to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:46 | 29.03.2014

πηγή: in.gr

Πολιτισμός

Τα πιο εντυπωσιακά βιβλιοπωλεία του κόσμου

Γράφουν ιστορία. Με κοινό συντελεστή το πρωτότυπο ανοίγουν τις πύλες της γνώσης και «παντρεύουν» το βιβλίο με την αρχιτεκτονική και την τέχνη.


Τα βιβλιοπωλεία που κατέχουν τα «σκήπτρα» της ιδιαιτερότητας κινούνται ορισμένες φορές οπτικά στις σύγχρονες «επιταγές», άλλα έχουν τη μορφή ναού, ενώ υπάρχουν και εκείνα που συμπλέουν με το θεατρικό στοιχείο.



Το βιβλιοπωλείο Boekhandel Dominicanen στο Μάαστριχ παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ενώ έχει τη μορφή ναού. Υπήρξε δομινικανή εκκλησία του 13ου αιώνα, και το 2006 αναπαλαιώθηκε από τους αρχιτέκτονες Merkx+Girod . Για καιρό είχε την ονομασίαPolare, ενώ τον Φεβρουάριο είχε κινδυνεύσει να πέσει στα «δόντια» της χρεοκοπίας. 



Το El Ateneo στο Μπουένος Άιρες, ξεκίνησε από πολυτελές θέατρο το 1919, «μεταμορφώθηκε» σε σινεμά το 1929, και χωρίς να αποβάλλει οπτικά την «προσωπικότητά» του φιλοξενεί αμέτρητα βιβλία. Με νωπογραφίες στην οροφή, περίτεχνα γλυπτά και βελούδινες κόκκινες κουρτίνες στη σκηνή το El Ateneo διατηρεί τη μεγαλοπρέπειά του. 



Υποβρύχιο βιβλιοπωλείο κάνει τη διαφορά. Ο λόγος για το Libreria Acqua Alta στη Βενετία, που δεν «πτοείται» από πλημμύρες, αλλά στις περιστάσεις κινδύνου ο ιδιοκτήτης μετακινεί τα βιβλία σε υψηλότερα ράφια. 



Χτίστηκε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, λειτούργησε στο παρελθόν ως καταφύγιο, όπου ο κόσμος προστατευόταν από τη ρίψη βομβών, και σήμερα είναι το πιο εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο της Κίνας. Το Librairie Avant-Garde στο Ναντσίνγκ είναι ένας υπόγειος χώρος με την ρεπλίκα του Ροντέν σε περίοπτη θέση. 



Ένας παραγωγικός τρόπος για να αποφύγει κανείς τη ζέστη του Μεξικού είναι να επισκεφθεί το βιβλιοπωλείο El Péndulo. Ο κόσμος μπορεί να διαβάσει βιβλία σε δύο ορόφους παρέα με καφέ και μουσική. Το 2013 το El Péndulo συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας, ενώ την ημέρα του εορτασμού μοίρασε 1000 δωρεάν βιβλία. 



Βιτρό παράθυρα με φυτικά μοτίβα συνθέτουν το ιδιαίτερο, εκκλησιαστικού τύπου, Livraria Lello στο Πόρτο. Χτίστηκε από τον José Lello το 1906 και είναι ένα από τα πιο παλιά βιβλιοπωλεία του κόσμου. Εκτός από ιστορική σημασία και νεο-γοτθική αισθητική, εντυπωσιάζει με τις σκαλιστές ξύλινες οροφές, και τις κυματιστές σκάλες. 



Το Shakespeare & Company στο Παρίσι υπήρξε στέκι του Έρνεστ Χέμινγουϊ, του Έζρα Πάουντ και του Τζέιμς Τζόις, αλλά έκλεισε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1951 το άνοιξε ο αμερικανός Τζορτζ Ουίτμαν και το 2011 πέρασε στα χέρια της κόρης του. Το βιβλιοπωλείο λειτουργεί και ως δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ οι τοίχοι του διατηρούν ζωντανό το «πνεύμα» σπουδαίων συγγραφέων. 



Πίσω από μια λιτή πρόσοψη δεσπόζει το εντυπωσιακό Corso Como, το σύγχρονο «στολίδι» του Μιλάνο, που ιδρύθηκε το 1991 από την πρώην αρχισυντάκτρια της ιταλικής Vogue, Carla Sozzani. Εκτός από βιβλιοπωλείο λειτουργεί και ως πολυχώρος τέχνης με τις πινελιές της μόδας ενορχηστρωμένες στο στιλ του και γύρω του κήπος. 

Ελισάβετ Σταμοπούλου

tags: βιβλίο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)