to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα πολλαπλά οφέλη του Μητρώου των ιστοσελίδων

Είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ανοιχτό Μητρώο επαγγελματικών ενημερωτικών ιστοσελίδων, ώστε να χτυπηθεί στη ρίζα της η μικρή και η μεγάλη διαφθορά και η πελατειακή διαχείριση κρατικού χρήματος για ιδιοτελείς λόγους.


Ας δούμε γιατί έπρεπε να δημιουργηθεί το Μητρώο των ιστοσελίδων: πρώτον, για να μοιράζεται μόνο σε καταγεγραμμένες και πιστοποιημένες επιχειρήσεις και με απόλυτη διαφάνεια κάθε διαφημιστική δαπάνη του Δημοσίου και των Οργανισμών που συνδέονται μ’ αυτό, καθώς και όλων των τραπεζών.

Δεύτερον, για να εφαρμοστεί κοινά αποδεκτός επιστημονικός τρόπος μέτρησης της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων για ευνόητους λόγους κατανομής διαφήμισης και, τρίτον, για να ελεγχθεί η κεφαλαιακή προέλευση και η οικονομική φερεγγυότητα των διαδικτυακών ΜΜΕ με βάση την ελεύθερη δήλωσή τους στο νέο Μητρώο της Γ. Γ. Ενημέρωσης (του ΑΦΜ, της μορφής της εταιρείας, των ονομάτων των μετόχων που κατέχουν και λειτουργούν έναν ή περισσότερους ιστότοπους και βεβαίως των θέσεων εργασίας κατά ειδικότητα κ.λπ).

Το Μητρώο θα παρέχει και μία επιπλέον υπηρεσία: να εντοπίζει τις, κατά κανόνα, αυθαίρετες και παράνομες αναπαραγωγές μιας πρωτότυπης δημοσίευσης στο διαδίκτυο, που κατά την άποψή μου θα είναι πολύτιμη για τον απαραίτητο περιορισμό της λογοκλοπής και για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των πραγματικών παραγωγών πρωτότυπης δημοσιογραφικής ύλης.

Πεδίον δόξης λαμπρόν, επομένως, για όσους, δημοσιογραφικούς, καλλιτεχνικούς ή άλλους σχετικούς με την ενημέρωση και τον πολιτισμό οργανισμούς και δημιουργούς, επιθυμούν να προστατεύσουν το προϊόν τους, όπως έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να πράξουν.

Αλλά αυτή η πολιτική μεταρρύθμιση, χωρίς εισαγωγικά, του υπουργείου Επικρατείας και της Γ. Γ. Ενημέρωσης έχει και μια άλλη, ιδιαίτερα θετική διάσταση την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούν τα σωματεία των εργαζομένων στον Τύπο (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί κ.ά).

Εφόσον στο εξής θα υπάρχουν δημόσια τα στοιχεία των sites θα είναι πιο εύκολο να κινητοποιηθούν και τα σωματεία, μαζί με τις φορολογικές αρχές και τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους (Επιθεώρηση Εργασίας και ασφαλιστικά ταμεία), ώστε να ελεγχθούν οι συνθήκες εργασίας, τα ωράρια και οι αμοιβές των εργαζομένων στο διαδίκτυο, οι οποίοι από αύριο κιόλας πρέπει να ενταχθούν σε μια ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (και κανόνων δεοντολογίας) με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους σε οποιοδήποτε είδος ΜΜΕ κι αν εργάζονται (έντυπο, ηλεκτρονικό, δημόσιο ή ιδιωτικό, παραδοσιακό ή σύγχρονο).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)