to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:48 | 30.03.2020

Πολιτική

Νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία: Ζήσε Μάη μου... για το επίδομα στους επιστήμονες

Ακόμα μία δέσμη μέτρων ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση κατά την κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης - Ζήσε Μάη μου.. για το επίδομα των 800 ευρώ σε δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς - «Άλλη μια αποσπασματική και μη επαρκής δέσμη μέτρων» σχολίασαν Παππάς, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος.


Σε νέο πακετο μέτρων προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο ανακούφιση των επιπτώσεων που παρατηρούνται ή αναμένονται από τον κορωνοϊό, αλλά και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ολοένα αυξανόμενες φωνές που ζητούν περισσότερες και έγκαιρες παρεμβάσεις. Την ανακοίνωση έκαναν και πάλι οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ στις τρεις νέες κατηγορίες Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ( ΚΑΔ) αναφέρθηκε συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών,  Θεόδωρος Σκυλακάκης. 

Το ύψος των μέτρων ως ποσοστό του ΑΕΠ συνεχίζουν τις πολύ «χαμηλές πτήσεις» που παρατηρούμε όλο αυτό το διάστημα από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ σίγουρα υπολοίπονται κατά πολύ σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη που στο ίδιο σκέλος κινείται άνω του 10% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο φαίνεται ήδη να ενισχύει ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις που κάνουν λόγο για «βλέποντας και κάνοντας» της κυβέρνησης σε σχέση με τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει. Ταυτόχρονα φαίνεται να μην αποτελούν μέρος ενός πιο ενιαίου σχεδιασμού, τόσο σε σχέση με τους τομείς που ακουμπούν, όσο και σε σχέση με τους χρόνους που επιλέγονται για να εφαρμόστούν.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία άσκησε κριτική και επανέλαβε τις παρεμβάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογήσει και προτείνει.

«Άλλη μια αποσπασματική και μη επαρκή δέσμη μέτρων για την οικονομία ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση» σχολιάζουν με ανακοίνωση τους οι τομεάρχες Εργασίας, Οικονομίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Αχτσιόγλου, Παππάς και Τσακαλώτος (βρείτε παρακάτω ολόκληρη τη δήλωση).

Επέκταση της ενίσχυσης των 800 ευρώ και του έκτακτου προϋπολογισμού - Αρκετά χαμηλό παραμένει το ύψος των μέτρων σε σχέση με την Ευρώπη

Την επέκταση, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας, στην αρχή των ανακοινώσεων από κοινού με τους υπουργούς Αδ. Γεωργιάδη και Ι. Βρούτση, ο οποίος έκανε λόγογια πολιτικές με στόχο να κρατηθεί η οικονομία όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, την μετά-κορονοϊό εποχή.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε το νέο «συνεκτικό πακέτο μέτρων» για την ενίσχυση της οικονομίας εστιάζοντας στην επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζομένους (81% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα), την επέκταση της στήριξης, μέσα από «διαφορετικά προγράμματα», 800.000 επιχειρήσεων (το 76% του συνόλου) αλλά και την κάλυψη 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών (75% του συνόλου).

Παράλληλα, τόνισε ότι το Δώρο Πάσχα θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους, με συμμετοχή του κράτους σε ποσοστό όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι σε προσωρινή αναστολή, ενώ θα δοθεί και έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Με μια ματιά όσα ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

  1. Επεκτείνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Συνολικά, μπορούν να την λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Παράλληλα, καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες. Στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
  2. Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους. Καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων.
  3. Καλύπτονται επιπλέον 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή το 75% του συνόλου.
  4. Θεσπίζεται η επιστρεπτέα προκαταβολή για τη στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνολικά πρόκειται για 1 δις. ευρώ.
  5. Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του απ’ όλες τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τα ευνοϊκά μέτρα, υποχρεούνται να το καταβάλλουν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Αν η εργασία τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το δώρο θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνεται δώρο Πάσχα σε δημόσιους υπαλλήλους στο χώρο της υγείας και της Πολιτικής Προστασίας
  6. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.
  7. Μέτρα στήριξης προς κλάδους πρωτογενούς τομέα που πλήττονται. Διατίθενται προς το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης 150 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθούν τα μέτρα, ενώ θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι.
  8. Συμπληρωματικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό ύψους 5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα τα μέτρα για την οικονομία...

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 5. δισ. ευρώ

Σημαντική ανακοίνωση αποτελεί το γεγονός πως πλέον θα προβλέπεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται τελικά κατά 5 δισ. ευρώ.

Η νέα αύξηση κρίθηκε αναγκαία, διότι όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

  1.     Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.
  2.     Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στο 1,6 δισ. ευρώ.
  3.     Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ.
  4.     Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και Απρίλιο.

«Πόρτα» της κυβέρνησης στους επιστημονικούς κλάδους: Από τον Μάιο, και αν, το επίδομα των 800 ευρώ

Σημαντικό σημείο είναι, όπως ανακοινώθηκε, η οριστική «πόρτα» της κυβέρνησης για άμεση ανακούφιση των επιστημόνων που που πλήττονται από τον κορωνοϊό (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές).

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι οι έξι επιστημονικοί κλάδοι θα λάβουν για τον Απρίλιο 600 ευρώ με τη μορφή voucher μέσω προγράμματος τηλεκατάρτισης. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα υπόλοιπα 100 ευρώ μέχρι τέλους Απριλίου.

«Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί τότε από το μήνα Μάιο οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν υπαχθεί οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ» δήλωσε ο Γ. Βρούτσης.

Η «ζημιά στην οικονομία είναι μεγάλη», αλλά... τα μέτρα με το σταγονόμετρο

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η χώρα δίνει μία μεγάλη μάχη σε δύο επίπεδα, σε  υγειονομικό πεδίο και σε οικονομικό. Θα πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι η ζημιά στην οικονομία είναι μεγάλη. Μπροστά μας θα έχουμε μεγάλη προσπάθεια για να επαναφέρουμε την οικονομία στην πρότερη κατάσταση και ανέφερε ότι θα υπάρξει :

  1. Αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων δανείων. Μπορεί να επεκταθεί το μέτρο κατά 2 μήνες.
  2. Όλοι όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.
  3. Αναζητούνται λύσεις για το ζήτημα των επιταγών.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω. «Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει και μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του. Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας. Χρειαζόμαστε τη λελογισμένη συμπεριφορά όλων».

Οι 3 νέες κατηγορίες ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης και οι διαδικασίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Τις τρεις νέες κατηγορίες Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ( ΚΑΔ) που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ παρουσίασε, επίσης, τους όρους καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι νέες κατηγορίες ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν σήμερα και εντάσσονται απο τον Απριλιο στα μέτρα στήριξης είναι οι ακόλουθες:

  1. Πρώτη κατηγορία: μεσιτικά γραφεία, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, σιδηρουργοί, κατασκευή ιστοσελίδων και διαδικτυακών πυλών, καθαρισμός κτιρίων και καθαριστήρια ρούχων, γενικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων, κτηνίατροι, φιλανθρωπικά σωματεία και κοινωφελή ιδρύματα, λιανικό εμπόριο, υπαίθριες αγορές, δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων κλπ.
  2. Δεύτερη κατηγορία: βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, ασφάλιση, και άλλες υπηρεσίες. Τόσο στην κατηγορία αυτή όσο και την προηγούμενη τα πλεονεκτήματα είναι η 4μηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων με έκπτωση 25% για εμπρόθεσμης καταβολής. Επιπλέον για τον ΦΠΑ Απριλίου παρέχεται έκπτωση 25% σε εμπρόθεσμη καταβολή η οποία θα συμψηφισθεί με μελλοντικές οφειλές. Προυπόθεση είναι η καταβολή των υποχρεώσεων του Μαρτίου. Επίσης για επαγγελματίες και εργαζόμενους προβλέπεται η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.
  3. Τρίτη κατηγορία: εμπορία και διανομή ρεύματος και φυσικού αερίου, πρατήρια καυσίμων, διαχείριση απορριμμάτων κλπ. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους. Για το κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνονται και διευκολύνσεις ρευστότητας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα...

Οι πρώτες αντιδράσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Άλλη μια αποσπασματική δέσμη μέτρων

«Στην αρχή τα μέτρα γίνονται δεκτά ευχάριστα. Σιγά σιγά όμως ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του, η απογοήτευση και η ανασφάλεια  διογκώνονται, οι προσδοκίες δεν βελτιώνονται, θέσεις εργασίας χάνονται, η κατανάλωση καταποντίζεται. Η οικονομία μπαίνει σε βαθιά ύφεση. Για άλλη μια φορά καλούμε την κυβέρνηση να  σταματήσει τα ημίμετρα και να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό πακέτο στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας». Αυτό τονίζουν σε κοινή δήλωση τους οι τομεάρχες Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  Έφη Αχτσιογλου,  Οικονομίας Ν. Παππάς, και Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

«Την καλούμε :

  1. Να προχωρήσει σε πλήρη καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους.
  2. Να άρει την αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, να νομοθετήσει πλήρη απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.
  3. Να σταματήσει να εμπαίζει του ελεύθερους επαγγελματίες και να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  4. Να σχεδιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι το απολύτως ανεπαρκές 1 δισ. (0,5% του ΑΕΠ).
  5. Να παρατείνει τώρα την προστασία της πρώτης κατοικίας.
  6. Να προχωρήσει σε καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους.
  7. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία δικαιολογία να μην προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα.
  8. Το σύμφωνο σταθερότητας έχει ανασταλεί. Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν μετράνε στους δημοσιονομικούς στόχους. Η χώρα έχει μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
  9. Η άρνηση της ΝΔ να στηρίξει ουσιαστικά εργαζόμενους, επιχειρήσεις και οικονομία με ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής της βούλησης.

Εκτός επιδοτήσεων πάνω από 25.000 εργαζόμενοι/ες στον Τουρισμό

Παράλληλα, η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου πραγματοποίησε τη Δευτέρα 30/3 με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, Γιώργο Χότζογλου, μετά και τις σημερινές πρωινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Όπως τονίζει η Κ. Νοτοπούλου σε δήλωσή της:

«Μάταια ανέμεναν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό την ανακοίνωση του νέου πακέτου κυβερνητικών μέτρων για την επούλωση των ζημιών που έχει επιφέρει η κατάρρευση της τουριστικής δραστηριότητας. Γι' ακόμη μια φορά η κυβέρνηση αδιαφορεί και αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα τους που αφορούν την επιβίωση τους, επιδεικνύοντας αναλγησία.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας εξακολουθεί να αφήνει εκτός των ρυθμίσεων εργαζόμενους/ες που το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά και αυτών που λήγει τον Απρίλιο του 2020, εργαζόμενους/ες που δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων και ως εκ τούτου έλαβαν μόνο το ειδικό εποχικό επίδομα, εργαζόμενους/ες με συμβάσεις μιας ημέρας, καθώς και εργαζόμενους/ες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του κλάδου.

Περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι/ες μένουν εκτός επιδοτήσεων και καλούνται να ζήσουν με μηδενικά εισοδήματα για άγνωστο χρονικό ορίζοντα, καθώς ακόμα δεν είναι ορατό το χρονικό σημείο επανέναρξης της τουριστικής δραστηριότητας και η δυναμική την οποία θα έχει.

Παράλληλα, στις 31/3/2020 λήγει η κλαδική σύμβαση για χιλιάδες εργαζόμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και το αρμόδιο Υπουργείο κωφεύει προκλητικά.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα:

  • να περιληφθούν στο σύνολο των ευνοϊκών ρυθμίσεων όλοι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων.

  • Να καλύψει το σύνολο του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων

  • να δοθεί τουλάχιστον 3μηνη παράταση στην μετενέργεια  της για τους εργαζόμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι η αξία του τουριστικού μας προϊόντος βασίζεται στους εργαζόμενους, όπως κατά καιρούς ευαγγελίζεται, ας πράξει την ύστατη ώρα το αυτονόητο. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης και επιβίωσης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, avgi.gr,

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)