρόνο ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε το Τ.Τ. "μη βιώσιμο". Ακολούθησε η ίδρυση του νέου Τ.Τ. μετά από "σπάσιμό" του σε "καλή" και "κακή" τράπεζα. Τα χρέη της "κακής", εκεί δηλαδή που υπήρχαν όλα τα κόκκινα δάνεια, εκκαθαρίστηκαν από το κράτος, απόφαση που ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως "ακατανόητη και εγκληματική".

Ποιοι "κοκκίνησαν" το Τ.Τ.

Πρωταγωνιστής των "θαλασσοδάνειων" που χορηγήθηκαν από το Τ.Τ. την περίοδο που ήταν επικεφαλής ο Άγγ. Φιλιππίδης είναι ο Δ. Κοντομηνάς, καθώς μέσω των δύο ομίλων του Bestline καιΔΕΜΚΟ φέρεται ότι ζημίωσε την τράπεζα και κατ' επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο κατά 138.750.467 και 38.500.000 ευρώ αντίστοιχα. Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν παρά τις ισχυρές ενστάσεις για την απουσία εξασφαλίσεων. Ο όμιλος ελέγχεται και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ύψους 12.500.000 ευρώ.

Ωφελημένος από τη... γαλαντομία του Τ.Τ. εμφανίζεται και ο όμιλος Λαυρεντιάδη, καθώς του χορηγήθηκαν δάνεια ύψους 105.384.605 ευρώ. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το ποσό "όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε, αλλά αντιθέτως κατέληξε σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του Λ. Λαυρεντιάδη".

Αλλά και ο Όμιλος Γριβέα έλαβε "ιδιαίτερα υψηλό" πρόσθετο δανεισμό από το Τ.Τ. ύψους 17,6 εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ.: ο όμιλος είχε ήδη λάβει άλλα 170 εκατομμύρια), ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, "δεν συνάδει με τα προηγούμενα μεγέθη του ομίλου, αλλά βασίζεται μόνο στα προσδοκώμενα και σε μεγάλο βάθος χρόνου στοιχεία"...

Μικρότερης αξίας, αλλά πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας ήταν και το δάνειο, που δόθηκε στην οικογένεια Μπακατσέλου, δηλαδή σε συγγενείς της συζύγου του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Το δάνειο ήταν ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, ήταν "άνευ εξασφαλίσεως"...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)