to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 05.07.2012

left.gr

Πολιτισμός

Τα SOS του πολιτισμού: πολιτιστική βδομάδα 5-11 Ιουλίου 2012

Οι πολιτιστικές προτάσεις του left.gr, εγγύηση στην καλοκαιρινή μας ψυχαγωγία!


► ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έως 30/9, Δευτ.&Τετ.-Σαβ. 10:00-14:00 & 18:00-20:00, Κυρ. 10:00-14:00,   ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟ (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος)

Ένα εικαστικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα στην καλλιτεχνική επίδραση που είχε στην Ελλάδα ένα από τα ανατρεπτικότερα αντιρρεαλιστικά κινήματα του 20ου αιώνα, φιλοξενεί φέτος το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στη Χώρα της Άνδρου. Με 100 εκθέματα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και μια σειρά συμπληρωματικών εκδηλώσεων θα μας ταξιδέψει στους ανοίκειους τόπους του ασυνείδητου και της φαντασίας. Μια ακόμα αφορμή για σαββατοκύριακο στην Άνδρο!

► ΘΕΑΤΡΟ
5/7, 12:00–15:00 / 6-7/7, 18:00-21:00   ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή (Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138)

Το Θέατρο Σημείο και ο Νίκος Διαμαντής συνεργάζονται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών με το Μουσείο Μπενάκη για να παρουσιάσουν μια ιδιότυπη θεατρική εγκατάσταση με θέμα και έκθεμα τον άνθρωπο. Ανθρώπινες δράσεις και αντικείμενα, ήχοι και εικόνες, που διαμορφώνουν και συναποτελούν τον πολιτισμό μας, για πρώτη φορά μετατρέπονται σε μουσειακά αντικείμενα καλώντας τον θεατή να τα εξερευνήσει όπως ο ίδιος κρίνει, μεταλλάσσοντας με αυτό τον τρόπο τόσο την ακολουθία των γεγονότων όσο και τη χωροταξία της εγκατάστασης. Ακούγεται σαν παιχνίδι αλλά προτίθεται να αλλάξει παντελώς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια του μουσείου…


7-9/7, 19:30   INSENSO/ΟΠΕΡΑ από την ομάδα Theseum Enseble και τον Μιχαήλ Μαρμαρινό (Πειραιώς 260, κτίριο Δ)

Μετά την επιτυχία της παράστασης «Πεθαίνω σαν χώρα», το καλλιτεχνικό δίδυμο Δημήτρης Δημητριάδης και Μιχαήλ Μαρμαρινός επανέρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών με μια «όπερα χωρίς μουσική», εμπνευσμένη από το Senso του Luchino Visconti. Πολύ ιδιαίτερη η σκηνοθετική σύλληψη της παράστασης με στοιχεία promenade και μια εξαιρετική ομάδα συντελεστών. Η περιγραφή προδιαθέτει για μια σπάνια θεατρική εμπειρία!


► ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ


6/7, 21:00   THE GREAT WHITE SILENCE στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (Πλατεία Αβησσυνίας)

Το Athens Open-Air Festival έχει προγραμματίσει για το φετινό καλοκαίρι δεκάδες δωρεάν προβολές, δρώμενα, performances και εκδηλώσεις σε διάφορα απρόβλεπτα σημεία της πόλης. Αυτή την εβδομάδα θα παρακολουθήσουμε το βωβό ντοκιμαντέρ «The Great White Silence» (1924) στην πλατεία Αβησσυνίας, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Γιάννη Παπαϊωάννου (ION). Προβλέπεται πρωτότυπο και δροσερό…!


► ΜΟΥΣΙΚΗ

10/7, 21:00   MUSICAETERNA σε μουσική διεύθυνση Θεόδωρου Κουρεντζή (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας αρχιμουσικός, που εργάζεται στη Ρωσία από νεαρή ηλικία, επιστρέφει στην Ελλάδα επικεφαλής του ορχηστρικού συγκροτήματος MusicAeterna, με ένα δυναμικό ρωσικό πρόγραμμα. Με την ευρηματική δεξιοτεχνία και την πυρετώδη εκφραστικότητα που τον διακρίνουν, θα διευθύνει την Πέμπτη συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και θα συνοδεύσει στο Δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο του Ραχμάνινοφ τον Αλεξάντερ Μέλνικοφ, διάσημο ρώσο σολίστ, που έχει βραβευθεί πολλές φορές για τις ευαίσθητες και ταυτόχρονα ιδιότυπες ερμηνείες του. Οι φίλες και οι φίλοι της κλασικής μουσικής δεν πρέπει να το χάσουν!


► ΧΟΡΟΣ


11/7, 21:30   CONTINU από την ομάδα Sasha Waltz & Guests (Ωδείο Ηρώδου Αττικού)

Η διάσημη Βερολινέζα χορογράφος Sasha Waltz παρουσιάζει την τελευταία της δημιουργία, μια χορογραφία τελετουργικού χαρακτήρα που διαπραγματεύεται την αντίθεση ανάμεσα στην πρωτογενή ενστικτώδη συγκίνηση και την πνευματικότητα, συσχετίζοντας άτομο και ομάδα, υπό τους ρυθμούς της μουσικής του Edgar Varèse και του Ιάννη Ξενάκη. Ίσως η σημαντικότερη παρουσία του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών!

Γ.Κ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)