to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης

Μπίζνες - θρησκεία - αστυνομία είναι το βασικό τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία αναμένεται να γίνει ακόμη σαφέστερη με τις προγραμματικές δηλώσεις τις οποίες θα διαβάσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός σε λίγες μέρες


Ποιος είναι ο χαρακτήρας του κόμματος της Ν.Δ. το γνωρίζουμε. Οσες μεταμορφώσεις και αν έχει επιχειρήσει να κάνει, με στροφές προς το κέντρο ή προς τα δεξιά, ώστε από αντιπολίτευση να γίνει κυβέρνηση, όταν έρχεται η στιγμή να κυβερνήσει, πάντα εμφανίζει το αυθεντικό, ιδεολογικό και πολιτικό πρόσωπό της. Είναι το κατεξοχήν κόμμα τού κεφαλαίου και της συντήρησης, η πολιτική έκφραση του κοινωνικού κατεστημένου.

Τι θα έκανε η Ν.Δ. ως κυβέρνηση λίγο - πολύ μπορούσαμε να το προβλέψουμε. Αλλωστε, δεν το έκρυψε. Με πολλούς και διάφορους τρόπους, το διατύπωσε πολύ πριν κερδίσει τις εκλογές. Η προσήλωσή της στον νεοφιλελευθερισμό αποτυπώθηκε πλήρως στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε, ενώ χθες δόθηκε μια πρώτη εικόνα του κυβερνητικού έργου με όσα ειπώθηκαν από διάφορους υπουργούς στις τελετές παραλαβής - παράδοσης των υπουργείων.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η νέα κυβέρνηση αφορά αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, για να μη βγουν, λέει, από τις φυλακές «καταδικασμένοι τρομοκράτες με βραχιολάκια». Προφανώς, θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στο ίδιο πνεύμα. Στα πρώτα κυβερνητικά μέτρα θα είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο σωφρονισμός ταυτίστηκε με την καταστολή και οι φυλακές πέρασαν, τυπικά για την ώρα και με Προεδρικό Διάταγμα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή στην αστυνομία. Η νέα υπουργός Παιδείας θεώρησε φρόνιμο να υπογραμμίσει την προσήλωσή της στην Εκκλησία. Θα δούμε μέχρι ποιο βαθμό θα δώσει θρησκευτικό πνεύμα και στο χαρτοφυλάκιό της.

Στα πρώτα, επίσης, κυβερνητικά μέτρα ανακοινώθηκε πως θα είναι το νομοσχέδιο περί φορολογίας, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης βιάζεται, όπως έχει δηλώσει άλλωστε, να ελαφρύνει από φορολογικά βάρη τις επιχειρήσεις.

Μπίζνες - θρησκεία - αστυνομία είναι το βασικό τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία αναμένεται να γίνει ακόμη σαφέστερη με τις προγραμματικές δηλώσεις τις οποίες θα διαβάσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός σε λίγες μέρες. Είναι σαφές πως η Ν.Δ. δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στην πολιτική που θέλει να εφαρμόσει. Και τα πιο σκληρά μέτρα μάλλον θα τα λάβει όλα στην αρχή της θητείας της.

Η Ν.Δ. τη δουλειά της θα κάνει. Το ζητούμενο είναι η πολιτική και η κοινωνική αντίδραση που θα συναντήσει.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)