to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα συμφέροντα των ισχυρών ανοίγουν την όρεξη του Ερντογάν

Αν συνεχιστεί η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων είναι πιθανόν οι τζιχαντιστές που τώρα έχουν περιθωριοποιηθεί στην περιοχή να ανασυνταχθούν


Μπορεί να καταδικάζουν φραστικά οι περισσότερες από τους ισχυρούς του κόσμου την εισβολή των δυνάμεων  του  Ερντογάν στις περιοχές των Κούρδων στη Βόρεια Συρία, αλλά επί της ουσίας τον αφήνουν ανενόχλητο να ολοκληρώσει την εγκληματική του πολιτική που παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.  Οι ΗΠΑ απέσυραν τις δυνάμεις τους από την περιοχή και την στήριξη που πρόσφεραν στους Κούρδους, δείχνοντας ανοχή στην εισβολή. Να τα χαλάσουν με την Τουρκία δεν τους περνά από το μυαλό τους. Ο Πούτιν το παίζει …μουγκός αφού η Τουρκία είναι ένας πολύ καλός αγοραστής των οπλικών συστημάτων της Ρωσίας. Η ΕΕ αν και γνώριζε τις προετοιμασίες για εισβολή δεν έκανε τίποτα να τις αποτρέψει και τώρα απλά καταδικάζει . Το επιχείρημα Ερντογάν ότι θα εγκαταστήσει πρόσφυγες από την Συρία στην ζώνη που θα κατακτήσει είναι απλά το πρόσχημα για να νομιμοποιήσει την παράνομη εισβολή και κατοχή τμήματος  ενός κυρίαρχου κράτους.
Οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για μία περιοχή που ήδη δοκιμάζεται για χρόνια. Αν συνεχιστεί η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων  είναι πιθανόν οι τζιχαντιστές που τώρα έχουν περιθωριοποιηθεί στην περιοχή να ανασυνταχθούν αφού θα υποχωρήσουν οι κυριότεροι πολέμιοί τους , οι Κούρδοι.  Οι δυνάμεις του Ασαντ το πιθανότερο είναι να μπουν στην περιοχή για να ελέγξουν την προέλαση του Ερντογάν με την βοήθεια του Πούτιν που στηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού. Το Ιράν ίσως  να θελήσει να ελέγξει την περιοχή μετά την αποχώρηση των Κούρδων, ενεργοποιώντας τις δεκάδες χιλιάδες πολιτοφύλακες που έχει στην Βόρεια Συρία. Μία γενικότερη ανάφλεξη είναι προ των πυλών.  Μία τέτοια εξέλιξη εκτός από τα χιλιάδες θύματα θα είχε νέες , τεράστιες προσφυγικές ροές.  Το σενάριο αυτό είναι εξαιρετικά πιθανόν να συμβεί με δεδομένη την αλλοπρόσαλλη πολιτική του Τραμ , την πολιτική Πούτιν που δεν θέλει να χάσει ένα μεγάλο πελάτη αλλά και την στάση της ΕΕ που για μία άλλη φορά αποδεικνύεται ουραγός στις διεθνείς εξελίξεις. 
Δίπλα σε όλους αυτούς που με την στάση τους ανοίγουν την όρεξη στον Ερντογάν και την εγκληματική πολιτική του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μέχρι τώρα δεν έχει ζητήσει καν από  την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ παραμένει σε …αφωνία σχετικά με την εισβολή του Ερντογάν.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)