to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:09 | 07.01.2016

Πολιτισμός

Τα συλλυπήρια για την απώλεια της Άννας Συνοδινού

Η Άννα Συνοδινού πέθανε το πρωί της Πέμπτης σε ηλικία 88 ετών, έχοντας αφήσει πίσω της τεράστιο καλλιτεχνικό έργο και μεγάλη προσφορά στη δημόσια ζωή του τόπου. Τη θλίψη τους για το θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού Αννας Συνοδινού εκφράζουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, τα πολιτικά κόμματα, πολιτικοί και φορείς.


Πρ. Παυλόπουλος: Τηλεφωνικά τα συλλυπητήρια στους οικείους της

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους οικείους της 'Αννας Συνοδινού και τους εξέφρασε τα βαθειά του συλλυπητήρια για την απώλεια της.

Αλ. Τσίπρας: Ποίησε ήθος τόσο στην Τέχνη της όσο και στην πολιτική

«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο της μεγάλης τραγωδού Άννας Συνοδινού. Η Άννα Συνοδινού τίμησε το ελληνικό θέατρο με κορυφαίες ερμηνείες και συνέπεια ποιώντας ήθος τόσο στην τέχνη της όσο και στην πολιτική. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της και στους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ν. Βούτσης: Η Άννα Συνοδινού τίμησε τον πολιτισμό και διακρίθηκε για το δημοκρατικό ήθος

Τη θλίψη του για την απώλεια της Άννας Συνοδινού, τόσο εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, όσο και προσωπικά, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Υπήρξε μία σπουδαία καλλιτέχνιδα που τίμησε το θέατρο και τον πολιτισμό. Ως βουλευτής κόσμησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και διακρίθηκε για το δημοκρατικό ήθος, τη συνέπεια και την ευθυκρισία της κατά τη συμμετοχή της στην πολιτική ζωή. Στους οικείους της εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής σε σχετική του δήλωση.

Αρ. Μπαλτάς: Δημοσία δαπάνη η κηδεία της

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την είδηση του θανάτου της Άννας Συνοδινού: «Η Άννα Συνοδινού υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς. Συνέδεσε το όνομά της προπάντων με το αρχαίο δράμα. Διέπρεψε όμως με την επιβλητική της τεχνική και σε ρόλους του νεότερου και σύγχρονου ρεπερτορίου, ενώ θα μπορούμε πάντα να τη θαυμάζουμε σε κινηματογραφικές ταινίες όπως “Ο άνθρωπος του τραίνου”. Στην πολιτική της δράση, η Άννα Συνοδινού κόσμησε τη Βουλή των Ελλήνων και την πολιτική ζωή του τόπου με την ουσιαστική παρουσία της και το δημοκρατικό της ήθος. Για την απώλειά της εκφράζω στους οικείους της τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Η κηδεία της Άννας Συνοδινού θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ: Η μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου και η πολιτικός κόσμησε με την παρουσία και το ήθος της τη Βουλή των Ελλήνων

Πλήρης ημερών και μετά από μακροχρόνια προβλήματα υγείας, απεβίωσε σήμερα η Άννα Συνοδινού, μία από τις λαμπρότερες εκπροσώπους μιας σπουδαίας γενιάς του ελληνικού θεάτρου. Γεννημένη στο Λουτράκι το 1927, η Άννα Συνοδινού φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (τότε Βασιλικού) Θεάτρου. Η πορεία της στο θέατρο συνδέθηκε κατά κύριο λόγο με το αρχαίο δράμα χαρίζοντάς της δίκαια τον τίτλο της «μεγάλης τραγωδού». Μεταξύ των σημαντικότερων ερμηνειών της υπήρξαν οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στις τραγωδίες Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Ιφιγένεια, Ελένη, καθώς και στην αριστοφανική κωμωδία Λυσιστράτη. Παράλληλα διακρίθηκε σε πολλούς ρόλους τόσο του κλασικού, όσο και του σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς και στον κινηματογράφο. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (τότε Βασιλικού), καθώς και ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού, του οποίου την άδεια ανακάλεσε η Χούντα, αφαιρώντας και από την ίδια το διαβατήριό της.

Το σπάνιο μέταλλο της φωνής της, η χαρισματική και δυναμική προσωπικότητα και το ήθος της δεν της εξασφάλισαν μόνο μια σπουδαία πορεία στο χώρο της υποκριτικής τέχνης. Την οδήγησαν και στο πεδίο της πολιτικής. Εξελέγη βουλεύτρια με τη Νέα Δημοκρατία από το 1974 μέχρι το 1989, ενώ διατέλεσε και υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) καθώς και δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων (1987-1989). Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα το 1990 κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Έκτοτε δεν ασχολήθηκε ξανά με την ενεργό πολιτική.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της μεγάλης κυρίας του ελληνικού θεάτρου και της πολιτικού που κόσμησε με την παρουσία και το ήθος της τη Βουλή των Ελλήνων.

ΕΠΕΚΕ Πολιτισμού της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Αποχαιρετούμε την σπουδαία ηθοποιό Άννα Συνοδινού , που φώτισε με το ταλέντο και την γενναιότητα ψυχής το Ελληνικό Θέατρο. Η Άννα Συνοδινού εντρύφησε όσο λίγοι πάνω στα σπουδαία κείμενα της Ελληνικής και Παγκόσμιας Θεατρογραφίας.

Τα προσέγγισε δημιουργικά και τα υποστήριξε στη σκηνή με τον απόλυτα προσωπικό της τρόπο. Η πορεία της στο Θεατρικό σανίδι, το κοινοβούλιο και την κοινωνία, αφήνει ίχνη θετικά για τους νεότερους.

Γ. Πλακιωτάκης: Προσέφερε πολλά στην Ελλάδα

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια της Άννας Συνοδινού εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης. «Της Ελληνίδας που τίμησε τον πολιτισμό, αγωνίστηκε για τη δημοκρατία, υπηρέτησε την παράταξή μας και πρόσφερε πολλά στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι η Άννα Συνοδινού ήταν μία Ελληνδία που δίδαξε με το ήθος και το έργο της, που τιμήθηκε από την πολιτεία και τίμησε την πατρίδα μας, με την εξαίρετη προσφορά της. «Οι Έλληνες την ευγνωμονούμε για όσα πρόσφερε και θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη της», τόνισε.

ΠΑΣΟΚ: Τεράστια και δυσαναπλήρωτη απώλεια

Από τον Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, για το θάνατο της Άννας Συνοδινού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Η απώλεια της Άννας Συνοδινού είναι τεράστια και δυσαναπλήρωτη. Όχι μόνο για τον χώρο του θεάτρου, όπου υπήρξε μία από τις κορυφαίες τραγωδούς του εικοστού αιώνα, αλλά και για αυτόν της πολιτικής την οποία υπηρέτησε για δεκαετίες με ήθος που σπανίζει στις μέρες μας. Η Άννα Συνοδινού θα παραμείνει για πάντα ζωντανή στις μνήμες μας.

Ποτάμι: Η Άννα Συνοδινού μας άφησε για τη θυμέλη του ουρανού…

«Η Άννα Συνοδινού «έφυγε» σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω της ιστορικής σπουδαιότητας καλλιτεχνικό έργο. Ήταν από τις ηθοποιούς που σφράγισαν τα πρώτα χρόνια των Επιδαυρίων, ενώ οι ερμηνείες της στο χώρο του αρχαίου δράματος συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς μέχρι σήμερα. Η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου υπήρξε ασυμβίβαστη και ως πολίτης. Από τη σκόπιμη αποχή της από την τέχνη την περίοδο της δικτατορίας, μέχρι την ενεργή εμπλοκή της στην πολιτική αλλά και την αποχώρησή της απ’ αυτή λόγω της υποβάθμισης του Κοινοβουλίου, η Άννα Συνοδινού έδειξε ξεχωριστό ήθος και σεβασμό για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ό,τι κόμισε στην τέχνη και την πολιτική θα μείνει εδώ τώρα που έφυγε. «Καμία εποχή δεν έμεινε γυμνή από ήρωες» είχε δηλώσει η ίδια σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις σημειώνοντας: «ξέρετε τι έχει σημασία σήμερα; Να βλέπουν οι νέοι πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να κρατάνε το λόγο της τιμής τους. Για να υπάρχουν προοπτικές». Σε μια εποχή που ψάχνουμε διακαώς για ήρωες, αυτή είναι η κληρονομιά της Άννας Συνοδινού, καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

ΑΝΕΛ: Φτωχότερο το θέατρο και όχι μόνο

«Η απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού Άννας Συνοδινού κάνει αναμφισβήτητα φτωχότερο το ελληνικό θέατρο, και όχι μόνο», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη η οποία προσθέτει: «Η Άννα Συνοδινού ήταν από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, μια κορυφαία τραγωδός, μια Μεγάλη Κυρία του Θεάτρου, που υπηρέτησε με απαράμιλλη συνέπεια και ήθος το θεατρικό σανίδι και διέγραψε μια καλλιτεχνική πορεία, η οποία ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα».

«Με την παρουσία της», υπογραμμίζει η κ. Χρυσοβελώνη, «κόσμησε τις θεατρικές σκηνές, αλλά και το ελληνικό Κοινοβούλιο μετά την εκλογή της το 1974. Ήταν μια προσωπικότητα βαθιά φιλελεύθερη και με κοινωνικές ευαισθησίες, καθώς τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη νομοθετική προστασία των γερόντων, της μητρότητας, των παιδιών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες».

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ καταλήγει στη δήλωσή της εκφράζοντας τα πιο θερμά συλλυπητήρια του κόμματος στους οικείους τής Άννας Συνοδινού.

ΔΗΜΑΡ: Φτωχότερο το θέατρο

«Το ελληνικό θέατρο είναι από σήμερα φτωχότερο. Μια από τις σημαντικότερες γυναικείες παρουσίες, η ηθοποιός Άννα Συνοδινού δε βρίσκεται πια μαζί μας. Οι ερμηνείες της στις τραγωδίες άφησαν εποχή. Ηθοποιός με χαρισματική προσωπικότητα, υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το θέατρο, διανύοντας μια καλλιτεχνική πορεία με επιτυχίες και τιμητικές διακρίσεις. Η επιβλητική της παρουσία ξεχώρισε τόσο στην τηλεόραση όσο και τον κινηματογράφο. Μέσα από τη δραστηριότητά της στην πολιτική προσέφερε στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Το ελληνικό θέατρο θρηνεί την  απώλεια ενός ξεχωριστού πνευματικού ανθρώπου που έγραψε τη δική του ιστορία.  Καλό της ταξίδι…» καταλήγει η συλλυπητήρια επιστολή του τομέα Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ.

ΛΑΕ: Σημάδεψε με την παρουσία της θέατρο και πολιτική

Τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της Άννας Συνοδινού, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα, και προσθέτει:

«Η Άννα Συνοδινού σημάδεψε με την παρουσία της τόσο το θεατρικό σανίδι, όσο και το πολιτικό πεδίο στην μεταπολεμική και μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Ο θάνατός της συνιστά μια μεγάλη απώλεια σε όλα τα πεδία που δραστηριοποιήθηκε με πάθος και συνέπεια».

ΓΓ Ισότητας: Λιγόστεψε το καλλιτεχνικό στερέωμα

«Λιγόστεψε το καλλιτεχνικό στερέωμα με τον θάνατο της πολυτάλαντης προσωπικότητας και ηθοποιού Άννας Συνοδινού», σημειώνει σε ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Η ΓΓΙ κάνει αναφορά και στην πολιτική ενασχόληση της εκλιπούσας «το 1974 εξελέγη βουλευτής, την περίοδο 1977-1981 διετέλεσε Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών και στο διάστημα 1987-1989 δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό "Νέα Εποχή"».

Μέσω του πολιτικού στίβου, προστίθεται στην ανακοίνωση, αγωνίστηκε εισηγούμενη προτάσεις και έργα νομοθετικού περιεχομένου γύρω από ζητήματα μητρότητας, ισότητας των δύο φύλων, οικογενειακού δικαίου, προστασίας των ηλικιωμένων, ευπαθών κοινωνικών ομάδων, θέματα του απόδημου ελληνισμού, ενώ έδωσε μάχη και για τα εργασιακά και ασφαλιστικά των καλλιτεχνών.

....................................

Σκηνοθέτες και ηθοποιοί λένε το δικό τους «αντίο» στην Αννα Συνοδινού

Σκηνοθέτες και ηθοποιοί λένε το δικό τους «αντίο» στην Αννα Συνοδινού
 
 

Άννα Βαγενά: Πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση βραβείου προς τιμήν της κορυφαίας τραγωδού

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατή θλίψη μου για την απώλεια της κορυφαίας ελληνίδας ηθοποιού, Άννας Συνοδινού. Μια γυναίκα που διέπρεψε στην τέχνη και αγωνίστηκε με ήθος στον πολιτισμό. Θα τη θυμόμαστε πάντα σαν μια λαμπερή, αιθέρια και συνάμα επιβλητική Αντιγόνη στην κατάμεστη Επίδαυρο.

Την τελευταία φορά που συνάντηση Άννα Συνοδινού ήταν στο πλαίσιο μιας παράστασης της «Αγγέλας Παπάζογλου» στο θέατρο του Βύρωνα που φέρει και το όνομά της. Μετά το τέλος αυτής, η κορυφαία τραγωδός ανέβηκε επί σκηνής και μου προσέφερε μιαν ασημένια αλυσίδα που μέχρι τότε κοσμούσε τον λαιμό της. Με ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση και φόρτιση σήμερα ανακοινώνω ότι στη μνήμη της ανυπέρβλητης αυτής γυναίκας της τέχνης αναλαμβάνω πρωτοβουλία με σκοπό τη θεσμοθέτηση βραβείου προς τιμήν της υπό το τίτλο «Βραβείο Νέας Τραγωδού Άννα Συνοδινού». Αθλόσημο του βραβείου θα είναι η ασημένια τούτη αλυσίδα.

Στόχος είναι το βραβείο να απονέμεται σε ετήσια βάση σε μια νέα ελληνίδα ηθοποιό που διαπρέπει στο αρχαίο δράμα. Στην επιτροπή απονομής θα επιθυμούσα να μετέχουν κορυφαίοι εκπρόσωποι του ελληνικού θεάτρου, όπως η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου και ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος.

Διαβεβαιώνω δε επίσημα ότι θα πράξω ό,τι περνά από τις δυνάμεις μου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου το σχέδιο αυτό να γίνει πράξη, τιμώντας έτσι έμπρακτα τη μνήμη της κορυφαίας ελληνίδας ηθοποιού».

......................................

Για τη μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, τη διεθνούς φήμης τραγωδό που υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το σανίδι, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ηθοποιοί και σκηνοθέτες που την γνώριζαν και είχαν συνεργαστεί μαζί της. Η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο νεκροταφείο του Βύρωνα.

Γιώργος Κιμούλης: Εκπροσωπούσε την οφειλή που έχουμε όλοι εμείς στη νεότερη γενιά

 

«Η Άννα Συνοδινού εκπροσωπούσε την οφειλή που έχουμε όλοι εμείς στη νεότερη γενιά. Το πάθος , η αυταπάρνηση και η αφοσίωση που έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται από το λεξιλόγιο της ζωής μας ήταν η σημαία της γενιάς της Άννας. Πολύ φοβάμαι πως χάνεται πλέον σιγά σιγά η γενιά που δεν λάτρευε μόνο ό,τι είναι χρηστικό. Η Άννα Συνοδινού πίστευε με πάθος πως η υποκριτική είναι προϊόν υψηλής πνευματικής νοημοσύνης. Ήταν από τις ελάχιστες ερμηνεύτριες που είχε τα απαραίτητα εργαλεία προσέγγισης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Εγώ προσωπικά της οφείλω πολλά και ως δασκάλας μου και ως φίλης μου».

Λυδία Κονιόρδου: Ήταν ένα σημείο αναφοράς

«Ήταν μια πολύ σπουδαία ηθοποιός, η οποία ανήκει σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία των τραγωδών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο αρχαίο δράμα. Υπάρχουν πολύ λίγοι εν ζωή τέτοιοι ηθοποιοί που μας έχουν δείξει ένα δρόμο, ίσως, από όσο μπορώ να ξέρω, μόνο η Ασπασία Παπαθανασίου πλέον διατηρεί αυτό το προνόμιο. Ήταν ένας γενναιόδωρος άνθρωπος, πολυτάλαντος, πληθωρικός, είχε διαμορφώσει μια δική της εξέλιξη σχολής πάνω στο αρχαίο δράμα. Δεν είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί της, αλλά μιλούσαμε, είχαμε διάφορες συναντήσεις και διαλόγους. Την έχω παρακολουθήσει, έχω δει τη δουλειά της, γιατί ήταν μια πολύ μεγάλη μαστόρισσα του λόγου. Χειριζόταν το λόγο με ένα μοναδικό τρόπο και μόνο να την παρακολουθεί κανείς πώς μιλούσε ήταν ένα μάθημα», δήλωσε η κ. Κονιόρδου.

Και προσέθεσε: «Χρειάζεται τους ανθρώπους αυτούς να μη τους θυμόμαστε μόνο όταν φεύγουν, αλλά με κάποιο τρόπο να μεταλαμπαδεύουν στα νέα παιδιά την ουσία της δουλειάς τους, γιατί δείχνουν έναν δρόμο για το πώς μπορεί κανείς να ασχολείται ουσιαστικά με το αντικείμενό του, είτε αυτό είναι θέατρο είτε τέχνη ή οτιδήποτε. Η αφοσίωση, το πάθος και η άρνηση οποιασδήποτε έκπτωσης σε αυτό που κάνει κανείς είναι κάτι το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να πραγματώσει κάτι σημαντικό. Όταν κανείς εύκολα το φτιάχνει, εύκολα αυτό ξεχνιέται, εύκολα εκποιείται. Μόνο όταν κανείς προσφέρει και αφοσιώνεται σε κάτι, αυτό αποτιμάται και μένει, εγγράφεται στην κοινή συνείδηση. Η Άννα Συνοδινού ήταν μια τέτοια περίπτωση, την γνώριζαν ακόμα και άνθρωποι που δεν την είχαν δει ποτέ να παίζει. Ήταν ένα σημείο αναφοράς».

Κώστας Καζάκος: Άφησε βαθύ χνάρι στο πέρασμά της από τη θεατρική ζωή του τόπου

«Λυπήθηκα πολύ πραγματικά που το έμαθα, γιατί βασανίστηκε στο τέλος και δεν της άξιζε. Ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα, μια αληθινή και γνήσια εκπρόσωπος της σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Είχα την τύχη πριν από 50 χρόνια ακριβώς, το 1965, όταν δημιούργησε το Θέατρο του Λυκαβηττού, εκ του μη όντος, να δουλέψω μαζί της εκείνο το καλοκαίρι στην "Αντιγόνη" και στις "Εκκλησιάζουσες". Ήταν μια σπουδαία εμπειρία για μένα, που ερχόμουν από μια άλλη σχολή, από τη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κουν και πραγματικά το θυμάμαι με πολλή συγκίνηση και πολλή αγάπη», σημείωσε, και συμπλήρωσε:

«Είχαμε σχέσεις, την αγαπούσα την Άννα, ήταν δυνατή προσωπικότητα, με ισχυρή θέληση και καλλιέργεια. Είναι μια μεγάλη απώλεια. Άφησε βαθύ χνάρι στο πέρασμά της από τη θεατρική ζωή του τόπου μας. Ήταν εξαιρετικός άνθρωπος και καθαρός, ντόμπρος. Είχε πολλές αρετές. Ήταν άνθρωπος που χρειαζόταν να τον μελετάς. Έφυγε πλήρης ημερών, γνώρισε και τη δόξα και την αγάπη του κόσμου και τιμήθηκε από το επάγγελμα».

Μιμή Ντενίση: Δεν υπάρχουν πια τραγωδοί σαν την Άννα

«Λυπήθηκα πάρα πολύ, παρότι ήξερα ότι ήταν πολύ άρρωστη, γιατί είχα πάει και την είχα δει πέρσι στο σπίτι της. Είχα συνεργαστεί δυο χρόνια μαζί της στους "Φρουρούς της Αχαΐας". Τη θεωρώ ένα πάρα πολύ μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού θεάτρου, ήταν ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος, πολύ παθιασμένος με την Ελλάδα και με τη δουλειά μας και σίγουρα αφήνει ένα μεγάλο κενό, αυτό που αφήνουν οι πολύ μεγάλοι καλλιτέχνες όταν φεύγουν», ανέφερε η κ. Ντενίση και συνέχισε:

«Έχω περάσει υπέροχα με την Άννα, έπαιζε τη γιαγιά μου στους "Φρουρούς της Αχαΐας", μου είχε κάνει εντύπωση η ευγλωττία της και η μνήμη της για την ηλικία της και τότε. Θυμάμαι μια φορά που είχαμε μια σκηνή οι δυο μας και είχε ένα μικρό μονολογάκι κι εγώ είχα ένα μικρό μονολογάκι. Δεν της φάνηκε ότι ήταν ολοκληρωμένη η σκηνή και άρχισε και μιλούσε, έκανε ένα μονόλογο δικό της, έτσι πρίμα βίστα, καταπληκτικό, και της απάντησα. Της είπα κι εγώ κάτι δικά μου. Και όταν τελείωσε η σκηνή μου είπε "μπράβο παιδί μου, αφού μπόρεσες να με αντιμετωπίσεις σε όλα αυτά που είπα μόνη μου, θα τα πάμε πολύ καλά". Αυτοσχεδίαζε, ήταν τρομερή ηθοποιός. Στην τραγωδία ειδικά δεν νομίζω ότι έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα τέτοια, δεν υπάρχουν πια τραγωδοί σαν την Άννα».

Θανάσης Παπαγεωργίου: Είχαμε πολύ καλή συνεργασία στο Ωδείο Αθηνών

«Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου, καθώς υπήρξε για ένα διάστημα φίλη μου και συνεργάτιδα στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία στη Σχολή, ως διευθυντής της εγώ και ως καθηγήτρια της υποκριτικής εκείνη, που διήρκεσε δυο χρόνια».

Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Ήταν μιας ειδικής ανατροφής ηθοποιός

«Ήταν μια πολύ μεγάλη ηθοποιός. Έχει υπηρετήσει το ελληνικό θέατρο και γενικότερα την ελληνική τραγωδία με ιδιαίτερο τρόπο. Ήταν μιας ειδικής ανατροφής ηθοποιός, με την οποία είχα την ευτυχία να συνεργαστώ στην "Αντιγόνη" και στις "Εκκλησιάζουσες" στο Θέατρο του Λυκαβηττού. Μακάρι να είναι παράδειγμα για όλους τους σύγχρονους ηθοποιούς και οι νεότεροι να μπορούν να μιλούν τα ελληνικά που μιλούσε η Άννα».

Εθνικό θέατρο: Οδύνη για την κορυφαία πρωταγωνίστρια

Την οδύνη τους για την απώλεια της Άννας Συνοδινού εκφράζουν στην ανακοίνωση τους ο πρόεδρος Θανάσης Παπαγεωργίου, το ΔΣ, καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής Στάθης Λιβαθινός.

«Η Άννα Συνοδινού αποτελούσε μία από τις πλέον εξέχουσες μορφές του ελληνικού θεάτρου, μια μεγάλη Κυρία και κορυφαία πρωταγωνίστρια του Εθνικού. Στο θέατρο που από σήμερα είναι φτωχότερο, αφήνει κληρονομιά τους εκατοντάδες ρόλους και ερμηνείες της. Το Εθνικό Θέατρο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΚΘΒΕ: Κορυφαία πρωταγωνίστρια της Επιδαύρου

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Άννας Συνοδινού, της μεγάλης τραγωδού που υπηρέτησε με απαράμιλλο ήθος και συνέπεια το ελληνικό θέατρο, ενσαρκώνοντας τις περισσότερες από τις ηρωίδες της ελληνικής τραγωδίας και αναδείχτηκε ως η κορυφαία πρωταγωνίστρια της Επιδαύρου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)