to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:06 | 06.11.2012

Πολιτική

Τα νέα μέτρα οδηγούν σε ασθενείς δύο ταχυτήτων: Αυτούς που θα μπορούν να πληρώνουν και τους καταδικασμένους

Και νέες οικονομικές επιβαρύνσεις περιμένουν τους Έλληνες πολίτες που σύμφωνα με το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, από το 2014 θα πληρώνουν για την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία και θα επιβαρύνονται με ένα επιπλέον ευρώ για κάθε ιατρική συνταγή.

Όπως προκύπτει μετά τη δημοσιοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, από 1/1/2014 οι ασθενείς θα πληρώνουν 1 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ σε κάθε ιατρική συνταγή και 25 ευρώ για τη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.


Και νέες οικονομικές επιβαρύνσεις περιμένουν τους Έλληνες πολίτες που σύμφωνα με το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, από το 2014 θα πληρώνουν για την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία και θα επιβαρύνονται με ένα επιπλέον ευρώ για κάθε ιατρική συνταγή.

Όπως προκύπτει μετά τη δημοσιοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, από 1/1/2014 οι ασθενείς θα πληρώνουν 1 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ σε κάθε ιατρική συνταγή και 25 ευρώ για τη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αντιμέτωποι όμως θα βρεθούν οι Έλληνες και με τις αλλαγές που φέρνει άμεσα η εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, τα φάρμακα θα συνταγογραφούνται πλέον σε ποσοστό 85% με βάση τη δραστική ουσία και μόνο στο 15% των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων θα υπάρχει η δυνατότητα να αναφέρονται από τον θεράποντα ιατρό με την εμπορική ονομασία τους.

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η αύξηση της συνταγογράφησης των φθηνότερων γενοσήμων φαρμάκων και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο, τόσο η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αντιδρούν έντονα στην εφαρμογή του μέτρου, εκτιμώντας ότι θα καταστεί δύσκολη η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, ενώ θα πληγεί ανεπανόρθωτα η βιωσιμότητα του κλάδου του ελληνικού φαρμάκου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «την ώρα που κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζονται να ψηφίσουν το 3ο μνημόνιο, που κατεδαφίζει τις πολύχρονες κατακτήσεις των εργαζόμενων και βάζει ταφόπλακα στο σύστημα υγείας και τους λειτουργούς του, τα τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από την επιμονή της τρόικας, για τη δραστική ουσία πιέζουν για ένα μέτρο που θα απορυθμίσει πλήρως την άσκηση της θεραπευτικής πρακτικής, με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, αλλά θα ακυρώσει και κάθε δυνατότητα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.
Είναι απορίας άξιο, πως την ώρα που δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη στον τόπο που να υποστηρίζει την καταστροφική αυτή πολιτική, η τρόικα και η κυβέρνηση καταθέτουν για ψήφιση τη ρύθμιση περί δραστικής ουσίας, που μόνο κοντόφθαλμες λογικές μπορεί να τη θεωρούν ωφέλιμη για την υγεία και τα δημόσια οικονομικά, ενώ η αλήθεια είναι πως το μόνο που θα πετύχει είναι η μονοπώληση στο χώρο του φαρμάκου από μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα και η καταστροφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους αρμόδιους υπουργούς, να μην προχωρήσουν στο καταστροφικό αυτό σχέδιο, όπως υποστηρίζει και δηλώνει πως θα αντιδράσει με κάθε νόμιμο μέσο.

Τέλος, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται επίσης και αναδρομική είσπραξη rebate 5% (επιστροφή) για τα ακριβά φάρμακα της λίστας του νόμου 3816 ανεξάρτητα από την εμπρόθεσμη καταβολή, μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη στο 1/12 του προϋπολογισμού και αναζήτηση του επιπλέον ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες, εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ σε 60 ημέρες και όχι σε 45 και άλλες ρυθμίσεις.

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχουν προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας για να εκτιμήσει τη νέα κατάσταση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης σχολιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου τονίζει ότι «οδηγούμαστε σε ασθενείς δύο ταχυτήτων σε αυτούς που θα μπορούν να πληρώσουν για να πάρουν τα φάρμακά τους ή να μπουν στο νοσοκομείο και στους υπόλοιπους που θα είναι πλέον καταδικασμένοι. Οι χρόνιοι πάσχοντες και οι συνταξιούχοι που είναι εξαναγκασμένοι να παίρνουν πολλά φάρμακα για να διατηρήσουν την υγεία τους θα τιμωρούνται με χαράτσι κάθε φορά που πάνε στο φαρμακείο να εκτελέσουν την συνταγή τους. Την ίδια ώρα έχουν πληρώσει από την τσέπη τους για να κλείσουν και το ραντεβού τους με γιατρό του ΕΟΠΠΥ».


Πηγή: health.in.gr 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)