to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 14.09.2022

Πολιτισμός

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την απώλεια της Ειρ. Παπά

Η Ειρήνη Παπά, η «ζωντανή Καρυάτιδα» έφυγε από την ζωή σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, με την είδηση του θανάτου της να προκαλεί θλίψη


Στον θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού Ειρήνης Παπά, αναφέρονται με μηνύματά τους πολιτικά πρόσωπα και κόμματα. Αναλυτικά, τα συλλυπητήρια μηνύματα:

Υπ. Πολιτισμού: Η αυστηρή, δωρική φυσιογνωμία της σφράγισε τον ελληνικό κινηματογράφο με τεράστιες διεθνείς επιτυχίες

«Μεγαλοπρεπής, αρχοντική, δυναμική, η Ειρήνη Παπά ήταν η προσωποποίηση του ελληνικού κάλλους στην κινηματογραφική οθόνη και στη θεατρική σκηνή, μία διεθνής πρωταγωνίστρια που εξέπεμπε ελληνικότητα. Με τη δύναμη του ταλέντου της και τη γοητεία της προσωπικότητάς της, κατέκτησε τον κόσμο του κινηματογράφου και του θεάτρου, παίζοντας σε δεκάδες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, παραστάσεις. Πάντα με τους δικούς της όρους, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις. Δεν δίσταζε να πηγαίνει αντίθετα στο καθιερωμένο από τη νεαρή της ηλικία, όταν σπουδάστρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και μαθήτρια του Ροντήρη και του Γληνού, έκανε το ντεμπούτο της σε επιθεώρηση του Αλέκου Σακελλάριου. Αυτή η ατίθαση στάση, αυτή η ελευθερία, την οδήγησε σε μια μεγάλη, ζηλευτή καριέρα. Στην "Ηλέκτρα" και στον "Ζορμπά" του Κακογιάννη, στα "Κανόνια του Ναβαρόνε", στο "Ζ" του Γαβρά, σε συνεργασίες με τον Έλιο Πέτρι, τον Φραντζέσκο Ρόζι, τον Μανοέλ ντε Ολιβέιρα. Με τη φωνή της απέδωσε τις "Ωδές" του Βαγγέλη Παπαθανασίου μεταφέροντας τον ελληνικό ήχο σε όλο τον κόσμο. Μας χάρισε μοναδικές ερμηνείες στο αρχαίο δράμα, στο οποίο είχε αφιερωθεί. Θυμάμαι τη συνομιλία μας το 1999, όταν ανέλαβα ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού. Με συνεχάρη και με το πάθος που τη διέκρινε, μου είπε ότι αυτό που έπρεπε να κάνουμε, είναι να ανοίξουμε τα αρχαία θέατρα στο κοινό, στους δημιουργούς του θεάτρου, ώστε το αρχαίο δράμα να βρίσκεται στον φυσικό του χώρο. Της απένειμαν τη διάκριση της "Γυναίκας της Ευρώπης". Είναι ένας τίτλος που περιορίζει το εύρος της προσωπικότητας της Ειρήνης Παπά, μιας γυναίκας, μιας Ελληνίδας με τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σε δήλωσή του ανέφερε: «Ταυτισμένη με την κλασική ελληνική ομορφιά, η Ειρήνη Παπά υπήρξε πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού. Η αυστηρή, δωρική φυσιογνωμία της σφράγισε τον ελληνικό κινηματογράφο με τεράστιες διεθνείς επιτυχίες μέσα από συνεργασίες, όπως αυτή με τον Μιχάλη Κακογιάννη. Με πολλές διακρίσεις, η εμβληματική Ελληνίδα θα μείνει για πάντα ζωντανή στη μνήμη μας και για τη σημαντική προσφορά της στο θέατρο, με τη λειτουργία του Σχολείου, ενός χώρου που είχε ονειρευτεί ως κοιτίδα του θεάτρου και στεγάζει πλέον την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου».

Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Έφυγε πλήρης ημερών στα 96 της χρόνια η «ζωντανή Καρυάτιδα» Ειρήνη Παπά

Η μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός γεννήθηκε στο Χιλιομόδι Κορινθίας σε οικογένεια εκπαιδευτικών, στη οποία οφείλει την πρώτη της επαφή με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Εντούτοις η οικογένειά της αντιστάθηκε στην απόφαση της να σπουδάσει θέατρο. Παρόλα αυτά εκείνη, αδέσμευτο πνεύμα από μικρή, ξεκίνησε από την ηλικία των 12 ετών ως ραδιοφωνική παραγωγός, τραγουδίστρια και χορεύτρια. Εν συνεχεία παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, που τότε ονομαζόταν Εθνική Σχολή Κλασικού Θεάτρου με σπουδαίους δασκάλους όπως τους Γιώργο Γληνό, Νικόλαο Παρασκευά, Λουκά Καρυντινό, Πέλο Κατσέλη, Δημήτρη Ροντήρη κ.α. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1948, στην επιθεώρηση των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Ανθρωποι… Ανθρωποι», στη Λυρική Σκηνή. Το 1951 έγινε γνωστή διεθνώς με την κοινωνική δραματική ταινία «Νεκρή Πολιτεία» της Φίνος Φιλμ, στον Μυστρά, που προβλήθηκε, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα, στο Φεστιβάλ των Καννών, του σκηνοθέτη Φρίξου Ηλιάδη και συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Φούντα. Η διεθνής καριέρα ήταν πλέον μονόδρομος. Τη συμμετοχή της στην υπερπαραγωγή τα κανόνια του Ναβαρόνε το 1961, ακολούθησε η εμβληματική ερμηνεία της την επόμενη χρονιά στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη Ηλέκτρα,  για την οποία κέρδισε για δεύτερη φορά το βραβείο ερμηνείας στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Έκτοτε συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Κακογιάννη στο Ζορμπά, ερμηνεύοντας τον εμβληματικό ρόλο της χήρας, στο «Ζ», ταινίες που έφθασαν στα Όσκαρ, στις Τρωάδες, στην Ιφιγένεια αλλά και στο θέατρο στο «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» του Σαίξπηρ που ανέβηκε στο Ηρώδειο, σε συμπρωταγωνιστή τον άλλο μεγάλο εκλιπόντα των ημερών Κώστα Καζάκο. Η Ειρήνη Παπά, η διεθνής Irene Papas συμπρωταγωνίστησε με κορυφαίους ηθοποιούς, όπως τον Τζαίημς Κάγκνεϋ, τον Άντονι Κουήν, τον Μάρλον Μπράντο, τον Ρίτσαρντ Μπάρντον, τον Τζιαν Μαρία Βολοντέ. Κατά την περίοδο της δικτατορίας, η χούντα των συνταγματαρχών λογόκρινε ταινίες στις οποίες συμμετείχε η ελληνίδα ηθοποιός. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ασχολήθηκε έντονα με τη διάδοση της αρχαίας τραγωδίας, ερμηνεύοντας ρόλους και σκηνοθετώντας παραστάσεις σε Αμερική, Ιταλία και Ισπανία.  Δημιούργησε το «Σχολείον», ένα σύμπλεγμα θεατρικών χώρων επί της οδού Πειραιώς, όπου στεγάζεται σήμερα η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.  Η προσφορά της στον πολιτισμό την κατατάσσει στη χορεία των Αθανάτων.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Σιωπή και σεβασμός το τελευταίο μας αντίο

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σ. Αναγνωστοπούλου, δήλωσε: «Σήμερα, στους αποχαιρετισμούς, επιστρέφει η μνήμη μας στη μοναδικότητα της Ειρήνης Παπά, στη ζάλη μιας ομορφιάς φτιαγμένης από τα υλικά της γης του Χιλιομοδιού, ταυτισμένης με τα πρόσωπα των γυναικών των μεγάλων τραγωδιών. Η Ηλέκτρα, η Ιφιγένεια η Μήδεια είναι το δωρικό της πρόσωπο.  

Η γλώσσα της Ειρήνης Παπά, είναι  αυτή του αγέρωχου σώματος , μια ‘’ημιθεϊκή μορφή’’ που συνοδεύει και σχηματοποιεί  την ερμηνευτική τεχνική  της, στις μεγάλες τραγωδίες του Αρχαίου Θεάτρου και στις εικόνες που αιχμαλώτισε η παγκόσμια κινηματογραφική οθόνη, για εκείνη. Γλώσσα που κορυφώνεται και σφραγίζει τις ταινίες του Κακογιάννη και ας συμμετείχε σε χολιγουντιανές παραγωγές, και ας είχε πρωταγωνιστήσει στο Μπρόντγουεϊ.

Γι’ αυτό και οι αποχαιρετισμοί είναι δύσκολοι με την αιώνια ηθοποιό. Δεν χωρούν παρελθοντικό χρόνο. Είναι δεμένοι με ένα διαρκές παρόν της Ειρήνης Παπά. Σιωπή και σεβασμός το τελευταίο μας αντίο.».

Π. Σκουρλιάκος: Σπουδαίες προσωπικότητες σαν την Ειρ. Παπά δεν πεθαίνουν

Σε δήλωσή του ο αν. τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, αναφέρει: «Η Ειρήνη Παππά βρίσκεται πια στη μεγάλη συντροφιά των ομότεχνών της ηθοποιών που έφυγαν από κοντά μας, αποχαιρετώντας σήμερα έναν κόσμο που την αγάπησε, τη θαύμασε στις ερμηνείες της, μια πατρίδα που την έκανε περήφανη επικοινωνώντας τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της γης.

Σπουδαίες προσωπικότητες σαν την Ειρήνη Παππά δεν πεθαίνουν. Περνούν σε άλλη διάσταση, αφήνοντάς μας ως βάλσαμο και παρηγοριά τις μεγάλες δημιουργίες τους

Καλό ταξίδι!».

ΚΚΕ: Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την μεγάλη ηθοποιό Ειρήνη Παπά

Aποχαιρετούμε με θλίψη την μεγάλη ηθοποιό Ειρήνη Παπά, πρέσβειρα των παρακαταθηκών του κλασσικού πολιτισμού και της μεσογειακής αισθητικής σε όλο τον κόσμο.
Γεννημένη το 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας, η Ειρήνη Παπά διαμορφώθηκε από τις  αφηγήσεις της «σπουδαίας παραμυθατζούς» γιαγιάς της, από την αγάπη για την αρχαία ελληνική γραμματεία που της εμφύσησαν οι δάσκαλοι γονείς της και από τα νερά, τα πουλιά, το φεγγάρι και τους ίσκιους του χωριού της που, όπως αφηγήθηκε η ίδια, «μου έμαθε τον τρόπο να παίζω».
Η «ζωντανή Καρυάτιδα», όπως την αποκαλούσε ο διεθνής Τύπος, με την δωρική κατατομή και την υψηλή υποκριτική, που αντανακλούσε τη βαθιά καλλιεργημένη προσωπικότητά της και το ήθος της, ενσάρκωσε πλήρως τη δύναμη της αρχαίας τραγωδίας, ενώ κατέκτησε το διεθνές θεατρικό και κυρίως κινηματογραφικό στερέωμα με σπουδαίους ρόλους, μεταξύ αυτών στην «Ηλέκτρα» και στον «Ζορμπά» του Μ. Κακογιάννη και στο «Ζ» του Κ. Γαβρά.
Έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερες από 80 ταινίες διεθνώς, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, δίπλα σε μεγάλους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, η Ειρήνη Παπά, στη μακρόχρονη καριέρα της τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία.
Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)