to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα «νεύρα» του κ. Αλαφούζου: από τον Μητσοτάκη στον Τσίπρα

Ασφαλώς δεν είναι πρώτη φορά που ένας παράγοντας της πολιτικής ζωής ή των μέσων ενημέρωσης αποδίδει σε ένα κόμμα ή μια κυβέρνηση τις ευθύνες για κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα. Για την ακρίβεια αυτός είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση...


Ασφαλώς δεν είναι πρώτη φορά που ένας παράγοντας της πολιτικής ζωής ή των μέσων ενημέρωσης αποδίδει σε ένα κόμμα ή μια κυβέρνηση τις ευθύνες για κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα. Για την ακρίβεια αυτός είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Ωστόσο, έκανε αίσθηση η ανακοίνωση του Γιάννη Αλαφούζου ότι «βασικός ηθικός αυτουργός για την επίθεση» που δέχτηκε το βράδυ της Κυριακής το κτίριο του Ομίλου «Σκάι» είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σκληρή αυτή τοποθέτηση, όσο κι αν αναμενόταν, στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας υπέρ της Ν.Δ. που έχει εγκαινιάσει το συγκρότημα του Φαλήρου, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη στάση του ίδιου επιχειρηματία πριν από ενάμιση χρόνο, όταν είχε απολύσει έναν δημοσιογράφο, ο οποίος είχε ισχυριστεί κάτι παρόμοιο, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον του Λουκά Παπαδήμου.

Ο δημοσιογράφος είχε αναφέρει ότι ο κ. Παπαδήμος είχε πέσει θύμα «πρώην συντρόφων του Ελληνα πρωθυπουργού» και ο Σκάι είχε ζητήσει αμέσως συγγνώμη «για τις ανάρμοστες και αδόκιμες αναφορές του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος στην σημερινή του εκπομπή άφησε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του Ελληνα πρωθυπουργού».

Τώρα, τα στελέχη του Σκάι αναπαρήγαγαν με διάφορους τρόπους τον παραπλήσιο ισχυρισμό του κ. Αλαφούζου. Ο Αρης Πορτοσάλτε είχε φροντίσει από το βράδυ στο τουίτερ να χρησιμοποιήσει ειρωνικό υπαινιγμό: «Τρομοκρατικό κτύπημα σε μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση! Συμπτωματικά…».

Η παραλλαγή που χρησιμοποίησε χτες ο Παύλος Τσίμας είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να κάνουν κριτική το ένα στο άλλο, αλλά «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός δεν δικαιούνται», διότι είναι φορείς εξουσίας.

Ως γνωστόν, όμως, εκείνος που ως πρωθυπουργός κατάγγειλε πρώτος και μάλιστα με τον πιο σκληρό τρόπο τον Σκάι δεν είναι ο Τσίπρας, αλλά… ο Μητσοτάκης.

Αναφέρομαι φυσικά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος όχι μόνο είχε εκφράσει, με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 (Φεβρουάριος 1992), την απόλυτη απέχθειά του για τον σταθμό που εξύβριζε και τον ίδιο και την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά είχε επιχειρήσει να επιβάλει κι αυτός εμπάργκο, ζητώντας από τους βουλευτές της Ν.Δ. να μην πηγαίνουν στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Το χαμαιτυπείο

Η γνωστή δήλωση Μητσοτάκη υπήρξε σαφέστατη«Το χειρότερο από όλα είναι το φαινόμενο του ραδιοφώνου. Ακουσα σήμερα μια κασέτα. Σηκώθηκαν οι τρίχες της κεφαλής μου. Ντράπηκα. Αισθάνομαι ντροπή. Το “Σκάι”. Η πρωινή εκπομπή του “Σκάι”. Και σκέφτομαι, ο κ. Αλαφούζος, ο οποίος αυτή την ώρα παραπονιέται ότι δήθεν τον αδικώ εγώ, δεν έτυχε ποτέ να ακούσει τι γίνεται; Μα στο χειρότερο χαμαιτυπείο της Ελλάδας δεν γίνεται χρήση αυτής της γλώσσας, επιτέλους, εναντίον του Ελληνος πρωθυπουργού. Εναντίον της οικογενείας του».

Η αντίδραση του Γιάννη Αλαφούζου ήταν να αντεπιτεθεί, όχι μόνο από το ραδιόφωνό του, αλλά και με συνεντεύξεις σε άλλα μέσα. Μιλώντας στον σημερινό κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη, δημοσιογράφο τότε του «Ταχυδρόμου», ο επιχειρηματίας είχε ξεσπαθώσει:

«Σε καμιά ευνομούμενη χώρα δεν βγαίνουν οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός να συκοφαντούν, ταμπουρωμένοι πίσω από τους χουντικούς νόμους που τους προστατεύουν από αστικές ευθύνες. Βεβαίως έχω κάνει αγωγές εναντίον του κ. Μητσοτάκη και του κ. Κούβελα και η υπόθεση θα καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» (περ. «Ταχυδρόμος», 5.2.1992).

[[{"attributes":{},"fields":{}}]]Ο Γιάννης Αλαφούζος καταγγέλλει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μιλώντας στον Νίκο Ξυδάκη («Ταχυδρόμος», 5.2.1992). | 

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Αλαφούζος υπαινίχτηκε ότι είχε επισκεφτεί τα γραφεία του Σκάι ως απεσταλμένος του πρωθυπουργού ο αρμόδιος υπουργός Σωτήρης Κούβελας, μεταφέροντας «προτάσεις συναλλαγής» με την κυβέρνηση! Και επέμενε ότι «ένα περιβάλλον γύρω από τον πρωθυπουργό τα έχει βάλει μαζί μας, χρησιμοποιώντας παρακρατικές μεθόδους», καθώς και ότι δεν περίμενε «ότι η κυβέρνηση [Μητσοτάκη] θα παραβίαζε τους νόμους και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα με τόση ευκολία».

Ο Ν. Ξυδάκης τού είχε επισημάνει ότι αποκάλεσε «τον πρωθυπουργό της χώρας και την οικογένειά του διεφθαρμένους. Είναι βαρύτατος χαρακτηρισμός, και μάλιστα ηθικός». Ο κ. Αλαφούζος το παραδέχτηκε και το απέδωσε στη σύλληψή του που είχε διαταχθεί από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ.:

«Αναλαμβάνω την ευθύνη των λόγων μου, αλλά αυτό το είπα ύστερα από μια παράνομη σύλληψη, αφού είχε κινδυνέψει η ζωή μου, αφού μας προπηλάκισαν, μας έδειραν. Υπήρχε συναισθηματική φόρτιση. Οταν δεν υπερβάλλει κανείς υπό αυτές τις συνθήκες, πότε θα υπερβάλειΤώρα, αυτή τη στιγμή, δεν θα έβγαινα να πω ότι είναι διεφθαρμένος ο πρωθυπουργός, ακόμη και αν το πίστευα».

Ο κ. Ξυδάκης επέμεινε: «Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός είναι διεφθαρμένος;» Εκεί ο κ. Αλαφούζος άρχισε να τα μασάει: «Πιστεύω ότι υπάρχει διαφθορά στον πολιτικό κόσμο. Βεβαίως, άλλο να πιστεύεις κάτι και άλλο να το στοιχειοθετήσεις και να το καταγγείλεις. Γι’ αυτό σας λέω ότι μίλησα έτσι διότι ήμουν εκνευρισμένος».

[[{"attributes":{},"fields":{}}]]Σκηνή από τη σύλληψη του Γ. Αλαφούζου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη στις εγκαταστάσεις του Σκάι στον Υμηττό | 

Προφανώς και πάλι εκνευρισμένος ήταν προχτές ο κ. Αλαφούζος. Αυτή τη φορά με άλλον πρωθυπουργό. Και δυστυχώς τα «νεύρα» του ιδιοκτήτη έδωσαν τον τόνο σε όσα επακολούθησαν στα μέσα ενημέρωσης που κατέχει.

Χτες ο Θόδωρος Πάγκαλος, καλεσμένος ως «θύμα τρομοκρατικής ενέργειας» στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα, δεν αρκέστηκε να δηλώσει «πρωτοπόρος στα θέματα της βίας, γιατί μου επιτέθηκαν [σ.σ. με γιαούρτι] οι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ και η Δούρου».

Προχώρησε παρακάτω«Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναρχοτροτσκιστές. Ο Τσίπρας ήταν τρομοκρατική οργάνωση πριν γίνει κόμμα, πριν κερδίσει αυτό το 30%. Ο Τσίπρας άνοιξε τις πόρτες στους τρομοκράτες».

Το πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η λογική φάνηκε από άλλο σημείο της συνέντευξής του, όπου ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έθεσε υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα… του ΚΚΕ: «Δεν γνωρίζω γιατί είναι νόμιμος ο κομμουνισμός στη χώρα μας, ως μορφή αυταρχικής και απολυταρχικής οργάνωσης».

Ο οικοδεσπότης δεν βρήκε τίποτα να του αντιτείνει, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ, αλλά και ο κ. Πάγκαλος αναπληρωματικό μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, την περίοδο της παρανομίας!

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)