to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:29 | 24.09.2014

Κοινωνία

Τα «Πίσω Θρανία»: Εγγραφές και γιορτή υποδοχής μαθητών στο Στέκι Μεταναστών

Εγγραφές και γιορτή υποδοχής μαθητών στο Στέκι Μεταναστών - Τα Πίσω Θρανία: Μια Πρωτοβουλία για Εκπαίδευση χωρίς Διακρίσεις


Οι δασκάλες και οι δάσκαλοι των Πίσω Θρανίων καλωσορίζουν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους την Κυριακή 5 Οκτώβρη στις 12.00 στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13α, Εξάρχεια). Ελάτε να γνωριστούμε, να κάνουμε τις εγγραφές και να ξεκινήσουμε μαζί τη νέα σχολική χρονιά.

Τα μαθήματα Ελληνικών και ξένων γλωσσών των Πίσω Θρανίων απευθύνονται σε ενήλικες μετανάστες/τριες και πρόσφυγες. Οι ώρες των μαθημάτων είναι 18.00-20.00 από Δευτέρα ως Παρασκευή ενώ οι εγγραφές θα γίνουν στις 5 Οκτώβρη αλλά και τις επόμενες μέρες στις ίδιες ώρες. Όλα τα μαθήματα είναι δωρεάν.

Λίγα λόγια για τα Πίσω Θρανία

Τα «Πίσω Θρανία» συγκροτήθηκαν το φθινόπωρο του 1999 στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών ως μια πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης σε οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες μέσα από την εκπαίδευση. Μια πρωτοβουλία για εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις.

Τα μαθήματά μας σέβονται τη συμμετοχή μαθητών και δασκάλων, γιατί όλοι και όλες έχουμε γνώσεις και μπορούμε να προσφέρουμε και να μάθουμε περισσότερα. Έχουμε ανάμεσά μας πολλά σύνορα: διαφορές ηλικίας, αισθητικής, κοσμοθεωρίας, πολιτισμών, αλλά όλες και όλοι ανήκουμε στους από κάτω και θέλουμε η εκπαίδευση να είναι συλλογική, να προέρχεται από τις ανάγκες μας και να μας χρησιμεύει για να λύνουμε τα προβλήματά μας. Η μετανάστευση είναι το βιβλίο μας. Η ιστορία της και οι συλλογικές εμπειρίες της. Σε κάθε έναν έλαχε να φυλάει μίαν αλήθεια –που ανήκει σε όλους, μοιραζόμαστε την αλήθεια του καθενός με τρόπο συλλογικό και μοιραζόμαστε ιστορίες, γιατί υπάρχουν πολλές ιστορίες, οι ιστορίες των μεταναστών – για να ξεκινήσουμε από τα μέσα προς τα έξω-, οι ιστορίες των άνεργων των άστεγων με αστυνομική ταυτότητα και διαβατήριο, κι αυτών που δεν έχουν χαρτιά, οι μικρές ιστορίες της καθημερινότητάς μας, των αγώνων μας.

Θέλουμε μια παιδεία που να μας προσανατολίζει στο να αποκτήσουμε καλύτερη γνώση της πραγματικότητας και στο να μπορούμε να μοιραζόμαστε αυτή τη γνώση για ν’ αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα.

Το Στέκι Μεταναστών είναι ένας χώρος όπου είμαστε όλες και όλοι ίσοι, ένας χώρος όπου μπορούμε να μοιραζόμαστε, να ανταλλάσσουμε ιδέες και γνώσεις διασκεδάζοντας.  

Η προετοιμασία και το στήσιμο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, μας διαπαιδαγωγεί στη λογική της ομάδας που για να λειτουργήσει χρειάζεται θάρρος, πειθαρχία και σεβασμό μεταξύ των μελών της.

Το κοινό μαγείρεμα και γεύμα τις Κυριακές μας διδάσκει αλληλεγγύη, οργάνωση, δέσμευση, συνείδηση και συντροφικότητα. Το σκάκι μας εξισώνει όποια γλώσσα κι αν μιλάμε, απ’ όπου κι αν ερχόμαστε

Και δουλεύουμε στα ελληνικά γιατί εδώ ζούμε. Και δουλεύουμε και στα αγγλικά και στα γερμανικά γιατί η Ελλάδα είναι πέρασμα κι όπως η φυγή είναι η λύση των απελπισμένων, ντόπιοι και ξένοι μαθαίνουν τις γλώσσες της μετανάστευσης, του περάσματος, της διάβασης: περσικά, αραβικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά...

Οι ανάγκες των μαθητών μας είναι η βάση και η πηγή μας. Θα τους βοηθήσουμε για να χτίσουμε μαζί τα θέματα των μαθημάτων αλλά κι εκείνοι θα μας βοηθήσουν να μάθουμε, επιτηρώντας μας, διορθώνοντάς μας, εμψυχώνοντάς μας.

Μαθαίνοντας μάς διδάσκουν, διδάσκοντας μαθαίνουμε.

Τούτη την ώρα, που για μια φορά ακόμα ο πόλεμος απειλεί την ανθρωπότητα, εμείς πιστεύουμε πως μοναδικό μας όπλο είναι η δύναμη της αλληλεγγύης. Της αλληλεγγύης σε μικρές και μεγάλες αντιστάσεις που προσπαθούν να οικοδομήσουν καθημερινά και έμπρακτα έναν πολιτισμό αντίστασης στη βαρβαρότητα. Τη βαρβαρότητα του φασισμού, τη βαρβαρότητα του πολέμου, τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης,  τη βαρβαρότητα των συνόρων, τη βαρβαρότητα των κέντρων κράτησης και του «Ξένιου Δίας», τη βαρβαρότητα του ρατσισμού.

Διεκδικούμε όλοι και όλες μαζί έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)