to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Tα μυστικά γκουλάγκ των ΗΠΑ

Φυλακές μέσα στις φυλακές για τις οποίες απαγορεύεται να μιλά κανείς στο μεγαλύτερο αστυνομικό κράτος του κόσμου.


Οι ΗΠΑ αποτελούν το πρότυπο του αστυνομικού κράτους. Συνεχή συρρίκνωση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, αφαίρεση δικαιώματος ψήφου, δεκάδες μυστικές υπηρεσίες, παρακολουθήσεις πολιτών, απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, καταστολή, προληπτικές και αναίτιες συλλήψεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια σε ιδιωτικές ή δημόσιες φυλακές εντός και εκτός συνόρων αποτελούν το μενού στη "χώρα της ελευθερίας".

Δύο εκατ. άνθρωποι -το 25% το παγκόσμιου πληθυσμού των κρατουμένων- βρίσκονται σήμερα στις φυλακές της χώρας παρά το γεγονός οτι ο πληθυσμός των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μεταξύ αυτών των κρατουμένων, υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι που έχουν ένα ειδικό status. 

Πρόκειται για ακτιβιστές ή για μουσουλμάνους που έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Σήμερα στις ΗΠΑ υπάρχουν πάνω απο 1.200 άνθρωποι που κρατούνται κατηγορούμενοι και όχι πάντα καταδικασμένοι (βλέπε Γκουαντάναμο) για τρομοκρατικές πράξεις. 

Η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους απο το 2006 έχει δημιουργήσει μια "μαύρη τρύπα" στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας για να πετάξουν εκεί αυτούς ακριβώς τους κρατούμενους. Τις περίφημες "Μονάδες Διαχείρισης Επικοινωνίας" (Communication Management Units - CMU).

Πρόκειται για μυστικές φυλακές υπερ-υψίστης (supermax security) ασφαλείας μέσα σε ήδη υπάρχουσες φυλακές την ύπαρξη των οποίων αρνούνταν μέχρι πρόσφατα το Συμβούλιο των Φυλακών. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε πως υπάρχουν δύο φυλακές τέτοιου τύπου, μια στο Μάριον του Ίλινοις και μια στη Τέρε Ότ της Ιντιάνα. 



(η φυλακή Terre Haute στην Ιντιάνα)

Ελάχιστες είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν βγει απο αυτές τις φυλακές. Ένας απο αυτούς είναι ο Άντριου Στεπάνιαν, ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων. Ο Στεπάνιαν συνελήφθη μαζί με ακόμη 6 άτομα με βάση έναν ειδικό νόμο (Animal Enterprise Protection Act) που δημιουργήθηκε ειδικά για την αντιμετώπιση ομάδων και ακτιβιστών που δραστηριοποιούνταν εναντίον των επιχειρήσεων που μεταξύ άλλων χρησιμοποιούν ζώα για πειράματα.

Οι επτά ακτιβιστές κατηγορήθηκαν επειδή διατηρούσαν μια ιστοσελίδα που πληροφορούσε για τον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων και υποστήριζε την καμπάνια για το κλείσιμο των διαβόητων εργαστηρίων πειραμάτων σε ζώα, Huntingdon Life Sciences. Η κατηγορία ήταν πως ωθούσαν τους πολίτες σε επιθέσεις κατά της επιχείρησης.



(φωτογραφία απο τα πειράματα της Huntingdon Life Sciences σε ζώα)

Το 2006 οι επτά ακτιβιστές καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Η υπόθεση των επτά ακτιβιστών που έμειναν γνωστοί ως οι SHAC 7 θεωρείται ακόμα και σήμερα ως μνημείο κρατικής αυθαιρεσίας και καταστολής. Ο Άντριου Στεπάνιαν πέρασε τους τελευταίους περίπου 6 μήνες της φυλάκισής του μέσα στις μυστικές φυλακές των ΗΠΑ. 

"Είναι μια τρύπα, βρίσκεσαι σε απόλυτη απομόνωση. Πρόκειται για μια περιφραγμένη φυλακή μέσα στη φυλακή. Δεν μπορείς να έρθεις σε επικοινωνία με άλλους κρατούμενους"  δηλώνει σε συνέντευξή του στο Democracy Now! ο Άντριου Στεπάνιαν.  "Δεν υπάρχουν κανονικά επισκεπτήρια, δεν σου επιτρέπεται να αγγίξεις τους συγγενείς σου, ούτε κανονικές τηλεφωνικές επικοινωνίες. Σου αναλογεί ένα τηλεφώνημα την εβδομάδα το οποίο παρακολουθείται απο ειδικούς πράκτορες. Μέσα σε αυτές τις φυλακές το 70% των κρατουμένων είναι μουσουλμάνοι. Οι περισσότεροι απο αυτούς υποτίθεται οτι έχουν φυλακιστεί για εξτρεμιστικές πράξεις. Άν όμως το ψάξεις περισσότερο δεν είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις" λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στεπάνιαν



(ο Άντριου Στεπάνιαν μετά την αποφυλάκισή του) 

Η συνέντευξη του Α. Στεπάνιαν στο Democracynow! : 



Πρόκειται για πολιτικές φυλακές δηλώνουν ομάδες για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. "Είναι μυστικές γιατί ακριβώς εκεί τοποθετούνται άνθρωποι που πρέπει να παραμείνουν κρυμμένοι" αναφέρουν χαρακτηριστικά.  

Φυλακές υψίστης ασφαλείας υπάρχουν και λειτουργούν δημόσια εδώ και πολλές δεκαετίες στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Η "πρωτοτυπία" ωστόσο των μυστικών αυτών φυλακών είναι οτι προορίζονται για καταδικασμένους που δεν εμπίπτουν στο προφίλ των κρατουμένων υψηλού κινδύνου (δολοφόνοι, βιαστές κατά συρροή κτλ.).

Είναι ένα "τρικ" ώστε οι αρχές να μπορούν να εφαρμόζουν τις συνθήκες εγκλεισμού και απόλυτης απομόνωσης των φυλακών υψίστης ασφαλείας σε κρατούμενους με μικρές ποινές κάθειρξης που σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν εκεί. 

Ο Μπάρακ Ομπάμα απο την ανάληψη των καθηκόντων του είχε υποσχεθεί το κλείσιμο των φυλακών κολαστηρίων όπως το Γκουαντάναμο και την κατάργηση των βασανιστηρίων στις φυλακές. Ακόμα και σήμερα αυτές οι φυλακές συνεχίζουν να λειτουργούν εκτός και εντός των συνόρων των ΗΠΑ.


Πληροφορίες από: 
democracynow.org
greenisthenewred.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)