to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα πεινασμένα σκυλιά της δημοσιογραφίας

Δύσκολο να επαληθευθεί αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά για την μεγαλύτερη δημοσιογραφική «πατάτα» του 21ου αιώνα...


Η είδηση λέει πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας πέταξε τον θείο του και πέντε ακόμη εχθρούς του καθεστώτος στα πεινασμένα σκυλιά από τα δόντια των οποίων βρήκαν φριχτό θάνατο. Αρχική πηγή της είδησης που κάνει τον γύρο του κόσμου η εφημερίδα του Χόνγκ Κόνγκ «Wen Wei Po» που δημοσίευσε την είδηση στις 12 Δεκεμβρίου 2013(!) και απηχεί τις απόψεις του Πεκίνου. Εδώ και το σχετικό link: (http://news.wenweipo.com/2013/12/12/IN1312120039_1.htm#6604545-fbook-1-4...)

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν είκοσι ημέρες μέχρι το δημοσίευμα να αναπαραχθεί από μια άλλη εφημερίδα, την «The Straits Times» της Σιγκαπούρης που στο παρελθόν έχει διακριθεί πολλές φορές για τα δημοσιογραφικά της ατοπήματα.

Η αυθεντικότητα της είδησης αμφισβητείται ήδη στην Μ. Βρετανία με χαρακτηριστική περίπτωση το σημερινό άρθρο της Telegraph (http://blogs.telegraph.co.uk/news/timstanley/100252705/did-north-koreas-...) που αφήνει υπονοούμενα για έναν ιδιότυπο επικοινωνιακό πόλεμο ανάμεσα στο Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ καθώς ο αρθογράφος αναρωτιέται πως είναι δυνατόν όλο αυτό το διάστημα το Πεκίνο να μην προχώρησε σε περαιτέρω προβολή της εκτέλεσης που θεωρητικά γνώριζε και άφησε την είδηση να «χάνεται» στις σελίδες μιας άσημης εφημερίδας του Χόνγκ Κόνγκ. 

Το σίγουρο πάντως είναι πως την είδηση «κατασπάραξαν» με ευκολία τα δυτικά ΜΜΕ και το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό χωρίς να προβληματιστεί κανείς ιδιαίτερα για την αξιοπιστία των «σκύλων της ενημέρωσης» που ανακάλυψαν το τέλειο θήραμα σε μια χώρα ερμητικά κλειστή όπως η Β.Κορέα που τα τελευταία χρόνια έχει τροφοδοτήσει την ειδησεογραφία με δεκάδες «αλλόκοτες» ειδήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)