to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 01.11.2016

Πολιτική

Κατήγγειλε τα θαλασσοδάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η Πειραιώς - Ούτε σε 123 χρόνια δεν επιστρέφονται τα δανεικά κι αγύριστα της ΝΔ (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Η κατάθεση του Θανάση Σκορδά, Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012 στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ


«Αποδεικνύεται ότι ο τραπεζικός δανεισμός των κομμάτων είναι ό,τι πιο ακραίο φαινόμενο διαπλοκής, όταν οι διορισμένες διοικήσεις των κρατικών τραπεζών δανείζουν τις ηγεσίες των κομμάτων που τους διορίζουν, σε βάρος των συμφερόντων των μετοχών και, βεβαίως, των φορολογουμένων».

Η παραπάνω φράση, η οποία δεν ανήκει σε κάποιον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη Ντ. Μπακογιάννη θα μπορούσε να είναι η ιδανικότερη εισαγωγή για το επόμενο σκέλος της εξεταστικής επιτροπής που αφορά τα δανεικά κι αγύριστα των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και σίγουρα, αυτή η φράση αναδεικνύει πολύ πειστικότερα την πραγματικότητα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΝΔ, ύψους πάνω από 210 εκατ. ευρώ από όσα, σχεδόν ειδυλλιακά, ανέφερε ο Θ. Σκορδάς, Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012 και κατηγορούμενος (μολονότι το αρνείται ο ίδιος), βάσει του πορίσματος Καλούδη για την παράνομη δανειοδότηση της ΝΔ. Και μπορεί η σημερινή κατάθεση να έγινε πρώτο trend στο twitter για τα περίφημα... μπρελόκ που θα μπορούσαν να πουληθούν ώστε να ξεχρεώσει η ΝΔ (δείτε παρακάτω τη σχετική αποστροφή Σκορδά), αλλά πραγματικά ειπώθηκαν ή αποσιωπήθηκαν πολύ πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για τα δάνεια της ΝΔ, δάνεια τα οποία δεν γίνεται να αποπληρωθούν ούτε σε... 123 χρόνια! Αν μάλιστα στα δάνεια προσθέσει και τα πάνω από  210 εκατ. ευρώ κρατικής χρηματοδοτησης όλων αυτών των ετών αναρωτιέται εύλογα κάποιος που πήγαν τα περίπου 420 εκατ. ευρώ της ΝΔ...

Το πιο σημαντικό από όσα ελέχθησαν σήμερα, και για το οποίο «τα μάσαγε» ο Θ. Σκορδάς, ήταν η τριπλή εκχώρηση σε τράπεζες της κρατικής χρηματοδότησης της ΝΔ για το 2019 και το 2020. Η τριπλή εκχώρηση (σε Αγροτική, Εθνική, Eurobank) έγινε παρά το ότι η ΝΔ είχε συμφωνήσει με την Αγροτική Τράπεζα ότι δεν θα εκχωρήσει αλλού την χρηματοδότησή της! Τη σοβαρή καταγγελία επανέλαβε ο Σ. Φάμελλος, κλείνοντας τη συνεδρίαση και αφού ανέφερε ότι έχει σταλεί έγγραφο της ΝΔ στην επιτροπή με το οποίο βεβαιώνει ότι έχει απλήρωτους τόκους το 2010 ύψους πάνω απο 3 εκατ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα. Οι τόκοι αυτοί κεφαλαιοποιούνταν για μη φάινεται ληξιπρόθεσμο το δάνειο της ΝΔ...

Αναλυτικά:

Καταγγελία της Πειραιώς για τα θαλλασοδάνεια

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εξεταστικής, Σ. Φάμελλος,  η Τράπεζα Πειραιώς, σε επιστολή της, αναφέρει ότι την 1η Απριλίου του 2016 προχώρησε σε καταγγελία 3 λογαριασμών της ΝΔ, συνολικού ύψους πανω απο 191 εκατ. ευρώ, ενώ στις 4/10/16 προχώρησε σε αγωγή κατά της ΝΔ. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, η ίδια τράπεζα κατήγγειλε 3 συμβάσεις του ΠΑΣΟΚ, συνολικού ύψους πάνω από 158 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια (14/10/2016) προχώρησε και σε αγωγή διεκδικώντας τα ποσά αυτά. Ο Σ. Φάμελλος υπενθύμισε και τις αντίστοιχες αγωγές της Αγροτικής Τράπεζας.  Η κινητοποίηση των τραπεζών αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι η εξεταστική επιτροπή παράγει αποτελέσματα.

Ούτε σε 123 χρόνια!

Όπως ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, ακόμα και αν η ΝΔ έδινε το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται  (1,7 εκατ. ευρώ), δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της, που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, ούτε σε 123 χρόνια ενώ αν δίνει το 60% της τακτικής χρηματοδότησης, όπως προβλέπει η νομοθεσία, χρειάζονται 247 περίπου χρόνια για να απολπληρώσει τα δάνειά της (!).

Ακόμα και πριν την κρίση και πριν την κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα δάνεια που είχαν ήταν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ για το καθένα ενώ τα έσοδα της τάξης των 15-20 εκατ. ευρώ για το κάθε κόμμα, δηλαδή ο δανεισμός τους ήταν 10πλάσιος από τα έσοδα. Ως εκ τούτου, η ΤτΕ στο Πόρισμά της διαπιστώνει  ότι το έτος 2010 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, και η κατάσταση αυτή ήταν γνωστή σε όλες τις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ από το 2011 δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ! Ο Θ. Σκορδάς ανέφερε ότι μέχρι τη λήξη της θητείας του, το 2012 ηταν απολύτως εξυπηρετούμενα τα δάνεια της ΝΔ και αρκέστηκε να δηλώσει ότι τις εποχές που δίνοντας («απολύτως διαφανώς») τα δάνεια, ήταν γνωστά σε όλους ενώ προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του ότι  αν πουλούσε... μπρελόκ, όπως κάνουν τα κόμματα σε άλλες χώρες, δεν θα αναγκαζόταν να πάρει θαλασσοδάνεια!

Εκχώρησε σε τρεις τράπεζες την κρατική χρηματοδότηση

Ο Σπ. Λάππας αναφέρθηκε στην εκχώρηση, το 2011, της κρατικής χρηματοδότησης, σε τρεις τράπεζες ταυτόχρονα, ενώ, λίγους μήνες νωρίτερα, η ΝΔ είχε δεσμευτεί στην Αγροτική Τράπεζα ότι δεν θα το έπραττε. Επίσης, προχώρησε σε εκχώρηση κρατικών χρηματοδοτήσεων του 2019 και του 2020 προς την ΑΤΕ, ενώ ο ίδιος, νωρίτερα, είχε ισχυριστεί ότι δεν γίνονταν εκχωρήσεις πλέον των τριών ετών. Ωστόσο, ο Θ. Σκορδάς ισχυρίστηκε ότι η εκχώρηση αυτή είχε να κάνει με την επανεξέταση των δανείων με διαπραγμάτευση με την Τράπεζα, μετά από τον υπερτετραπλασιασμό του επιτοκίου (έφτασε το 8,68%), στον οποίο προχώρησε η τράπεζα, το καλοκαίρι του 2011, μετά τα stress tests της Black Rock και της Price Water House, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποπληρωθούν τα ποσά.   Παράλληλα, όπως υποστήριξε ο Θ. Σκορδάς, από το τέλος του 2010 και μετά το Δημόσιο δεν ήταν συνεπές στις ημερομηνίες καταβολής της χρηματοδότησης, με δυσμενείς συνέπειες στα υπόλοιπα των δανείων, ενώ η ίδια η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μείωσε την κρατική χρηματοδότηση στο μισό. 

Ο Αυγενάκης (όταν δεν ήταν ΝΔ) είχε καταγγείλει τα δάνεια της ΝΔ!

Απορίας άξιον, όπως ανέφερε ο Α. Καββαδία είναι ότι η  ΝΔ έστειλε τον Θ. Σκορδά (ο οποίος, σημειωτέον ανήκει στο σαμαρικό μπλοκ) στην επιτροπή δεδομένου ότι ο νυν γραμματέας της ΝΔ, κ. Αυγενάκης, έκανε τρεις ερωτήσεις στη Βουλή (ως βουλευτής άλλου κόμματος τότε) καταγγέλλοντας την υπερβολική δανειοδότηση της ΝΔ επί των ημερών Σκορδά! Ο Θ. Σκορδάς αρκέστηκε να απαντήσει ότι δεν είναι αρμόδιος ο ίδιος για το ποιοι καλούνται στην επιτροπή ως μάρτυρες...

Παραπομπή Σκορδά προτείνει το πόρισμα Καλούδη

Την επιβεβαίωση ότι στο πόρισμα Καλούδη προτείνεται ως κατηγορούμενος για την παράνομη δανειοδότηση της ΝΔ ο Θανάσης Σκορδάς, έκανε, από την πλευρά του, ο Σ. Φάμελλος, παρεμβαίνοντας στη σχετική αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην Γενικού Διευθυντή της ΝΔ και του Η. Κασιδιάρη, με τον Θ. Σκορδά να ισχυρίζεται ότι η πρόταση αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται στο πόρισμα.  Όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής, τα σχετικά στοιχεία έστειλε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικού Εγκλήματος και δεν αμφισβητούνται.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Θ. Σκορδάς παραδέχθηκε ότι η τροπολογία, με βάση την οποία μπήκε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη, δεν αφορούσε κόμματα, αλλά νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε καταθέσει ο Γ. Στουρνάρας, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το για τον λόγο για τον οποίο μπήκε στο αρχείο το πόρισμα (πληροφορίες: stokokkino.gr). 

Η ΝΔ κατέχει δανειακές συμβάσεις κομμάτων από την Εθνική Τράπεζα!

Η ΝΔ και τα στελέχη της διακινούν δανειακές συμβάσεις κομμάτων! Αυτό αποκαλύφθηκ ύστερα από την ομολογία ΣκορδάΣυγκεκριμένα ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Θεοφύλακτου, αναφέρθηκε σε στοιχεία από έγγραφα της δανειακής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ με την Εθνική Τράπεζα. Και αμέσως μετά παραδέχθηκε ότι τα έγγραφα του τα έδωσε ο πρ. γενικός διευθυντής της ΝΔ Μ. Δασκαλάκης, ο οποίος τα «απέκτησε» όταν κλήθηκε από τον εισαγγελέα που ερευνούσε τα δάνεια των κομμάτων.

«Έχει πρόσβαση ο καλούμενος», ισχυρίσθηκε ο Θ. Σκορδάς. «Έχει πρόσβαση να τις βγάλει φωτοτυπίες;», τον ρώτησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Φάμελλος επισημαίνοντας ότι ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι ο Μ. Δασκαλάκης του παρέδωσε φωτοτυπίες των οργάνων της Εθνικής Τράπεζας που αφορούσαν τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο καλούμενος έχει πρόσβαση στα έγγραφα», επέμεινε ο Θ. Σκορδάς προκαλώντας οξείες αντιδράσεις!

Τραμπουκισμοί από Δ. Σταμάτη - Τον Βαρουφάκη ζητάει ο Λοβέρδος!

Ο βουλευτής της ΝΔ, φανερά εκνευρισμένος από το γεγονός ότι βρίσκονται στο επίκεντρο τα θαλασσοδάνεια του κόμματός του, διακόπτει συνέχεια τη διαδικασία παριστάνοντας τον συνήγορο του Θ. Σκορδά ενώ δε δίστασε να προβεί και σε λεκτικούς τραμπουκισμούς απειλώντας τη σημερινή κυβέρνηση με εξεταστικές επιτροπές και προφητεύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχει σε 5 χρόνια από τώρα.

Να προσκληθεί ο Γιάννης Βαρουφάκης στην Εξεταστική Επιτροπή ζήτησε από την πλευρά του ο Ανδ. Λοβέρδος, επαναφέροντας την πρότασή του για αναζήτηση ευθυνών για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015.  Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η πρόσκληση του κ. Βαρουφάκη θα είναι πραγματική όαση στην εξεταστική», καθώς, όπως υποστήριξε «ο τότε υπουργός ταλαιπώρησε τον ελληνικό λαό επί 6 μήνες, και,σύμφωνα με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, έφερε τη χώρα για προσωπικό του όφελος εκεί που την έφερε».

«Κανένα σχόλιο» για τον Κήρυκα Χανίων του Μητσοτάκη

«Δεν έχουν σχέση με τα κόμματα οι επιχειρηματικές επιλογές πολιτικών προσώπων», αρκέστηκε να σχολιάσει ο Θ. Σκορδάς, σε ερώτηση για το θαλασσοδάνειο της εφημερίδας ΚΗΡΥΞ Χανίων, για την αποπληρωμή του οποίου υποχρεώνεται, σύμφωνα με όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, προσωπικά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού είναι ο ιδιοκτήτης του 90% των μετοχών της ιδιοκτήτριας εταιρίας. Θυμίζουμε ότι το δάνειο, το οποίο ανέσυρε από την αφάνεια η εξεταστική επιτροπή,  ήταν αρχικά 300.000 ευρώ και ότι τα οφειλόμενα μέχρι την ημέρα που έχει ενημερωθεί η επιτροπή είναι περί τις 678.000 ευρώ.  Η Τράπεζα που χορήγησε το δάνειο ουδέποτε ενόχλησε την δανειολήπτρια εταιρία συμφερόντων του Κυρ.. Μητσοτάκη Κυριάκου, εκτός από τώρα, μετά από 11 χρόνια και μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου...

«Προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος;»

«Αν κάποιος επιχειρηματίας, ιδιώτης κλπ δανείζει και μάλιστα χωρίς να ζητάει ποτέ πίσω τα δανεικά ένα μήνα πριν τις εκλογές, ένα κόμμα με 20 ή 15 εκατομμύρια, διευκολύνοντας το έτσι να διεξάγει την προεκλογική του καμπάνια, αυτό δεν αποτελεί προσπάθεια αλλοίωσης εκλογικού αποτελέσματος; ρώτησε ρητορικά η Αν. Καββαδία και ανέφερε αναλυτικά τα εξής στοιχεία:

19 Απριλίου 2004: αύξηση του δανείου Αγροτικής προς τη ΝΔ κατά 12 εκατομμύρια ευρώ

23 Απριλίου 2004: αύξηση του δανείου Αγροτικής προς το ΠΑΣΟΚ κατά 17 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα επιπλέον δάνεια δόθηκαν στα δυο κόμματα τρείς μήνες πριν τις ευρωεκλογές του 2004.

Παλαιότερα:

29 Αυγούστου 2007: αύξηση του δανείου Αγροτικής προς τη ΝΔ κατά 25 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια μέρα, αύξηση του δανείου Αγροτικής προς το ΠΑΣΟΚ κατά 20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα επιπλέον δάνεια δόθηκαν στα δυο κόμματα όχι τρείς μήνες αλλά τρεις βδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007/

Και ακόμα:

11 Σεπτεμβρίου 2009: αύξηση του δανείου Αγροτικής προς τη ΝΔ κατά 19 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια μέρα, αύξηση του δανείου Αγροτικής προς το ΠΑΣΟΚ κατά 8 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα επιπλέον δάνεια δόθηκαν στα δυο κόμματα και πάλι τρεις βδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009.

Μόνο προεκλογικά δηλαδή, σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, δόθηκαν δηλαδή 56 εκατομμύρια ευρώ στη ΝΔ και 45 εκατομμύρια ευρώ στο ΠΑΣΟΚ. Δανεικά και αγύριστα! Κάτι που, όπως σχολίασε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, ισοδυναμεί με οικονομική ενίσχυση των κομμάτων από επιχείρηση, κάτι που ρητώς απαγορεύει η ελληνική νομοθεσία, ιδίως σε περίπτωση που τελικά γίνει διαγραφή των δανείων.

Αγροτική Τράπεζα: Τα γεγονότα διαψεύδουν την εκδοχή Σκορδά

Ο Θ. Σκορδάς, στις 31-1-2012 είχε αναφέρει στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής ότι ο κύριος λόγος που δεν πληρώνει η ΝΔ τα δάνειά της από το 2010 και μετά  ήταν ότι το επιτόκιο της ΑΤΕ, όπου και ο μεγάλος όγκος των οφειλών της, αυξήθηκε από το 2% στο 8,65%. Το ίδιο επιχείρημα  αναφέρθηκε και από  βουλευτές της ΝΔ στην επιτροπή. Τα πραγματικά γεγονότα, όμως, όπως υπενθύμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντ. Μπαλωμενάκης, διαψεύδουν αυτήν την εκδοχή. Η ΑΤΕ  αναγκάστηκε να αυξήσει το επιτόκιο ακριβώς επειδή η ΝΔ δεν πλήρωνε τα δάνειά της, ως μέσον πρόσθετης εξασφάλισης. Αυτό αναφέρεται και δεν διαψεύδεται στην αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον της ΝΔ η Αγροτική. Εάν, δηλαδή, δεν υπήρχε το σκανδαλώδες καθεστώς να θεωρούνται από την ΑΤΕ τα δάνεια προς τα κόμματα ως δάνεια υπό κρατικήν εγγύηση και να είναι... αιωνίως ενήμερα, δεν θα αύξανε το επιτόκιο και δεν θα μπορούσε σήμερα ο Θ. Σκορδάς να το επικαλείται ως αιτία μη πληρωμής των υποχρεώσεων του κόμματός του. 

H «καλή» Τράπεζα και οι ψευδείς ισχυρισμοί

Ένας κόμη ισχυρισμός Σκορδά απέχει έτη φωτός από την πραγματική εικόνα των προηγούμενων ετών: Ο Θ. Σκορδάς είπε ότι τα δάνεια της ΝΔ ήταν αξιόπιστα και γι αυτό όταν έκλεισε η ΑΤΕ τα δάνειά της πήγαν στην «καλή» τράπεζα. Ο ίδιος όμως ο πρώην διοικητή της ΑΤΕ από το 2009 ως το 2011, Θ. Πανταλάκης, είχε χαρακτηρίσει  στην εξεταστική επιτροπή δώρο στο πολιτικό σύστημα και σκάνδαλο το ότι τα δάνεια των κομμάτων πήγαν στο καλό κομμάτι της τράπεζας διότι από τότε φαινόταν ότι δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν. Η διάσπαση της ΑΤΕ σε «κακή» (που επιβάρυνε τους έλληνες φορολογούμενους) και «καλή» τράπεζα (που πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς έναντι μόλις περίπου 90 εκατ. ευρώ όπως επιβεβαίωσε ο Θοδ. Πανταλάκης) ήταν μία από τις πληγές του τέως δικομματισμού που είχε αποκαλύψει στην εξεταστική ο Θ. Πανταλάκης.

Η ειδυλλιακή εικόνα που παρουσίασε ο Θ. Σκορδάς

«Απολύτως νόμιμα και με τους νόμους που ίσχυαν κάθε φορά ήταν τα δάνεια που έλαβε η ΝΔ. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν παραβιαστεί οι τραπεζικοί κανόνες, ούτε έγινε οτιδήποτε εν κρυπτώ. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν ενήμερες για τα δάνεια μας. Κατά κανένα απολύτως τρόπο δεν ασκήθηκαν πιέσεις σε στελέχη των Τραπεζών ώστε να αποφασίσουν ή να εισηγηθούν προνομιακά δάνεια». Αυτό ανέφερε ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ. Στην αρχική δήλωση που ζήτησε να κάνει, πριν αρχίσει η εξέτασή του η οποία και συνεχίζεται, ο κ. Σκορδάς υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ενήμερη για όλα τα δάνεια που είχε λάβει το κόμμα της ΝΔ και ότι «σε καμία περίπτωση δεν είχε προκύψει τίποτα από τους δειγματοληπτικούς έλεγχους στους οποίους είχε προχωρήσει, ούτε έκανε ποτέ οποιαδήποτε παρατήρηση μέχρι τότε».

«Σε όλα τα δάνεια είχαν παρασχεθεί όλες οι εγγυήσεις που ζητούσαν οι τράπεζες, ήταν οι ισχυρότερες και αφορούσαν τις εκχωρήσεις των κρατικών επιχορηγήσεων. Είναι μια πρακτική που συναντάται και εκτός Ελλάδος», τόνισε ο κ. Σκορδάς.

Ακόμα, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ υποστήριξε ότι,

«δεν υπήρχε προνομιακή πολιτική σε ότι αφορά τα επιτόκια, και η κάθε Τράπεζα τηρούσε τους ίδιους κανόνες που εφάρμοζε και για τα δάνεια που χορηγούσε σε άλλους τομείς». Όπως υποστήριξε ο Θ. Σκορδάς, τα δάνεια της ΝΔ ήταν απολύτως εξυπηρετούμενα μέχρι το 2012, ενώ απέδωσε το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησής τους, στο γεγονός ότι από το 2010 η Αγροτική Τράπεζα είχε αλλάξει την δανειακή σύμβαση τετραπλασιάζοντας τα επιτόκια. 

Θανάσης Σκορδάς

********

Αφού ολοκληρώθηκε το σκέλος της εξεταστικής επιτροπής με τις καταθέσεις των στελεχών των τραπεζών και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ (σ.σ.: αλλά αναμένεται να καταθέσουν ακόμα ο Γιαννίκος και οΚυριακού), ξεκινούν οι καταθέσεις των οικονομικών υπευθύνων των κομμάτων (εδώ όλα τα σχετικά δημοσιεύματα με την εξεταστική επιτροπή).

Φάινεται ότι, διά της πρότασης από πλευράς ΝΔ να κληθεί ο Θ. Σκορδάς (κάθε κόμμα πρότεινε το ίδιο στον Σ. Φάμελλο ποιος πρέπει να κληθεί στην επιτροπή), η σημερινή ηγεσία του κόμματος, πετάει το μπαλάκι στο σαμαρικό μπλοκ, στο οποίο ανήκει ο πρώην  Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.  Ο Θ. Σκορδάς, με απόφαση του τότε προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ορίστηκε Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2010. Στις 21 Ιουνίου 2012, ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά ως Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης - ανταγωνιστικότητας - βιομηχανίας - εμπορίου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Σ. Φάμελλος, μιλώντας για τις μέχρι τώρα εργασίες της εξεταστικής, υπογράμμισε πρόσφατα ότι «προκύπτουν συμπεράσματα που έχουν οδηγήσει σε αυτεπάγγελτες κινήσεις της δικαιοσύνης όπως όσο αναφορά τη δήλωση του κ. Ψυχάρη για 15 εκατ. εγγύηση  με αέρα, μας ενημέρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ότι έχει γίνει εξώδικο προς τον κ. Ψυχάρη, ζητήθηκαν από τον οικονομικό εισαγγελέα τα πρακτικά της κατάθεσης του κ. Στουρνάρα για να διερευνήσει την ανάσυρση από το αρχείο του πορίσματος του κ. Καλούδη για τις παρατυπίες των κομμάτων και να εξεταστεί γιατί μπήκε στο αρχείο». «Όλα αυτά είναι απόδειξη ότι κάνουμε τη δουλειά μας. Ξεκίνησαν αρκετές διαδικασίες για τη νομιμότητα στο δανεισμό που αποκαθιστούν το δίκαιο», σημείωσε.

Αναλυτικά το βιογραφικό Σκορδά:

Ο Θανάσης Σκορδάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1965, είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, από όπου και έλαβε το πτυχίο του με ειδίκευση στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Από το 1987 εργάσθηκε ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, ενώ δραστηριοποιήθηκε και στην ίδρυση και λειτουργία εταιρειών χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. Έχει αποτελέσει εισηγητή οργάνωσης σεμιναρίων για την ανάπτυξη των πωλήσεων και την πλήρη οργάνωση των ασφαλιστικών εργασιών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, καθώς και στο Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών Σπουδών. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Κύκλου Επιτυχημένων Ασφαλιστών, ενώ μεγάλη είναι η συμμετοχή του σε συνέδρια του εσωτερικού και του εξωτερικού, με διάφορες διακρίσεις και τιμές. Τον Μάρτιο του 2000 εξελέγη Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων, θέση στην οποία επανεξελέγη και το 2003.

Εκλέγεται από το 1994, μέχρι σήμερα μέλος της Κεντρική Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2000 έως και τον Μάρτιο του 2004, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων. Για το διάστημα 2004 έως 2006 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή. Από τον Νοέμβριο του 2006 έως και τον Ιανουάριο του 2009, κατείχε την θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Στην συνέχεια, ανέλαβε χρέη Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Τον Ιούλιο του 2010 με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ορίστηκε Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Στις 21 Ιουνίου 2012, ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στην Κυβέρνηση Σαμαρά ως Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης - ανταγωνιστικότητας - βιομηχανίας - εμπορίου.

Επιμέλεια: Τάσος Γιαννόπουλος

Η ΝΔ και τα στελέχη της διακινούν δανειακές συμβάσεις κομμάτων! Αυτό αποκαλύφθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ύστερα από την ομολογία του πρ. γενικού διευθυντή της ΝΔ Θανάση Σκορδά, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας.

Συγκεκριμένα ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Θεοφύλακτου, αναφέρθηκε σε στοιχεία από έγγραφα της δανειακής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ με την Εθνική Τράπεζα. Και αμέσως μετά παραδέχθηκε ότι τα έγγραφα του τα έδωσε ο πρ. γενικός διευθυντής της ΝΔ Μ. Δασκαλάκης, ο οποίος τα «απέκτησε» όταν κλήθηκε από τον εισαγγελέα που ερευνούσε τα δάνεια των κομμάτων.

«Έχει πρόσβαση ο καλούμενος», ισχυρίσθηκε ο Θ. Σκορδάς. «Έχει πρόσβαση να τις βγάλει φωτοτυπίες;», τον ρώτησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνοντας ότι ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι ο Μ. Δασκαλάκης του παρέδωσε φωτοτυπίες των οργάνων της Εθνικής Τράπεζας που αφορούσαν τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο καλούμενος έχει πρόσβαση στα έγγραφα», επέμεινε ο Θ. Σκορδάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)