to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:28 | 09.08.2016

Πολιτική

Τα τελευταία στοιχεία για το προσφυγικό: Συνέντευξη του γ.γ. Υποδοχής, Οδυσσέα Βουδούρη

«Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προγραμματίζουμε τις 8 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα που έχουμε σήμερα, να τις φτάσουμε το Σεπτέμβριο στις 12-13 χιλιάδες και στις αρχές Δεκεμβρίου στις 18 χιλιάδες. Στόχος μας είναι να έχουμε 20 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα στο τέλος του χρόνου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων


Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

Ο αριθμός των προσφύγων στη χώρα μας

“Στις 45 χιλιάδες εκτιμώ ότι ανέρχεται αυτή τη στιγμή ο αριθμός των προσφύγων στην χώρα. Το νέο στοιχείο, είναι αυτό της προ-καταγραφής που διενεργεί η Υπηρεσία Ασύλου. Οπότε το νούμερο θα οριστικοποιηθεί μόλις η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των προσφύγων μιας και βάσει αυτού θα προγραμματίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας, θα δούμε για παράδειγμα πόσες θέσεις φιλοξενίας θα χρειαστούμε, πόσες από αυτές σε Δομές Φιλοξενίας και πόσες σε διαμερίσματα.”.

Ακούστε τη συνέντευξη

Θα αδρανοποιήσουμε χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας περνώντας σε Δομές με καλύτερες συνθήκες

“Ο αριθμός των θέσεων φιλοξενίας που θα έχουμε τελικά, θα είναι μεγαλύτερος του αριθμού των προσφύγων. Αυτή τη στιγμή δείχνει να έχουμε ένα πλεόνασμα περίπου 6500 θέσεων.

Αναμένουμε το Σεπτέμβριο το στρατό να μας παραδώσει 10 χιλιάδες νέες θέσεις φιλοξενίας. Άρα -με κάθε επιφύλαξη βέβαια μέχρι να οριστικοποιηθούν τα στοιχεία- υπολογίζω ότι θα αδρανοποιήσουμε τελικά περί τις 20 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας.

Εντωμεταξύ, ως Γενική Γραμματεία, έχουμε αξιολογήσει με σαφήνεια την επάρκεια της κάθε Δομής. Οπότε και θα φροντίσουμε να περνάμε σταδιακά σε εκείνες τις Δομές που είναι πιο επαρκείς και να εγκαταλείπουμε όσες δεν έχουν το επίπεδο που επιθυμούμε.

Σημαντικό βέβαια, είναι να μην καταστραφούν οι Δομές που θα εγκαταλείψουμε ώστε να έχουμε κάποιες θέσεις εφεδρείας σε περίπτωση ανάγκης. ”.

Φιλοξενία σε διαμερίσματα, αντί των Κέντρων Φιλοξενίας

“Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προγραμματίζουμε τις 8 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα που έχουμε σήμερα, να τις φτάσουμε το Σεπτέμβριο στις 12-13 χιλιάδες και στις αρχές Δεκεμβρίου στις 18 χιλιάδες. Στόχος μας είναι να έχουμε 20 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα στο τέλος του χρόνου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία.”.

Κοινοτικές Κουζίνες και Κάρτα Σίτισης

“Τα μοντέλα της Κοινοτικής Κουζίνας και της προπληρωμένης Κάρτας Σίτισης που εφαρμόζονται ήδη, προγραμματίζουμε μέχρι τον Οκτώβριο να έχουν αποκτήσει γενικευμένο χαρακτήρα σε όλες τις δομές.”.

Η συνεργασία μας με τους Διεθνείς Οργανισμούς και τις ΜΚΟ, είναι απολύτως απαραίτητη

“Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμοί με εμπειρία δεκαετιών στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αλλά και οι άλλες μεγάλες ΜΚΟ με τις οποίες συνεργαζόμαστε, μας βοηθούν με τον καλύτερο τρόπο στη διαχείριση του προβλήματος.

Αξιοποιούμε εκτός των άλλων και την ταχύτητα με την οποία μπορούν να κινηθούν σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε αντίθεση με τον κρατικό μηχανισμό ο οποίος μπορεί λόγω διαδικασιών πολλές φορές να καθυστερήσει.

Η συνεργασία μας μαζί τους είναι απολύτως απαραίτητη. Απόψεις που ακούγονται απαξιώνοντας τις οργανώσεις αυτές, δε λαμβάνουν υπόψη τους την πραγματικότητα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι θεσμοί το ελληνικό κράτος θα είχε βουλιάξει υπό το βάρος των προσφύγων.”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)