to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα μπουζούκια, τα μήλα, τα πορτοκάλια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην απαντήσει ή, μάλλον, να απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας μέσω των δημοσκοπήσεων, κάνοντας μια χονδροειδή λαθροθηρία


“Δεν θα μπω στον κόπο να απαντήσω στη μαύρη εικόνα την οποία παρουσιάζει ο κύριος Τσίπρας. Φαντάζομαι ότι εάν τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα, με κάποιο τρόπο αυτή η δυσανεξία των πολιτών θα αποτυπωνόταν. Προσωπικά βλέπω την κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, να εξακολουθεί να έχει ένα απόθεμα εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Και εν πάση περιπτώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για μια τετραετία”.

Η παραπάνω απάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας δεν συνιστά μόνο άρνηση της πραγματικότητας. Δυστυχώς, τα παραπάνω επιχειρήματα φέρνουν στην επιφάνεια ζητήματα που σχετίζονται με τις στοιχειώδεις αρχές της Λογικής.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η “μαύρη εικόνα” στην οποία αναφέρθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ήταν τίποτε άλλο πέρα από την παρουσίαση των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας στην οποία προέβη ο Αλ. Τσίπρας στις παρεμβάσεις του στη συζήτηση, με βασικότερη αυτή της ύφεσης, που άγγιξε το 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προφανώς, έχουν αντληθεί από τις επίσημες πηγές. Δηλαδή από τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Εικάζω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν αμφισβητεί τα δεδομένα που δημοσιοποιούν τα υπουργεία και οι ανεξάρτητες αρχές. Αν ισχύει η υπόθεση αυτή, τότε κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, λοιπόν, επέλεξε να μην απαντήσει ή, μάλλον, να απαντήσει για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας μέσω των δημοσκοπήσεων. “Φαντάζομαι ότι εάν τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα, με κάποιο τρόπο αυτή η δυσανεξία των πολιτών θα αποτυπωνόταν”, είπε, παραπέμποντας, προφανώς, στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής. Μόνο που η απάντηση αυτή κρύβει μια πολύ χονδροειδή λαθροχειρία. Κι αυτό γιατί, εντέλει, το επιχείρημα του πρωθυπουργού διέπεται από την παρακάτω δομή: Αφού η κατάσταση της οικονομίας δεν έχει αντίκτυπο στις δημοσκοπήσεις, τότε η κατάσταση της οικονομίας είναι καλή.

Αν κάποιος ανατρέξει στα εγχειρίδια της Εκλογικής Κοινωνιολογίας και της Πολιτικής Συμπεριφοράς, θα βρει δεκάδες ερμηνείες σχετικά με την ανάδραση της οικονομίας στις δημοσκοπήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν θα βρει - σε οποιοδήποτε εγχειρίδιο Οικονομικής, Κοινωνικής και Πολιτικής Επιστήμης – κάποιο ερμηνευτικό πλαίσιο που να εξηγεί την κατάσταση της οικονομίας μέσω των δημοσκοπήσεων.


Με άλλα λόγια, το επιχείρημα που αντέταξε ο Κυρ. Μητσοτάκης για να (μην) απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα θύμιζε μείξη συλλογισμού του τύπου “Το μπουζούκι είναι όργανο. Ο αστυνομικός είναι όργανο. Άρα, ο αστυνομικός είναι μπουζούκι” και της σύγκρισης μήλων με πορτοκάλια. Σε ελεύθερη μετάφραση, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε: Οι δημοσκοπήσεις είναι καλές για τη ΝΔ. Άρα, πώς είναι δυνατόν να μην είναι καλή η οικονομική κατάσταση; Ενδεχομένως να δικαιωθεί κι από την επόμενη δημοσκόπηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)