to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα πιράνχας του Ποταμιού

Λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει για το ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού σε κάμπινγκ της Θράκης. Ωστόσο οι καταγγελίες τού μέχρι πρότινος στελέχους του κόμματος, Δημήτρη Παπαδημητριάδη, έρχονται να ανακόψουν τον «αέρα ανανέωσης» που επιχειρεί να φέρει στο πολιτικό σκηνικό το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.


Ο πρώην γενικός συντονιστής Μελών και Εθελοντών του Ποταμιού, με άρθρο του στην ιστοσελίδα που διατηρεί, maga.gr, έγραψε ενδεικτικά: «Για τα ψάρια γνωρίζω τρία πράγματα: Εχουν βραχεία μνήμη. Στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν. Υπάρχουν ψάρια σαρκοβόρα. Κολυμπώντας στο δικό μας ποτάμι, ομολογώ ότι συνάντησα και τα τρία είδη». Εκανε μάλιστα λόγο για «προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών και μη», που οδήγησαν σε φαινόμενα «ολότελα πρωτόγνωρα και ολότελα απεχθή», «δείχνοντας» μάλιστα και συγκεκριμένο υποψήφιο ευρωβουλευτή. Εθεσε δε σειρά ερωτημάτων για την εσωκομματική λειτουργία, τον πραγματικό αριθμό των μελών του κόμματος και άφησε αιχμές για το εάν το κόμμα έχει πραγματικά χαρακτήρα «ανοιχτού» φορέα.

Στο αρχικό κείμενό του ο Δ. Παπαδημητριάδης μιλά για «επαΐοντα υποψήφιο», που απευθύνθηκε «ακόμη και απειλητικά σε ορισμένους εθελοντές, κατηγορώντας ότι δεν είχε την προσωπική στήριξη που ανέμενε». Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον Δημήτρη Κουρέτα, που σε συνομιλία του με εθελοντές τούς κατηγόρησε ότι δεν τον βοήθησαν να συγκεντρώσει αρκετούς σταυρούς, στέλνοντας μάλιστα «μήνυμα» ότι «θα τα πούμε στο συνέδριο».

Αιχμές για τα μέλη

Ο Δ. Παπαδημητριάδης, που άφησε τα κομματικά του καθήκοντα στις 26 Μαΐου αλλά δεν έχει αποχωρήσει από μέλος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» αφήνει μάλιστα αιχμές όσον αφορά τον πραγματικό αριθμό των μελών του Ποταμιού. «Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές ήταν εγγεγραμμένα ως μέλη περίπου 3.000 άτομα, ενώ μέσα σε λίγες μέρες ανακοινώθηκε επισήμως ότι είναι 6.800. Δεν είναι καθόλου λογική αυτή η αύξηση μέσα σε πέντε μέρες, ακόμα και αν παραδεχτούμε ότι το Ποτάμι προσέλκυσε πάρα πολύ κόσμο λόγω της δημοσκοπικής επιρροής του. Αλλά δεν γίνεται να βρίσκεις σε πέντε μέρες όσα μέλη είχες βρει μέσα σε δυόμισι μήνες» λέει χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.».

Το μέχρι πρότινος στέλεχος του Ποταμιού και ψυχίατρος στο επάγγελμα ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ότι με το κείμενό του δεν στρέφεται κατά του ίδιου του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά επιθυμεί να δώσει ώθηση στους εθελοντές και τους ανθρώπους που εργάστηκαν προεκλογικά για το Ποτάμι και τώρα ανησυχούν για τα φαινόμενα που καταγράφηκαν στο κόμμα. «Ορισμένοι λύσσαξαν για να βγουν ευρωβουλευτές και το ξέρει κι ο Σταύρος αυτό» λέει χαρακτηριστικά.

Δημοκρατικός διάλογος

«Υπάρχουν ανοικτά και σοβαρά θέματα στη λειτουργία του Ποταμιού» συμπληρώνει ο Δ. Παπαδημητριάδης, προσθέτοντας ότι επιθυμεί «να μη γίνει το κόμμα προσωποκεντρικό και κατ’ επίφαση “ανοιχτό”, να μην καθοδηγείται από μια κλειστή ομάδα». Ο ίδιος πάντως στο κείμενό του παρομοιάζει τη συμμετοχή προσωπικοτήτων «αριστίνδην» στο ιδρυτικό συνέδριο με τακτικές που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ. Και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προσωπικά, αδιαφορώ τόσο για τις αυθεντίες και τους τυχόν επιδραστικούς, επώνυμους συνέδρους όσο αδιαφορώ και για τα συνθήματα περί ανοικτών κομμάτων, όταν δεν έχουν αντίκρισμα στην πράξη. Αδιαφορώ ακόμη και για τον διάλογο, όταν δεν συνοδεύεται από δημοκρατικές διαδικασίες ίσης ευκαιρίας και συμμετοχής σε όλα, μα όλα, τα επίπεδα, την επόμενη ημέρα».

Η ηγεσία πάντως του Ποταμιού δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο επί των όσων ανέφερε ο Δ. Παπαδημητριάδης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)