to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:51 | 20.11.2013

Πολιτική

Τα νέα για τη ΝΕΡΙΤ τα μαθαίνουμε μέσω... Λε Μοντ

Ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, Γ. Προκοπάκης παραδέχεται το «λάθος» του κλεισίματος της ΕΡΤ, αλλά και ότι ο Σαμαράς τη «φίμωσε» για να έχει τον έλεγχο της δημόσιας τηλεόρασης. 3 κανάλια θα έχει η ΝΕΡΙΤ, και «3 ή 4» ραδιόφωνα, κατά τον ίδιο, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2014 με 300 ως 600 εργαζόμενους. Για 1.200 υπαλλήλους μιλά ο Παντ. Καψής στη γαλλική εφημερίδα, δεν εγγυάται επαναπρόσληψη υπαλλήλων της ΔΤ (!)


Σύμφωνα με το ΑΠΕ, λοιπόν:

«ΝΕΡΙΤ, ένας νέος δημόσιος οπτικοακουστικός οργανισμός, αναδύεται από τις στάχτες της ΕΡΤ» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Le Monde, που υπογράφει απεσταλμένος της στην Αθήνα. Στον υπότιτλο αναφέρεται: «Μεγάλο μέρος των 2700 υπαλλήλων της ΕΡΤ κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι».

Προκοπάκης: «Λάθος στη μέθοδο το κλείσιιμο της ΕΡΤ»

Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, Γιώργος Προκοπάκης, αναγνωρίζει κατ'αρχάς ότι «το απότομο κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν σοβαρό λάθος, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μέθοδο». «Πιστεύω όμως» προσθέτει «ότι από αυτό το αρχικό λάθος θα μπορέσει να γεννηθεί ένα νέο ανεξάρτητο οπτικοακουστικό όργανο καλύτερης ποιότητας. Μόνον εφόσον πετύχουμε αυτόν τον στόχο θα μπορέσει να δικαιολογηθεί ο πόνος και η τραυματική εμπειρία του "σήμερα"».

Με 300 υπαλλήλους η ΝΕΡΙΤ τον προσεχή Μάρτιο, κατά τον πρόεδρό της

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η ΝΕΡΙΤ θα έχει δύο εθνικά κανάλια, ένα για τη Διασπορά και 3 ή 4 ραδιόφωνα και όπως δηλώνει ο κ. Προκοπάκης «το πρώτο κανάλι θα ανοίξει τον Μάρτιο του 2014 με περίπου 300 υπαλλήλους. Σε βάθος χρόνου το μόνιμο προσωπικό θα είναι το πολύ 600 άτομα».

Ο συντάκτης σημειώνει πως «αυτό απέχει από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης». Σε ό,τι αφορά το θέμα των προσλήψεων στον νέο φορέα, ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, Παντελής Καψής, από την πλευρά του, δηλώνει: «Σε καμία περίπτωση δεν εγγυόμεθα την επαναπρόσληψη των υπαλλήλων της ΕΡΤ ή της ΔΤ. Το μόνο, που υποσχόμαστε, είναι να πάρουμε τους πιο ικανούς υπαλλήλους για κάθε θέση, μέσω διαφανούς διαδικασίας».

....Με 1.200 υπαλλήλους κατά τον Π. Καψή

Σύμφωνα με τον κ. Καψή, η ΝΕΡΙΤ θα έχει 1.200 υπαλλήλους, αριθμός που ο Θεόδωρος Φορτσάκης, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Δημόσιας Τηλεόρασης, κρίνει αβάσιμο, «βγαλμένο από τη φαντασία» όπως λέει, δεδομένου ότι «δεν είναι ακόμα γνωστές οι ανάγκες».

Ο παρουσιαστής Προκόπης Δούκας αναγνωρίζει στη μη επαναπρόσληψη των παλιών της ΕΡΤ την ήττα των συνδικαλιστών, οι οποίοι έδωσαν «λάθος μάχη» αγωνιζόμενοι για να ξανανοίξει η ΕΡΤ.

Εκτός από τον πόλεμο των αριθμών, τίθεται επίσης ζήτημα ελέγχου του κράτους στον φορέα, που θα προκύψει.

Και ο Προκοπάκης θέλει να κόψει τον... ομφάλιο λώρο

Για τους παλιούς της ΕΡΤ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «φίμωσε την ΕΡΤ για να έχει τον έλεγχο του δημόσιου οπτικοακουστικού φορέα», γεγονός που αναγνωρίζει άμεσα και ο κ. Προκοπάκης: «δεν λέω ότι δεν το αναζητούσε αυτό η κυβέρνηση» λέει και προσθέτει: «Βάζοντας, όμως, εμένα σε αυτή τη θέση, είναι σαν να πυροβολούν τα πόδια τους, γιατί θα κάνω τα πάντα, ώστε να αφήσω, φεύγοντας, ένα όργανο που να έχει κόψει επιτέλους τον από δεκαετίες ομφάλιο λώρο μεταξύ της ΕΡΤ και των διαφόρων κυβερνήσεων».

************************

Αδιανόητη χαρακτήρισε την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο, ο πρόεδρος της EBU σε συνάντηση που είχε με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και τον εκπρόσωπο των δημοσιογράφων της ΕΡΑ Νίκο Τσιμπίδα:

Η EBU καταδικάζει τις εξελίξεις με την ΕΡΤ και προειδοποιεί για τη Eurovision

************************

Για την ΕΡΤ. τη ΝΕΡΙΤ και τη ΔΤ υπήρξε και σχετική εκπομπή στην... αυστραλιανή τηλεόραση:

Το «όνειρο» του Παντελή Καψή για τη δημόσια τηλεόραση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)