to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:45 | 25.11.2021

Πολιτική

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Διαβάστε παρακάτω τις κεντρικές τοποθετήσεις των κομμάτων και των αρμόδιων εκπροσώπων τους, ενώ λιγο παρακάτω βρείτε τις δηλώσεις των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου για τη σημερινή ημέρα. «Χρέος μας απέναντι στη Δημοκρατία η διασφάλιση της ισότητας, της ισονομίας, της ευημερίας και της ασφάλειας για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια του τόπου μας», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.


Να αποδεχτεί στην πράξη το τρίπτυχο «ορατότητα, μέτρηση, εξάλειψη μέσω πολιτικών της έμφυλης βίας, για να μην ξαναφωνάξουμε ως απούσα καμιά γυναίκα», καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Σε ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας των Φύλων του Κινήματος Αλλαγής γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην έμφυλη βία εντός της πανδημίας, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εκφράζει την αισιοδοξία πως ο κόσμος βαδίζει στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας και της πολύμορφης βίας, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη ανατροπής του συστήματος που τη γεννά.

Διαβάστε παρακάτω τις κεντρικές τοποθετήσεις των κομμάτων και των αρμόδιων εκπροσώπων τους, ενώ λιγο παρακάτω βρείτε τις δηλώσεις των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου για τη σημερινή ημέρα.

Αλέξης Τσίπρας: Να μη λείψει ξανά καμία στο μέτρημα

Το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο στο ευρωπαϊκό βαρόμετρο για την ισότητα των φύλων, πισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για την 25η Νοέμβρη.

«Μετράμε στη χώρα μας 13 γυναικοκτονίες από τις αρχές του έτους. 13 γυναίκες δε βρίσκονται ανάμεσά μας, εξαιτίας της πατριαρχίας και της βίας που η ίδια γεννά. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια αποτυχία της κοινωνίας μας. 

Ασφαλώς ο σεξισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο. Η Ελλάδα, όμως, βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο στο ευρωπαϊκό βαρόμετρο για την ισότητα των φύλων.

Η έμφυλη βία συναντάται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, στο οικογενειακό, φιλικό, αλλά και εργασιακό περιβάλλον. Οι κοινωνικές ανισότητες, τις οποίες διεύρυναν η πανδημική κρίση και η αυξανόμενη φτώχεια που υπήρξε αποτέλεσμα αυτής, επηρεάζουν ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Αποτελεί χρέος μας απέναντι στη Δημοκρατία η διασφάλιση της ισότητας, της ισονομίας, της ευημερίας και της ασφάλειας για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια του τόπου μας. Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε πως η πατριαρχική δομή της κοινωνίας και ο διάχυτος σεξισμός γεννούν τις αιτίες της έμφυλης βίας.

Ωστόσο, δεν αρκεί να πενθούμε, να καταδικάζουμε και να εξοργιζόμαστε. Είναι χρέος της Πολιτείας η θεσμική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” και οι στοχευμένες δράσεις της για την εξάλειψή τους. Ήρθε η ώρα της δράσης και των αλλαγών. Για να μη λείψει ξανά καμία στο μέτρημα».

• Διαβάστε επίσης: Τμ. Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ για την 25η Νοέμβρη: «Λέμε όχι στη βία κατά των γυναικών»

Γ. Οικονόμου: Αδιαπραγμάτευτη αρχή μας, μια κοινωνία χωρίς ίχνος ανοχής στην έμφυλη βία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αναφορά στην Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση προωθεί σταθερά σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Ανέφερε πως για το σκοπό αυτό λειτουργούν ήδη 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης.

-Λειτουργούν, επίσης, 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.

-Λειτουργεί παράλληλα και η Γραμμή SOS 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και είναι πανελλαδικής εμβέλειας, και είναι ενεργή 24 ώρες το 24ωρο για όλο το χρόνο.

Σημειώνεται ακόμη ότι πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ως αρμόδιος κρατικός φορέας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ξεκίνησαν εδώ και μερικές ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με κεντρικό μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια».

Αδιαπραγμάτευτη αρχή μας, αλλά και βασικό στοιχείο του αξιακού μας κώδικα είναι να επιδιώκουμε μια κοινωνία ανοιχτή. Χωρίς προκαταλήψεις, αδικίες και διακρίσεις. Μια κοινωνία χωρίς ίχνος ανοχής στην έμφυλη βία».

Τομέας Ισότητας των Φύλων ΚΙΝΑΛ: Μια πανδημία μέσα στην πανδημία

Σε ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας των Φύλων του Κινήματος Αλλαγής για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών αναφέρεται:

«Η 25η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, μας βρίσκει και φέτος εν μέσω πανδημίας και μεγάλης αύξησης των γυναικτονιών στη Χώρα μας.

Με τα περιοριστικά μέτρα, παρατηρήθηκε και φέτος αύξηση των κλήσεων στις γραμμές υποστήριξης των θυμάτων, καθώς και  δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών.

Φαίνεται πως πολλοί άντρες, λόγω στερεότυπων αντιλήψεων,  ψυχικών και οικονομικών πιέσεων, που εντάθηκαν με την πανδημία, βρήκαν για εκτόνωσή τους, τον εύκολο σάκο του μποξ,  τις συζύγους τους και τα κορίτσια τους.

Και όταν οι γυναίκες  κάποια φορά συνειδητοποιήσουν τη βία και την υποτίμηση που δέχονται κι αποφασίζουν να χωρίσουν, τις δολοφονούν, χρησιμοποιώντας τη γνωστή ρήση "τη σκότωσα επειδή την αγαπούσα, κι αυτή ήθελε να φύγει μακριά μου και να διαλύσει το σπίτι μας".

Η έμφυλη βία δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, μια πανδημία μέσα στην πανδημία και τα θύματα της, ξεπερνούν πολλές φορές και αυτά των συρράξεων.

Είναι ώρα η πολιτεία μέσω της εκπαίδευσης και νομοθετικών ρυθμίσεων να συνδράμει καθοριστικά για να εξασφαλίσει τη μη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Δε μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και ο μισός πληθυσμός της Χώρας να είναι παροπλισμένος, ανασκολοπισμένος και με περιορισμένα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα.

Είναι η ώρα να εξασφαλίσουμε:

1. Την πλήρη ισότητα και ισοτιμία των φύλων, με σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα στην εκπαίδευση, με την ένταξη της διάστασης του φύλου στα προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, με στόχο τη μη βία και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Την εξειδικευμένη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών μέσω σεμιναρίων.

2. Νομικό πλαίσιο για την πρόληψη, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.

Τον χαρακτηρισμό των δολοφονιών των γυναικών λόγω φύλου, που είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, ως γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα.

Πρέπει να γίνει με αυτό τον τρόπο ορατή στην κοινωνία η συγκεκριμένη εγκληματική πράξη και να τιμωρείται ως επιβαρυντική περίπτωση, σε σχέση με την ανθρωποκτονία.

3. Την εκπαίδευση των αστυνομικών οργάνων για την άμεση επέμβαση σε τυχόν καταγγελίες, καθώς και την υποστήριξη των θυμάτων βίας για την ασφαλή διαδρομή διαφυγής τους.

4. Τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων σε όλους τους Δήμους της Χώρας, με στόχο την εύκολη πρόσβαση και υποστήριξη των θυμάτων βίας.

Τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και οι 19 Ξενώνες που λειτουργούν δεν επαρκούν

Επίσης τα πιο πάνω Κέντρα πρέπει να έχουν μόνιμο  και εξειδικευμένο προσωπικό,  που να προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ.

5. Τη  Δικαστική υποστήριξη των θυμάτων βίας.

6. Την εκπαίδευση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας, που προσφεύγουν τα θύματα.

7. Την εξασφάλιση ειδικών φοροαπαλλαγών σε εταιρίες που προσλαμβάνουν γυναίκες θύματα βίας.

Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών είναι πρόβλημα διαταξικό,  βαθιά πολιτισμικό και συντελεστής ελλείματος δημοκρατίας.

Πρέπει να είμαστε ενωμένες και σε διαρκή εγρήγορση και αγώνα, για να εξασφαλίσουμε σε κάθε γυναίκα να ζει στο φως και στην ελπίδα και όχι στο τραύμα και το σκοτάδι της έμφυλης βίας».

Δ. Κουτσούμπας: Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας και της πολύμορφης βίας, πολεμάμε το σύστημα που τη γεννά  

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βία κάθε μορφής κατά των γυναικών, χωρίς ναι μεν αλλά. Πρωταγωνιστεί καθημερινά στον αγώνα για μέτρα ολόπλευρης προστασίας από το κράτος, με οικονομική, κοινωνική στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Παλεύει για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες της γυναίκας, ώστε να στέκεται στα πόδια της, χειραφετημένη οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά, χωρίς οικονομική και κοινωνική εξάρτηση από τον σύντροφο ή τον σύζυγο» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.

«Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας και της πολύμορφης βίας, πολεμάμε το σύστημα που τη γεννά. Για να γίνει κάθε χώρος δουλειάς, σπουδών, κυψέλη οργάνωσης κι αλληλεγγύης για κάθε γυναίκα, ώστε να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αντιπαλέψει τέτοια φαινόμενα, να απεγκλωβιστεί από βίαιες διαπροσωπικές, οικογενειακές σχέσεις και να αγωνιστεί μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της!», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜεΡΑ25: Να εξαλείψουμε κάθε πτυχή της πατριαρχίας, της κουλτούρας του σεξισμού και του βιασμού που ασκείται στις γυναίκες και στις θηλυκότητες

Ο Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, δηλώνει την στήριξη του «σε όλ@ τα θύματα της πατριαρχίας και του σεξισμού και καλούμε την Κυβέρνηση και την Πολιτεία να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας και κακοποίησης. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει και να εντάξει στον Ποινικό Κώδικα τον όρο γυναικοκτονία. Την άμεση φροντίδα και προστασία των θυμάτων από τους κακοποιητές τους, που η Κυβέρνηση και η Πολιτεία έχουν την υποχρέωση να κάνουν. Οφείλουν να παρέχουν στα θύματα υποστήριξη από ψυχολόγους και λειτουργούς καθώς επίσης και για τα παιδιά των θυμάτων. Να δημιουργήσουν δομές φιλοξενίας όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις αλλά και στις πόλεις της Περιφέρειας. Την κάλυψη για τα νομικά έξοδα και οικονομική κάλυψη των θυμάτων όπου υπάρχει ανάγκη, διότι το κόστος των εξόδων είναι μεγάλο. Να μην είναι τόσο χρονοβόρες οι διαδικασίες που ακολουθούνται όταν ένα θύμα πάει να κάνει καταγγελία. Να φροντίσει με αυστηρό έλεγχο την αστυνομία, έτσι ώστε να ακολουθείται σωστά η διαδικασία.

Να εξαλείψουμε κάθε πτυχή της πατριαρχίας, της κουλτούρας του σεξισμού και του βιασμού που ασκείται στις γυναίκες και στις θηλυκότητες. Οφείλουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυ@ σε όλ@ τα θύματα και να μην κλείνουμε τα μάτια μας στη βία και στην κακοποίηση που δέχονται τα θύματα».

Μηνύματα και από την αυτοδιοίκηση

Πειραιάς για Όλους: Δίνουμε τέλος στη βία κατά των Γυναικών. Χρωματίζουμε με πορτοκαλί τον κόσμο

Μεταξύ άλλων η παράταξη του Πειραιά αναφέρει: «Στη ζωή κάθε γυναίκας πάντοτε συμβαίνουν περιστατικά βίας, άλλοτε πολύ σοβαρά και άλλοτε λιγότερο. Και αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές, όπως άλλο τόσο σαφές πρέπει να είναι να τολμούν όλες οι γυναίκες να μιλούν. Ακόμη κι αν φοβούνται ότι αυτό θα τις στιγματίσει. Η επιλογή της σιωπής αφήνει ελεύθερο το πεδίο στους θύτες, διαιωνίζει τα έμφυλα στερεότυπα, τις τοξικές νοοτροπίες, τις αντιλήψεις κατάχρησης εξουσίας, ενώ τραυματίζει βασανιστικά και ανεπανόρθωτα το θύμα σε όλη του τη ζωή.

Μέριμνα της κοινωνίας και της Πολιτείας είναι κάθε γυναίκα να νοιώθει ασφαλής, ακόμη και όταν καταγγέλλει κάποιο περιστατικό βίας. Γι’ αυτό χρειάζεται να ενισχυθούν οι δομές στήριξης των γυναικών, χρειάζεται νομική αλλά και ουσιαστική σε επίπεδο καθημερινότητας υποστήριξη, χρειάζεται άμεση ανταπόκριση των διωκτικών αρχών και της δικαιοσύνης και σύλληψη και καταδίκη του δράστη ή των δραστών».

• Διαβάστε επίσης: Δράσεις δήμων της Αττικής στην Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών

Μηνύματα από τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου

Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχτηκε, με απόφαση της  Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η σημερινή μέρα είναι ημέρα αφύπνισης της κοινωνίας σχετικά με την παγκόσμια αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που τείνει να πάρει και χαρακτήρα πανδημίας, σύμφωνα και με τον ΟΗΕ, τονίζουν οι βουλευτές.

Ειρήνη Αγαθοπούλου: «Γυναικοκτονία: Ονόμασέ την, μέτρησέ την, τελείωσέ την»

«Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση, ως ελάχιστο φόρο τιμής στις γυναίκες που δολοφονήθηκαν από το χέρι των οικείων τους, γιατί ήταν γυναίκες. Έμπρακτα», τονίζει σε δήλωσή της η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρμόδια για θέματα Ισότητας, Ειρήνη Αγαθοπούλου. Αναφέρει ότι «η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, το φεμινιστικό κίνημα, σκεπτόμενοι/ες πολίτες είναι ένα βήμα μπροστά από την παρούσα κυβέρνηση», την οποία επικρίνει ότι «και στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τους Ποινικούς Κώδικες φάνηκε άτολμη κι αρνήθηκε να εντάξει τον όρο γυναικοκτονία στο δικαιϊκό μας σύστημα, παρά το γεγονός ότι πληθώρα φορέων, εκπροσώπων και λειτουργών της Δικαιοσύνης τάχθηκαν υπέρ και παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας έχουν εκτοξευθεί». Σημειώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί τη νομική αναγνώριση του όρου δίκαιο αίτημα και συμπορεύεται με τις φεμινιστικές οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών και με όλους και όλες που το υπερασπίζονται.

Η Ειρ. Αγαθοπούλου αναφέρει ότι το σύνθημα: «Γυναικοκτονία: Ονόμασέ την, μέτρησέ την, τελείωσέ την», του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) για την φετινή 25η Νοέμβρη, «αναδεικνύει τρεις βασικές παραμέτρους-προϋποθέσεις για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και της ακραίας έκφρασής της, τις γυναικοκτονίες: Ορατότητα όλων των μορφών της έμφυλης βίας και ιδιαίτερα των γυναικοκτονιών, μέτρησή τους και σύστημα ταξινόμησης και αντίστοιχες οριζόντιες πολιτικές ώστε να εκλείψει». Επισημαίνει ότι στην Ελλάδα ήδη 13 γυναίκες έχουν χάσει την ζωή τους «από χέρι συντρόφου, νυν και πρώην, από χέρι συζύγου» και ότι στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του EIGE, 444 γυναίκες σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους το 2020. Προσθέτει ότι «η πανδημία ανέδειξε την ένταση, την έκταση και το μέγεθος της έμφυλης βίας, ως ζώσας καθημερινότητας των γυναικών» και πως, ωστόσο, λειτούργησε «και ως θρυαλλίδα, ως το φυτίλι που πυροδότησε ένα ντόμινο καταιγιστικών καταγγελιών, από πλευράς γυναικών και θηλυκοτήτων και επιτάχυνε τον βαθμό αφύπνισης της ελληνικής κοινωνίας που φαίνεται να ξυπνάει από ένα λήθαργο αιώνων, από μια σιωπή που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας».

Σ. Αναγνωστοπούλου: Η βία κατά των γυναικών είναι κομμάτι μιας επικίνδυνης κοινωνικής κατασκευής όπου έχει στον πυρήνα της  την  έμφυλη ανισότητα

«Η βία κατά των γυναικών είναι κομμάτι μιας επικίνδυνης κοινωνικής κατασκευής όπου έχει στον πυρήνα της  την  έμφυλη ανισότητα. Παρά τη νομική αλλά περίπου ακρωτηριασμένη ισότητα που επικρατεί στη δημόσια σφαίρα, οι πιο ολέθριες ανισότητες, είναι  αυτές που κρύβονται στην «ασφάλεια» και τη «θαλπωρή» του σπιτιού. Οι γυναίκες πριν θεωρήσουν τους εαυτούς τους γυναίκες / άτομα ,εξαναγκάζονται σε μια βίαιη κοινωνικοποίηση που τις θέτει  στο παρασκήνιο, ετεροκαθοριζόμενες, ως μητέρες, σύζυγοι, κόρες, αδερφές κ.λπ. Και εκεί αρχίζει το πρόβλημα και η βαρβαρότητα.

Ο βιασμός, ο φόβος του βιασμού, η γυναικοκτονία, είναι αναπόσπαστο μέρος μιας βαθιάς  συστημικής οπισθοδρόμησης, μιας ευθραυστότητας στην εφαρμογή της αρχής  της  ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών,  που έχει συσκοτιστεί  από τη μονοδιάστατα ανδροκεντρική και πατριαρχική ανάγνωση του κόσμου. .

Οι ιστορίες βίας κατά των γυναικών είναι οι σιωπές της ιστορίας .Είναι μια βουβή πανδημία που εξελίσσεται στη μακρά διάρκεια του χρόνου, μέσα σε σκληρές  νοοτροπίες και προκαταλήψεις. Στις ιστορίες της ζωής των αόρατων γυναικών-θυμάτων, (που επανοικειοποιούνται το ονοματεπώνυμό τους την στιγμή της δολοφονίας τους)  τίποτα (αλλά και όλα) δεν θα μπορούσε να τις προετοιμάσει για τη βαρβαρότητα της οποίας υπήρξαν θύματα. Στις γυναίκες/ κορίτσια /μάρτυρες δεν αρκεί λοιπόν μια μόνο μέρα επετειακής μνήμης . Ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, πρέπει είναι παράγωγο μιας ολιστικής και θεσμικής προσέγγισης, τέτοιας που θα  αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες, που θα αναθεωρεί τα νοσηρά κοινωνικά συμβόλαια, που θα παρέχει υπηρεσίες  προστασίας στα θύματα και θα τερματίζει την ατιμωρησία.

Μα πάνω απ’ όλα, τα δικαιώματα των γυναικών, η ισότητα των φύλων είναι ένας τεράστιος, διαρκής και ιερός αγώνας για όλους μας.»

Χαρά Καφαντάρη: Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι υπόθεση μόνο των γυναικών

Μεταξύ άλλων η τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Οι γυναικοκτονίες δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Ο όρος «γυναικοκτονία» εμφανίζεται ήδη από το 1976, προκειμένου να περιγράψει τα εγκλήματα αφαίρεσης ζωής γυναικών. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), οι γυναικοκτονίες αποτελούν «ανθρωποκτονίες γυναικών από πρόθεση επειδή είναι γυναίκες».

Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι υπόθεση μόνο των γυναικών. Είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και απαιτείται συστράτευση όλων. Η Πολιτεία οφείλει να δραστηριοποιηθεί και να  λάβει μέτρα στήριξης των θυμάτων, ώστε να «ανοίξουν στόματα», πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, ελέω πανδημίας.

Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να δραστηριοποιήσει αποτελεσματικά τα τμήματα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, η δημιουργία των οποίων ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτείται να στελεχωθούν με ειδικούς επιστήμονες  (Κοι. Λειτουργούς ,Ψυχολόγους κ.λ.π)

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) εκτιμά ότι τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα υπό το φως του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 οφείλουν να εστιάσουν, πρωτίστως, στην εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης η οποία αποτελεί και πρωταρχικό στόχο του Σχεδίου και η οποία, αν και έχει κυρωθεί από την Ελλάδα και έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία με το Ν. 4531/2018, δεν εφαρμόζεται πλήρως, επίσης να εισαχθεί ο όρος ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ στο Ποινικό Δίκαιο

Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας να ανοίξει δημόσια συζήτηση για τις έμφυλες ανισότητες, την πατριαρχία και την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας συμπεριλαμβανομένης της γυναικοκτονίας. Η ενδοοικογενειακή βία, που δυστυχώς πολλές φορές εξελίσσεται και σε γυναικοκτονία, είναι υπόθεση που μας αφορά όλους, είναι ένα διαρκές μέτωπο αγώνα, το οποίο δεν πρέπει να θυμόμαστε μόνο επετειακά, κάθε 25η Νοέμβρη…

Κ. Αρβανίτης: «Καμία μόνη, καμία λιγότερη, ούτε στην Πολωνία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε πουθενά»

Ερώτηση στην Κομισιόν καταθέτει σήμερα, τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Κώστας Αρβανίτης για τον θάνατο Πολωνής εγκύου εξαιτίας του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις – Συνυπογράφουν 50 ΕΒ από 4 πολιτικές ομάδες.

«Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μας υπενθυμίζει την αποτυχία μας να βάλουμε τέλος στην έμφυλη βία, τις γυναικοκτονίες, την κακοποίηση, την κοινωνική και εργασιακή ανισότητα. Μας υπενθυμίζει ότι χρειάζεται διαρκής αγώνας στα βουλευτικά έδρανα αλλά και την καθημερινότητά μας για τη νομοθετική και ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος της γυναίκας στην αυτοδιάθεση, την ισότητα, την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα», αναφέρεται στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής.

_

Με αλφαβητική σειρά, τοποθετήθηκαν επίσης οι βουλευτές_τριες

Αλ. Αυλωνίτης: «Μια στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει βία με βάση το φύλο της»

Η δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας και Αν. Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξανδρου Αυλωνίτη, έχει ως εξής:

«Είναι συγκλονιστικό να γνωρίζουμε ως κοινωνία πως 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, ενώ 1 στις 5 γυναίκες γίνεται θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού!

Στη χώρα μας, μέσα σε έναν χρόνο συνολικά 13 γυναίκες βρήκαν άγριο θάνατο από τα χέρια των συντρόφων ή των συζύγων τους εξαιτίας του φύλου τους.
Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας αλλά και ενδυνάμωσης του νομικού μας πλαισίου προτείναμε προ ολίγων ημερών ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να καθιερωθεί στην ελληνική νομοθεσία το έγκλημα με σεξιστικά χαρακτηριστικά, ιδίως η γυναικοκτονία. Στην πρωτοβουλία αυτή αντιτάχθηκε η ΝΔ.

Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση που λαμβάνει χαρακτήρα επιδημίας, η Πολιτεία οφείλει να λάβει όλα τα μέτρα που θα συντείνουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είναι κοινωνικά επιτακτικό το αίτημα θέσπισης πλαισίου δραστικής αντιμετώπισης και επιβολής ποινών. Στην κακοποίηση των γυναικών, δεν έχει δικαίωμα η Πολιτεία μας να κωφεύει».

Σωκ. Βαρδάκης: «Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους και όλες- Καμία γυναίκα μόνη της, καμία γυναίκα λιγότερη»

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Γυναικοκτονία, κακοποιητική συμπεριφορά, βιασμός, λεκτική και ψυχολογική βία κατά των γυναικών, είναι τα περιστατικά που αυξάνονται δραματικά μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, αποτελώντας μια θλιβερή πραγματικότητα.

Πρόκειται για  κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  που διακυβεύει την ψυχική και σωματική ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια των γυναικών  και την ποιότητα της ζωής τους, στο σύνολό της. Η έξαρση του φαινομένου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι αυτή η παθογένεια μας αφορά όλες και όλους.

Καμία γυναίκα λιγότερη!»

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Περιβάλλον της οι κλειστές πόρτες, δύναμή της η σιωπή»

Σε δήλωση του νουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Η βία κατά των γυναικών, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική, έχει διάρκεια και αντοχή μέσα στο χρόνο. Είναι ένα φαινόμενο που διαιωνίζεται επίμονα αλλάζοντας τρόπους και μορφές μέσα στην κοινωνία που προχωρά παραμένοντας σιωπηλή. Από τα «εγκλήματα τιμής» που ξεπλένονταν πανηγυρικά από την κοινωνία και τη δικαιοσύνη στο παρελθόν, στα εγκλήματα πάθους, λάθους, στην κακιά στιγμή, στην κακοποίηση μέσω της τεχνολογίας.

Η βία κατά των γυναικών δεν έχει γεωγραφικά ή ταξικά χαρακτηριστικά. Στόχος της είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η σωματική ακεραιότητα, συχνά και η ίδια η ζωή της γυναίκας, φυσικό της περιβάλλον οι κλειστές πόρτες και δύναμή της η σιωπή και η ανοχή.

Χρειάζεται να διανύσουμε δρόμο για την εξάλειψή των αιτιών που αναπαράγουν το φαινόμενο. Χρειάζεται προσπάθεια για να γκρεμιστούν τα στερεότυπα και τα «κακά παραδείγματα» και να σταματήσει το στιγματισμός του θύματος. Χρειάζεται διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου προσανατολισμένου στις αρχές της ισότητας των φύλων και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικές ενδυνάμωσης των γυναικών σε όλους τους τομείς. Είναι κρίσιμο, επίσης, να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση»

Γ. Μπουρνούς: Κάθε μέρα, όχι μόνο σήμερα, έχουμε ευθύνη να εργαζόμαστε για να εγερθούν οι συνειδήσεις, για να μη γίνεται δεκτή καμία σωματική και λεκτική βία κατά γυναικών

Δεκατρείς γυναικοκτονίες στην Ελλάδα το 2021. Η σημερινή Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μας βρίσκει να αντικρύζουμε μια τόσο φριχτή πραγματικότητα στη χώρα μας. Μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως αντιμετωπίζει φυσική ή σεξουαλική κακοποίηση στη διάρκεια της ζωής της.

Η βία κατά των γυναικών, η πατριαρχία και ο σεξισμός που γεννούν και δικαιολογούν την κακοποίηση των γυναικών, έχουν ρίζες βαθιές σε κάθε κοινωνία. Έχουν και στη δική μας, που οι επιδόσεις της στην ισότητα και την ενδυνάμωση των γυναικών είναι θλιβερές.

Κάθε μέρα, όχι μόνο σήμερα, έχουμε ευθύνη να εργαζόμαστε για να εγερθούν οι συνειδήσεις, για να μη γίνεται δεκτή καμία σωματική και λεκτική βία κατά γυναικών, για να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες της στην πρόληψη και στην τιμωρία των κακοποιητών. Καμία λιγότερη!

Γ. Πούλου: Το σπίτι δεν ήταν ένα ασφαλές μέρος για τα θύματα

Στο μήνυμά της για τη σημερινή ημέρα η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. αναφέρει πως «οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η κοινωνία μας πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τα φαινόμενα της σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βίας και απειλών κατά των γυναικών εξαιτίας του φύλου τους!

Ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος για γυναίκες και κορίτσια ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ηλικιωμένες, γυναίκες με αναπηρία, πρόσφυγες και μετανάστριες.

Η Πολιτεία έχει ευθύνη και υποχρέωση να στηρίζει τα θύματα βίας αλλά και να καλλιεργεί την παιδεία που καταργεί τα στερεότυπα του φόβου, της ντροπής και της ενοχής μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο, στους χώρους εργασίας και στην κοινωνία συνολικά!».

Γ. Σαρακιώτης: «Ανάγκη για μια συνεπή και ολιστική προσέγγιση»

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, δήλωσε: «Σήμερα περίπου 1 στις 3 γυναίκες γίνεται αποδέκτης μορφών βίας. Πρόσφατα, ανάμεσα στα μηνύματα που απέστειλε προς τη διεθνή κοινότητα ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους έκανε λόγο μια «τρομακτική εικόνα» ανεξέλεγκτων επιπέδων βίας κατά των γυναικών. Και στη χώρα μας δυστυχώς, έχουν συνταράξει την κοινή γνώμη περιστατικά βίας, διότι πριν από τις δυσάρεστες διαπιστώσεις δεν επιδείχθηκε η δέουσα προσοχή και μέριμνα για τις κρυφές μικρές ιστορίες που προηγήθηκαν».

Μερ. Τζούφη: «Η δραματική αύξηση της βίας κατά των γυναικών προστάζει την έμφυλη διαπαιδαγώγηση»

Σε δήλωση της αναπλ. τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μ. Τζούφη, αναφέρεται:

«Η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει 3 στις 10 γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ στη χώρα μας μετράμε το τελευταίο έτος 13 γυναικοκτονίες. Ο απολογισμός είναι σοκαριστικός και το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι σε έξαρση κατά την περίοδο της πανδημίας και των λοκντάουν.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 1/3 των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία. Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα και το 75% έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.

Η αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών επιτάσσει την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου σε όλες τις μορφές του: σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, γάμος κοριτσιών σε μικρή ηλικία, γυναικοκτονίες.

Τα σχολεία πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και η συζήτηση για σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα αποτελεί πολύτιμο όπλο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την καλλιέργεια του σεβασμού στη διαφορετικότητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)