to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα πρώτα βήματα του Θατσερισμού και η προϋπόθεση για την ανατροπή του

Από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της ΝΔ είχαμε επισημάνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρεσβεύει την κλασσική κεντροδεξιά με κύριο στίγμα τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» , αλλά ένα σύγχρονο θατσερισμό.


Από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της ΝΔ είχαμε επισημάνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρεσβεύει την κλασσική κεντροδεξιά με κύριο στίγμα τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» , αλλά ένα σύγχρονο θατσερισμό. Οι απόψεις του ήταν γνωστές από παλαιότερα. Δεν μας εκπλήσσουν λοιπόν τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα πρώτα βήματα δηλαδή του θατσερισμού. 

Εχουμε και λέμε.

Πέρασε δύο τροπολογίες που έκαναν τον ΣΕΒ να πανηγυρίζει. Τροπολογίες που ενθαρρύνουν την εργοδοτική  ασυδοσία αφού προλειάνουν το έδαφος για μη αιτιολογημένες απολύσεις.  Τσαλαπατάει το Σύνταγμα και το Ευρωπαικό δίκαιο με την αποπομπή της Κ. Θάνου προκειμένου να μπει στο αρχείο η υπόθεση με το καρτέλ στην διανομή τύπου που διευθύνει ο Μαρινάκης. 

Με τις γνωστές ιδεοληψίες της άλλαξε το νόμο της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση και κατάργησε το άσυλο μετά συνεχή συκοφάντηση των δημόσιων πανεπιστημίων που τα ταυτίζει με «άντρα παρανομίας», ανοίγοντας τον δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Προσπαθεί να ελέγξει πλήρως τα μέσα ενημέρωσης που ήδη στην συντριπτική πλειοψηφία τους τον στηρίζουν.  Στην γραμμή αυτή μετατρέπει σε φέουδο του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΡΤ. Μία ΕΡΤ που φιλοδοξεί να την κάνει «ανταγωνιστή» ΣΚΑΙ στα fake news και στην παραπληροφόρηση ενώ ταυτόχρονα θα υποβαθμίζει ή θα αποσιωπά τις αντιλαικές επιλογές της κυβέρνησης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι βάζει τον διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ πρόεδρο της ΕΡΤ. Ο ορισμός της κομματικοποίησης, αλλά και της συρρίκνωσης κάθε έννοιας δημοκρατικής πληροφόρησης.  

Με πρόταγμα την «αριστεία» και την αξιοκρατία προσλαμβάνει εκατοντάδες μετακλητούς υπαλλήλους με απολυτήριο λυκείου. Σε επιτελικές κυβερνητικές θέσεις διορίζει πρόσωπα που λίγο πριν τις εκλογές ήταν υψηλόβαθμα στελέχη του ιδιωτικού τομέα.  Οι υποχρεώσεις βλέπετε στην οικονομική ελίτ είναι πρώτης προτεραιότητας.


Και είμαστε μόλις στα πρώτα βήματα αυτής της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που στόχος της είναι να σαρώσει ότι θετικό για την πλειονότητα του λαού πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα. Το ζητούμενο είναι πως θα ανακοπεί αυτή η πορεία. Η λύση βρίσκεται στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αναχαιτίσει την αντιλαική λαίλαπα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η απαραίτητη προυπόθεση είναι να κερδηθεί  το στοίχημα του Α. Τσίπρα για τον μετασχηματισμό του κόμματος.  Μετασχηματισμός που καμία σχέση δεν έχει με την «πασοκοποίηση» του κόμματος ή την ένταξή του στην σοσιαλδημοκρατία. Η αντιστοίχηση του κόμματος με την επιρροή του είναι καθαρά υπόθεση της ίδιας της αριστεράς. Πως δηλαδή θα αποκτήσει μια σύγχρονη ταυτότητα που δεν θα έχει πρόταγμα μόνο την προοδευτική διακυβέρνηση αλλά την διαφύλαξη της δημοκρατίας που πλήττεται βάναυσα σε κάθε βήμα του θατσερισμού.  Το στοίχημα είναι να κάνουμε την Αριστερά του 21ου αιώνα που θα αγκαλιάζει ριζοσπάστες, σοσιαλδημοκράτες, αριστερούς , οικολόγους  αλλά και δημοκράτες πολίτες πολύ από τους οποίους δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Με παρακαταθήκη τις αξίες και τα οράματα της αριστερά, αλλά και με αποφασιστικότητα  για απαλλαγή από στερεότυπα , μπορούμε να συγκροτήσουμε την σύγχρονη αριστερά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)