to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:27 | 03.12.2021

Πολιτική

Τα μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία συζητά, δηλώνει τη στήριξή του στο αναπηρικό κίνημα, αλλά και προβληματίζεται για το αύριο μιας εθνικής αναπηρικής πολιτικής.


Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία συζητά, δηλώνει τη στήριξή του στο αναπηρικό κίνημα, αλλά και προβληματίζεται για το αύριο μιας εθνικής αναπηρικής πολιτικής.

Για αυτόν τον λόγο, όπως φαίνεται και σε αριθμό ανακοινώσεων τμημάτων, στελεχών και βουλευτών του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ δρα διαρκώς και προτείνει ριζοσπαστικές, αλλά και εφαρμόσιμες λύσεις.

Αλ. Τσίπρας: «Καμία κοινωνία στην οποία οι ΑμεΑ δεν συμμετέχουν ισότιμα, δεν μπορεί να θεωρείται δίκαιη»

Να υλοποιήσουμε το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος: «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς», έγραψε στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Με τις θέσεις μας για τα δικαιώματα των αναπήρων επιχειρούμε την άρση των θεσμοποιημένων αντιλήψεων και πρακτικών της κοινωνίας. Με τις προτάσεις μας σκοπεύουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα του αναπήρου, να διασφαλίσουμε το μέλλον του, να αναθεωρήσουμε τον τρόπο πιστοποίησης και αποκατάστασης της βλάβης, να υλοποιήσουμε το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος «τίποτα για εμάς χωρίς εμάς».

Υποστηρίζουμε πολιτικές όπως ο προσωπικός βοηθός ή φροντιστής, η αύξηση της δαπάνης των παροχών, οι ειδικές ενισχύσεις στην κυοφορούσα ανάπηρη γυναίκα και τη νέα μητέρα, το πάσο αναπήρου συνδεδεμένο με τον ηλεκτρονικό του φάκελο, η δωρεάν παράλληλη στήριξη μαθητών με αναπηρία σε μια συμπεριληπτική εκπαίδευση για όλους».

Διαβάστε το μήνυμα του προέδρου αναλυτικά εδώ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ας σπάσουμε τα εμπόδια που μας κρατούν χώρια»

Στη χώρα μας οι ανάπηροι/ες όσο και οι άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες αποτελούν την μεγαλύτερη κοινωνική, αλλά και την πιο φτωχοποιημένη και αποκλεισμένη, ομάδα και υπολογίζονται σε 15% έως 18,6% του συνολικού πληθυσμού ενώ στην Ε.Ε ένας στους έξι πολίτες αντιμετωπίζει κάποια μορφή βλάβης, τονίζει στην ανακοίνωσή του το Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής.

Όπως τονίζει το τμήμα, «η Εθνική αρχή προσβασιμότητας αποτελεί μια «ανεξάρτητη» αρχή που την ελέγχει ο πρωθυπουργός, δίχως όμως να διαθέτει αποφασιστικό χαρακτήρα, παρά μόνο γνωμοδοτικό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέσα από τις προγραμματικές θέσεις του και τη νέα αναπηρική πολιτική προτείνει:

  1. Όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας προσαρμόζονται ώστε να γίνουν προσβάσιμα και ασφαλή για τους ανάπηρους και τα εμποδιζόμενα πρόσωπα.
  2. Είκοσι (20) γειτονιές πόλεων στην επικράτεια μετατρέπονται άμεσα σε πλήρως προσβάσιμες για όλους και όλες ώστε οι πρακτικές παρατηρήσεις να αποτελέσουν την πυξίδα για την πλήρη εφαρμογή στη χώρα.
  3. Πλήρης προσβασιμότητα σε όλα τα ΜΜΜ και δωρεάν πρόσβαση των ανάπηρων σε αυτά μέσω του ηλεκτρονικού τους πάσο.
  4. Δημιουργία Υφυπουργείου για τα δικαιώματα των αναπήρων σε Υπουργείο Κοινωνικής Προστασίας και Δικαιωμάτων και λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού, Εποπτείας και Αξιολόγησης Πολιτικών για τους Αναπήρους εντός του Υφυπουργείου αυτού.

Σχετικά με το θέμα του προσωπικού βοηθού ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «ο προσωπικός βοηθός είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα με πεπερασμένο αριθμό δικαιούχων, χωρίς καμιά εγγύηση ότι μετά τη λήξη του θα συνεχισθεί», ενώ το τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής προτείνει:

  1.     Παροχή μηνιαίως ένα οικονομικό ποσό στο ανάπηρο άτομο το οποίο ως εργοδότης θα μπορεί να ορίσει τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξει ποιος προσωπικός βοηθός θα εργαστεί για αυτό.
  2.     Παροχή σε τοπικό επίπεδο και δυνατότητα διαμεσολάβησης στην εύρεση βοηθού πάντα με το ανάπηρο άτομο σε θέση εργοδότη και πάντα με προσωπικά κριτήρια. Διαμεσολαβητές θα μπορούσαν να είναι επίσης οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αλλά ποτέ κερδοσκοπικά.
  3.     Δικαιούχος πρέπει να είναι κάθε άτομο που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο του στην καθημερινότητα του. Η προτεραιότητα θα πρέπει να δίνεται βάσει οικογενειακών και οικονομικών κριτηρίων.
  4.     Η διαδικασία αίτησης πρέπει να είναι λιτή και κατανοητή, ηλεκτρονικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο με φυσική παρουσία.
  5.     Η αξιολόγηση να γίνεται σε πολλαπλές φάσεις (ερωτηματολόγιο, κατ’ οίκον, σε εξωτερικό χώρο) από εκπαιδευμένες ομάδες ανθρώπων που θα μπορούν να είναι κοινωνικοί επιστήμονες, ανάπηρα άτομα, ιατροί, φυσικοθεραπευτές/εργοθεραπευτές. Επικεφαλής πρέπει να είναι είτε ο κοινωνικός λειτουργός είτε το ανάπηρο άτομο.
  6.     Δεν πρέπει να αξιολογείται η κινητική/νοητική ή άλλη ικανότητα του αναπήρου αλλά ο βαθμός αυτονομίας του, το περιβάλλον του και η καθημερινή του δραστηριότητα.
  7.     Το ανάπηρο άτομο να μπορεί να αξιολογήσει τις ανάγκες του με εργαλεία δοσμένα από το κράτος ώστε να αιτηθεί τις ώρες για τις οποίες πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια ούτως ώστε η ομάδα αξιολόγησης να τις εγκρίνει ή να προτείνει κάτι άλλο τεκμηριώνοντας το.

Με τη σειρά του το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., στην ανακοίνωσή του σχολιάζει πως «όλο το έργο που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πενταετία της διακυβέρνησής του, σήμερα αποδομείται και ακυρώνεται στην πράξη, ενώ επικοινωνιακά οι λέξεις και οι άνευ ουσίας κινήσεις εντυπωσιασμού, κυριαρχούν και απλά συντηρούν με την «βοήθεια» των ΜΜΕ την εικόνα του δήθεν «αυξημένου ενδιαφέροντος» από τους σημερινούς κυβερνητικούς παράγοντες.

Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα:

  1.     Το Πρόγραμμα Αποϊδρυματοποίησης Αττικής και Δυτικής Ελλάδας, που χρηματοδοτήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με 15 εκατομμύρια, διακόπηκε στην αρχική του φάση.
  2.     Η αναμόρφωση και ηλεκτρονική  λειτουργία των ΚΕΠΑ βάλτωσε και έως σήμερα δεν έχουν γίνει πράξη οι ευεργετικές για τους ανάπηρους προβλέψεις σε όλη τη χώρα.
  3.     Η ένταξη 160 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο ΕΣΠΑ έχει παγώσει.
  4.     Η εξέλιξη του ΟΠΕΚΑ για την τακτική ηλεκτρονική απόδοση όλων των αναπηρικών επιδομάτων σε όλη τη χώρα σταμάτησε και το προσωπικό του αποψιλώνεται συνεχώς.
  5.     Ο νόμος πλαίσιο 4488/17 που εξειδίκευσε την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία από το κράτος, προσαρμόστηκε στις προτεραιότητες του «επιτελικού κράτους».
  6.     Ο νόμος 4538/2018β για την αναδοχή και την υιοθεσία εγκαινιάζεται και τροποποιείται συνεχώς, ενώ η αποτελεσματική και διαφανής λειτουργία του υπονομεύεται στην πράξη.

_

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: για μια πραγματικά συμπεριληπτική πόλη - Η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης

Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, είναι μια υπενθύμιση των μακρόχρονων διεκδικήσεων του αναπηρικού κινήματος για πλήρη ένταξη και ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή. Οι διεκδικήσεις αυτές έχουν αναδείξει την ανάγκη για αποτελεσματικές δημόσιες πολιτικές, ώστε να αρθούν ανισότητες και διακρίσεις, να υποστηριχθεί η ανεξάρτητη διαβίωση και κινητικότητα, να ενισχυθεί η πρόσβαση στην εργασία, σε δημόσια συστήματα εκπαίδευσης και υγείας, να διασφαλιστεί ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και κοινωνική προστασία. Οι αναγκαιότητες αυτές έχουν ενταχθεί με δεσμευτικό τρόπο και στην Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Σημαντικό πεδίο για την διασφάλιση της προσβασιμότητας είναι και η πόλη, η πρόσβαση στο δημόσιο χώρο, σε υπηρεσίες και κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές. Η 3η Δεκεμβρίου δυστυχώς βρίσκει και φέτος την Αθήνα πολύ πίσω στη μάχη για προσβασιμότητα και συμπερίληψη.Η δημοτική αρχή βρίσκεται ήδη στα μισά της θητείας της και οι σχετικές δεσμεύσεις της είναι ακόμα στα χαρτιά. Τα όμορφα λόγια συμπάθειας δεν αρκούν. Τα εμποδιζόμενα άτομα εξακολουθούν να βιώνουν μια καθημερινότητα αποκλεισμού και κοινωνικού ρατσισμού στις παρατημένες ράμπες και οδούς διέλευσης, στα δημόσια κτίρια και υπηρεσίες που δεν εξασφαλίζουν την πρόσβασή τους σε αυτά, στη χαώδη συνύπαρξή τους με ΙΧ και ΜΜΜ, χωρίς επαρκή σήμανση και τις απαιτούμενες θέσεις για επιβίβαση/αποβίβαση. Η Ανοιχτή Πόλη στέκεται δίπλα στο κίνημα για τη χειραφέτηση των ατόμων με αναπηρία που είναι κίνημα υπεράσπισης των αξιών που πρέπει να χαρακτηρίζουν μια πόλη αλληλεγγύης και προόδου, κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων μας.

Στην έδρα της ΠΕΓΚΑΠ η Ρένα Δούρου

Την έδρα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών – Νοητικά Υστερούντων, στο Χαλάνδρι, όπου στεγάζονται τρεις δομές φροντίδας για άτομα με αναπηρίες, επισκέφθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Ρένα Δούρου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Δύναμης Ζωής, αποτελούμενης από τους Περιφερειακούς Συμβούλους Γ. Μπαλάφα, Κ. Θεοχάρη, Μ. Αθανασίου και μέλη της Γραμματείας της Παράταξης. Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, Όμηρος Εμμανουηλίδης καθώς και η Υπεύθυνη της Μονάδας, ψυχολόγος, Ευαγγελία Παπαδιώτη. Η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ είναι μία από τις πολλές δομές που στήριξε οικονομικά η Δύναμη Ζωής στη θητεία της στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Δείτε εδώ αναλυτικά την επίσκεψη της Ρένας Δούρου

_

Τα μηνύματα των βουλευτών

Αγώνας για συμπερίληψη και ισότητα στη Ζωή για τα ανάπηρα ατομα σε όλη την ΕΕ

Τα μηνύματά τους έστειλαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και Κώστας Αρβανίτης.

Αρχικά, χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών.

Αναφερόμενος στο νέο Οδικό Χάρτη για τη Διαφορετικότητα που εγκρίθηκε ομόφωνα λίγες μέρες νωρίτερα από το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, ο Έλληνας Αντιπρόεδρος έκανε λόγο για ένα «πραγματικό ορόσημο», το οποίο δεσμεύει το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι και τις επόμενες ευρωεκλογές το 2024.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το μήνυμα του Δημήτρη Παπαδημούλη

Ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία «δεν αποτελεί μόνο ένα ηθικό στίγμα για την χώρα μας και την ΕΕ, αλλά συνιστά ένα ουσιαστικό πρόβλημα Δημοκρατίας», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης.

«Εμείς παλεύουμε για μια κοινωνία που θα αγκαλιάζει και θα ενσωματώνει κάθε διαφορετικότητα, με ισότητα, χωρίς ανθρώπους στο περιθώριο, διεκδικούμε κοινωνική και εργασιακή ισότητα για κάθε Ανάπηρο Άτομο.

Με τις 29 τροπολογίες που κατέθεσα για τα εργασιακά δικαιώματα των Αναπήρων και υπερψηφίστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή Εργασιακών (EMPL) του ΕΚ ήδη πετύχαμε μια καθαρή νίκη υπέρ των δικαιωμάτων των Αναπήρων», σχολίασε.

Διαβάστε εδώ περισσότερα σχετικά με το μήνυμα του Κώστα Αρβανίτη

Αλ. Αυλωνίτης: «Μακρύς ο δρόμος για την ισότητα»

Ο σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση δεν αρκεί, τονίζει ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, βουλευτής Κέρκυρας, όπως δεν επαρκεί ένα απλό επίδομα αναπηρίας που στην πράξη καλύπτει τα ελάσσονα της καθημερινής επιβίωσής τους.

Συμπληρώνει: «Αποτελεί βαθύτατο δημοκρατικό έλλειμμα της κοινωνίας που δεν τιμά κανέναν, η κρατούσα άποψη πως δεν υπάρχουν άτομα με αναπηρίες αλλά ανάπηρες υποδομές και προνοιακές πολιτικές που αποκλείουν από τη ζωή μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας.

Η κινητοποίησή μας συνιστά δήλωση αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας αλλά και στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Αν σταματήσουμε να αντιλαμβανόμαστε τη ζωή των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους ως πεδίο φιλανθρωπίας, τότε είναι βέβαιο πως θα αποκαταστήσουμε τους συνανθρώπους μας ως υποκείμενα δικαιωμάτων όπως επιτάσσει το Σύνταγμα».

Σ. Βαρδάκης: «Είναι πια καιρός να δείξουμε όλοι μας λίγη παραπάνω ενσυναίσθηση»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, στο  μήνυμα του αναφέρει: «η πολιτεία με τον σχεδιασμό και τις υποδομές της και ο καθένας από μας με τη στάση του, οφείλουμε στην πράξη να προάγουμε την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή και να διευκολύνουμε την προσβασιμότητα των ατόμων στο περιβάλλον (φυσικό, δομημένο, ηλεκτρονικό, διοικητικό).

Πριν παρκάρουμε σε μια αναπηρική θέση με alarm, πριν κλείσουμε μία ράμπα, ας αναλογιστούμε πόσο δυσκολεύουμε τη ζωή ενός συμπολίτη μας και ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους, πόσο εύκολα και τυχαία μπορείς να βρεθείς από τη θέση αυτού που έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να μην παρκάρει στη θέση ΑμεΑ, στη θέση αυτού που το δικαιούται. Είναι πια καιρός να δείξουμε όλοι μας λίγη παραπάνω ενσυναίσθηση».

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Μακρύς ακόμα ο δρόμος για την πραγματική ισότητα των ατόμων με αναπηρίες»

Σε δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας του  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου αναφέρεται πως «Οι συμπολίτες μας με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και οι οικογένειές τους εξακολουθούν και βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, έναν αποκλεισμό που γιγάντωσε η οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών και συντηρεί η νέα κρίση της πανδημίας».

Ακόμα, ο βουλευτής τονίζει: «Σήμερα είναι ημέρα με ιδιαίτερη σημασία για τους συνανθρώπους μας που δίνουν με υπομονή έναν καθημερινό αγώνα ελπίζοντας ότι η ζωή τους θα γίνει καλύτερη. Αυτούς οφείλουμε, αυτούς θέλουμε να ακούσουμε.

Έχουν εκφράσει λεπτομερώς και οργανωμένα τα αιτήματα και τις προτάσεις τους για την ουσιαστική στήριξη των ατόμων με αναπηρία, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ισχυρή πολιτική βούληση και ένα συνολικό πλαίσιο συνδυαστικών πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που θα έχει συνέχεια και συνέπεια στο χρόνο.

Κλειδί αποτελεί, τέλος, η ενημέρωση και η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα για ένα αύριο διαφορετικό όπου θα συνυπάρχουμε όλοι, με ή χωρίς αναπηρία, θα συνεργαζόμαστε, θα προοδεύουμε απαλλαγμένοι από στερεότυπα και σύνδρομα του παρελθόντος».

Γ. Μπουρνούς: Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας

«Διεκδικούμε αξιοπρέπεια και όχι «φιλανθρωπία», ενδυνάμωση, ισότητα και ένταξη και όχι φιλοδωρήματα και λύπηση», τονίζει ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.. «Να νικήσουμε τους εχθρούς του κοινωνικού κράτους και να βάλουμε τέλος στην ανέχεια των αναπήρων, στους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, τον πολιτισμό. Να καταστήσουμε περιθωριακό τον κοινωνικό ρατσισμό και την προκατάληψη εναντίον των ΑμεΑ», συμπληρώνει.

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να προσεγγίσουμε τον 21ο αιώνα. Αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Θα τα καταφέρουμε», καταλήγει ο βουλευτής.

Γ. Πούλου: «Η αναπηρία με ποιότητα ζωής και κοινωνική συμπερίληψη»

«Το κοινωνικό Κράτος πρέπει να λειτουργήσει ως ασπίδα για την οριστική εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των ανάπηρων ανθρώπων και να τους συμπεριλάβει σε κάθε πτυχή της πολιτικής – κοινωνικής – οικονομικής και πολιτιστικής ζωής, εξασφαλίζοντας τις υποδομές και την προσβασιμότητά τους στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την εργασία», τονίζει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Γιώτα Πούλου.

Συμπληρώνει πως: «Η σημαντική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε το 2018 με την δημιουργία της πλατφόρμας καταχώρησης ηλεκτρονικού φακέλου του αναπήρου για τις προνοιακές παροχές, έβαλε τέλος σε αδικίες, ανισότητες και αδιαφανείς διαδικασίες και πρέπει να επεκταθεί για όλους».

Μερ. Τζούφη: «Η αναπηρία απαιτεί ενιαία και συνεκτική κοινωνική πολιτική»

Στη δήλωση της αναπλ. τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή Ιωαννίνων, Μερόπης Τζούφη, αναφέρεται πως Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «υποστηρίζει την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως και την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης με όρους ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς ή διαδικαστικούς. Ως κυβέρνηση προχώρησε σε ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσεων που περιλάμβανε το διπλασιασμό των χρηματοδοτικών πόρων, την ηλεκτρονική λειτουργία των ΚΕΠΑ και τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπήρου, τη διεύρυνση του μητρώου χρόνιων νοσημάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από τη σημερινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της Αναπηρίας με ενιαία και συνεκτική κοινωνική πολιτική ριζικών μεταρρυθμίσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)