to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:41 | 09.06.2014

Πολιτική

Τα τελευταία σενάρια για τον ανασχηματισμό

Ετσι, για να συμμετέχουμε στην ψευτο-αγωνία ως το μεσημέρι που θα ανακοινωθoύν οι αλλαγές των προσώπων που θα ασκήσουν την ίδια μνημονιακή πολιτική


Συμφωνα λοιπόν, με την Εφημερίδα των Συντακτών:

 

Όπως φαίνεται, ολοκληρώθηκε χθες βράδυ ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και όλα δείχνουν πως σήμερα μετά το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Ο πρωθυπουργός, που βρισκόταν χθες (Κυριακή) όλη την ημέρα στο γραφείο του σε συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του, αργά το βράδυ συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, περπάτησε από το μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις Στήλες του Ολυμπίου Διός και την πλατεία Συντάγματος πριν επιστρέψει στο γραφείο του.

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Το πρόσωπο που ξεχωρίζει είναι ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος οδεύει προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Στη θέση του ενδέχεται να μπει πολιτικό πρόσωπο, όπως είναι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Ωστόσο, ακούγεται και το όνομα του καθηγητή Οικονομικών Νίκου Οικονομίδη.

Παραμένουν στην κυβέρνηση οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Φώφη Γεννηματά, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Κωστής Χατζηδάκης, με τους δύο πρώτους να δείχνουν αμετακίνητοι στο πόστο τους, για την τρίτη να υπάρχει το ενδεχόμενο αναβάθμισης, ενώ ο τέταρτος αναμένεται να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, αν και ίδιος θα επιθυμούσε να πάει για επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πόστο που μάλλον θα καταλάβει η Ντόρα Μπακογιάννη).

Στην κυβέρνηση αναμένεται να εισέλθουν οι Πάρις Κουκουλόπουλος (πιθανώς στο υπουργείο Εσωτερικών) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (οι πληροφορίες τον θέλουν υφυπουργό), ενώ σίγουρος θεωρείται ο Ανδρέας Λοβέρδος (που επιθυμεί το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά μάλλον θα συμβιβαστεί με το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης) και ο Παντελής Καψής. Επίσης, το όνομα του Μάκη Βορίδη «παίζει» για να μπει στη νέα κυβέρνηση, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να «βγάλει εκτός» τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο τελευταίος και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος αναμένεται ή να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση ή να αλλάξουν πόστο. Την έξοδο φαίνεται πως θα δουν ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο Συμεών Κεδίκογλου.

Βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι, μέσω του ανασχηματισμού, να κερδίσει η κυβέρνηση χρόνο και να καταφέρει να ξεπεράσει τα επερχόμενα «εμπόδια», όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η προαναγγελία του ανασχηματισμού δημιούργησε αναστάτωση στα υπουργεία.

Ενώ σύμφωνα με το in.gr:

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό, καθώς όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έως το απόγευμα θα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα. Στο επίκεντρο βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει πρόσωπο - έκπληξη.

Σύμφωνα με Το Βήμα, ένα πρόσωπο που προστέθηκε στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του νέου «τσάρου» της οικονομίας είναι ο οικονομολόγος Νίκος Οικονομίδης

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια, ιδιαίτερο βάρος θα πέσει και στο θέμα του υπουργείου Ανάπτυξης, από το οποίο όπως όλα δείχνουν θα αποχωρήσει ο Κ.Χατζηδάκης. Ο ίδιος φέρεται να διεκδικεί θέση επιτρόπου, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και η νυν επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

Σταθερές αξίες [σημ. left.gr: :-)] στην κυβέρνηση θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος, ο υπουργός Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών Μ.Χρυσοχοΐδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φαίνεται επίσης ότι παραμένει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ερώτημα παραμένει το τι θα συμβεί με τους Π.Παναγιωτόπουλο (Πολιτισμού), Κ.Αρβανιτόπουλο (Παιδείας), Γ.Μιχελάκη (Εσωτερικών), Μ.Βαρβιτσιώτη (Ναυτιλίας) και Άδ.Γεωργιάδη (Υγείας).

Στην κυβέρνηση φαίνεται να μπαίνουν οι Μάκης Βορίδης και Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και ο Κ.Μαρκόπουλος.

Συμμετοχή ενδέχεται να έχουν οι Π.Κουκουλόπουλος, Οδ.Κωνσταντινόπουλος και Γ.Κουτρουμάνης, ενώ συζητούνται προς αξιοποίηση οι Κυρ.Πιερρακάκης, Συλβάνα Ράπτη και Π.Καψής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)