to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 17.11.2020

Πολιτική

Τα μηνύματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η επικαιρότητα του αγώνα του Πολυτεχνείου στο σήμερα αποτελεί το κεντρικό μήνυμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που τιμούν με δηλώσεις τη μνήμη της εξέγερσης του 1973


Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως το κλίμα φόβου που καλλιεργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει στην ελληνική κοινωνία.

Ακολουθούν τα μηνύματα των βουλευτών (με αλφαβητική σειρά):

Ειρήνη Αγαθοπούλου, βουλευτής Κιλκίς

Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια πρωτόγνωρη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, για την διαχείριση της οποίας απόλυτη ευθύνη φέρει η Κυβέρνηση της ΝΔ. Μια Κυβέρνηση, που εκμεταλλευόμενη την συγκυρία, λειτουργεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, καταστολή και περιστολή των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, υιοθετώντας πρακτικές που θυμίζουν όλα εκείνα για τα οποία οι φοιτητές και οι φοιτήτριες εξεγέρθηκαν, για να μπορούμε εμείς σήμερα να ασκούμε τα κεκτημένα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Μια κυβέρνηση, που οι πολιτικές της ευθύνες εξαντλούνται στον πολιτικό αυταρχισμό και στην ατομική ευθύνη των πολιτών.
Η προάσπιση του δημόσιου αγαθού της υγείας, η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν, η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, η αξιοπρεπής εργασία, ο αγώνας για περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία, αλλά και ο αγώνας ενάντια στο φασισμό  παραμένουν  διαρκή αιτήματα και βάση νέων αγώνων. Και είναι αλήθεια, κάθε γενιά δίνει τις δικές της μάχες, δημιουργεί τα δικά της Πολυτεχνεία. Ιδιαίτερα σήμερα, ο αγώνας αυτός είναι ακόμη πιο επίκαιρος με μια κυβέρνηση που ολισθαίνει σε ένα διαρκώς αντιδημοκρατικό κατήφορο, με αποκορύφωμα τη χουντικής έμπνευσης απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων. Μια απαγόρευση που συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 11 του Συντάγματος. Αντίστοιχο γεγονός συνέβη δύο φορές στη νεότερη ιστορία μας. Η πρώτη την 21η Απριλίου του 1967 και η δεύτερη τη 17η Νοεμβρίου του 1973. Η σημειολογία της σημερινής απόφασης δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας του τρόπου διακυβέρνησης που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ. Η απάντηση στην ανικανότητα διαχείρισης της κρίσης που μαστίζει την κοινωνία, δεν μπορεί να είναι η λιγότερη δημοκρατία δεν μπορεί να είναι η εργαλειοποίηση του φόβου, ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός μονόδρομος της Κυβέρνησης.
47 χρόνια μετά, ο αγώνας για ψωμί-παιδεία-ελευθερία, ο διαρκής αγώνας για περιφρούρηση των θεμελιωδών αξιών και του δημοκρατικού πολιτεύματος παραμένει η μόνη απάντηση στην εγκαθίδρυση μιας αντιδημοκρατικής δυστοπίας, που κάποιοι απεργάζονται και προσδοκούν.

Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 είναι κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση.

Μια κινητοποίηση από τον λαό για τον λαό, για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Το Πολυτεχνείο απονομιμοποίησε πλήρως τη δικτατορία. Οι νεκροί του Πολυτεχνείου κατέρριψαν το ψέμα της «αναιμάκτου εθνοσωτηρίου επαναστάσεως».

Η δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, ήταν η απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί και να συντηρηθεί στην εξουσία ό,τι πιο σκοτεινό και ανελεύθερο υπήρξε στην Ελληνική κοινωνία πριν το 1967. Οι προοδευτικές δυνάμεις έρχονταν με φόρα να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό και αυτό έπρεπε να διακοπεί, να εμποδιστεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Η ιστορία πολλές φορές επαναλαμβάνεται, με τραγικό τρόπο. Ακόμα κι αν το Σύνταγμα δεν καταλυθεί και υπάρχει η επίφαση των θεσμών της αστικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όταν κάποιος θελήσει επί σκοπόν να περιορίσει τα ατομικά, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, να ελέγξει την πληροφόρηση, να ενισχύσει την ανώτερη οικονομικά τάξη, να ελέγξει μέσω του φόβου τον λαό, μπορεί να το κάνει. Και μπορεί, όταν η κοινωνία δεν αντιδρά, δε διεκδικεί, δεν περιφρουρεί τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά της που αποκτήθηκαν με αίμα.

Εν όψει της φετινής επετείου και με πρόσχημα τις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπολύει ευθεία επίθεση σε συνταγματικά δικαιώματα.

«Αναβαθμίζει» επικίνδυνα το ρόλο της αστυνομίας ήδη από το νομοσχέδιο που ψήφισε για τις δημόσιες συναθροίσεις τον Ιούλιο του 2020, με αποκορύφωμα το ΦΕΚ της 13ης Νοεμβρίου 2020, με το οποίο απαγορεύονται συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων, προκαλώντας την κοινωνία ολόκληρη.

Εικόνες από σκοτεινές εποχές του παρελθόντος ξεπηδούν μπροστά στα μάτια μας.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Με όσα έχουν διαδραματιστεί  το τελευταίο διάστημα  αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Δημοκρατία και οι Ελευθερίες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Το καθήκον όλων μας είναι να τις προασπίσουμε και να τις περιφρουρήσουμε.

Καμία αντισυνταγματική απαγόρευση δε θα μας στερήσει το Δικαίωμα, την Υποχρέωση να τιμήσουμε τους αγώνες του λαού μας για Δημοκρατία. Έστω και με διαφορετικούς τρόπους, τηρώντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, της ανθρώπινης ζωής.

Ο συμβολισμός του Πολυτεχνείου, αποκτά φέτος μια διαφορετική διάσταση. Δόξα και Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν και όσους έχασαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.


Ν. Γκαρά, βουλευτής Έβρου


Σαράντα επτά χρόνια μετά, ο αγώνας συνεχίζεται. Η μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανή.

Σαράντα επτά χρόνια μετά, το αίτημα και ο διαχρονικός αγώνας για Υγεία, Παιδεία και Εργασία για όλο το λαό, δείχνουν πιο επίκαιρα από ποτέ.

Σαράντα επτά χρόνια μετά, οι αγώνες για Ελευθερία και Δημοκρατία εντείνονται και δυναμώνουν. Απέναντι στις πολιτικές μίας κυβέρνησης που επιτείνει την κοινωνική και οικονομική κρίση με τις πολιτικές της κι έχει επιλέξει να πορεύεται με αυταρχισμό και καταστολή.

Έχουμε χρέος να διατηρούμε την ιστορική μνήμη και να συνεχίζουμε τον αγώνα ειδικά τώρα, που η κοινωνία δοκιμάζεται από την τρέχουσα υγειονομική και οικονομική κρίση. Που η ανεργία και η ανασφάλεια αυξάνει, η Παιδεία και η Νεολαία στοχοποιείται, τα κοινωνικά δικαιώματα αμφισβητούνται.

Τάνια Ελευθεριάδου, βουλευτής Καβάλας

Τιμούμε, σήμερα, τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μίας εξέγερσης που έδωσε πνοή και αποτέλεσε έξαρση ελευθερίας και δημοκρατίας απέναντι στη Χούντα.
Το Πολυτεχνείο δεν είναι μία απλή γιορτή και δεν μπαίνει σε μουσείο. Αποδεικνύει ότι ο λαός, με το διαρκή του αγώνα για δημοκρατία, ισότητα, ελευθερία, βγαίνει νικητής.
Η φετινή επέτειος γίνεται σε συνθήκες πρωτόγνωρες. Ολόκληρος ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με μία πανδημική κρίση. Στη χώρα μας, ο κορωνοϊός δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας, την ελευθερία των πολιτών, της ίδια της δημοκρατίας.

Οι πολίτες δεχτήκαμε να στερηθούμε πολλά για να προστατευτεί το σημαντικότερο αγαθό: η Υγεία. Η κυβέρνηση, αντί να εκμεταλλευτεί τον χρόνο που της δόθηκε για να στελεχώσει το ΕΣΥ, επέμεινε στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, ενώ παράλληλα, προτίμησε να ασχοληθεί με το δόγμα "νόμος και τάξη".
Τελευταία πράξη του δράματος, η χουντικής έμπνευσης απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Πλήθος φορέων, δικηγορικοί σύλλογοι , η Ένωση Δικαστών-Εισαγγελέων, η Διεθνής Αμνηστία, επιφανείς συνταγματολόγοι, κοινοβουλευτικά κόμματα, ενεργοί πολίτες εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την καταστολή των ελευθεριών των πολιτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τιμά, σε όλη την Ελλάδα, με πενταμελείς αντιπροσωπίες του, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Διότι για εμάς ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι ένας αγώνας που δεν τελειώνει. Είναι διαρκής, είναι ένας αγώνας που αφορά κάθε μέρα στο σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου!


Μανώλης Θραψανιώτης, βουλευτής Λασιθίου

Συμπληρώνονται σήμερα 47 χρόνια από την Ιστορική κατάληψη του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη 1973, με πρωταγωνιστές τους φοιτητές και κυρίαρχο σύνθημα το "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία". Ένα σύνθημα τριών λέξεων που αντέχει στο χρόνο και δυστυχώς παραμένει πάντα επίκαιρο.
Η επέτειος σηματοδοτεί την αντίσταση στην επτάχρονη δικτατορία της χούντας, με καταλύτη το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα και είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Η επτάχρονη δικτατορία, αποτελεί δυστυχώς ένα από τα πιο μελανά σημεία στην Ιστορία του Ελληνισμού, γιατί είχε σαν συνέπεια, με αφορμή το πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακαρίου και εξυπηρετώντας “πρόθυμα” σχέδια ξένων δυνάμεων, να δώσει το άλλοθι στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο.
Η χθεσινή προκλητική φιέστα του Ερντογάν στα Βαρώσια δείχνει ξεκάθαρα ποιες είναι οι πραγματικές απειλές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και ότι τόσα χρόνια μετά, πληρώνουμε τα εγκλήματά τους στην Κύπρο.
Σε μία τέτοια περίοδο, με την πανδημία σε έξαρση να απειλεί την Υγεία των Ελλήνων πολιτών και την Τουρκία να προκαλεί ανοικτά με τις κινήσεις της, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις επιδιώξεις της, απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση σε εθνικό επίπεδο.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς με τις αποφάσεις της, την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο όνομα της προστασίας από την πανδημία, δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια συνεννόησης, αντί να επιδιώκει κλίμα συναίνεσης.

Τη στιγμή που τα κόμματα συμφωνούν να τιμήσουν την επέτειο λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας, με ευθύνη απέναντι στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής, με όλα τα απαραίτητα μέτρα και με την ελάχιστη δυνατή εκπροσώπηση.

Η πανελλήνια απαγόρευση συνάθροισης με πάνω από τέσσερα άτομα μέχρι στις 18 Νοέμβρη είναι απαράδεκτη και προκλητική με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να την θεωρεί ως αντισυνταγματική.
Μια πράξη που μόνο δύο φορές στις πιο σκοτεινές στιγμές του παρελθόντος εφαρμόστηκε σε Πανελλήνια κλίμακα: Στις 21/04/1967 και στις 17/11/1973.

Αυτή η εμμονή ένα και μόνο στόχο εξυπηρετεί. Να δημιουργήσει συνθήκες συγκρουσιακής πόλωσης, κλίμα φόβου για ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων, για την πιο εύκολη εφαρμογή πολιτικών κατά της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας δεν επιβάλλονται με αμφιλεγόμενες αποφάσεις αλλά με πειθώ και σωστή συμπεριφορά ώστε να λειτουργεί ως παράδειγμα.

Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηρακλείου

«Στην επέτειο της κορυφαίας αντιδικτατορικής δράσης, θυμόμαστε και τιμούμε τις σύγχρονες Ηρωίδες και τους σύγχρονους Ήρωες της πατρίδας μας. Θυμόμαστε και τιμούμε τη νεολαία της εποχής που αμφισβήτησε, πάλεψε, αγωνίστηκε, που μπήκε μπροστά και αποτέλεσε το παράδειγμα. Θυμόμαστε και τιμούμε όλες και όλους που με αυταπάρνηση και αλληλεγγύη, αντιμετώπισαν τη χούντα με θάρρος και συνέβαλαν τα μέγιστα στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Σήμερα, 47 χρόνια μετά, ο Νοέμβρης εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης και ελπίδας, να υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο αλλά και τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς αγώνες. Μέσα στην περιδίνηση της πανδημικής κρίσης, σε αυτή τη τόσο ζοφερή καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε, στέλνουμε ξανά ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους νοσταλγούς της χούντας και του φασισμού, σε όλους όσοι προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία: Στον αγώνα για τη Δημοκρατία, θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντί τους!»

Κώστας Μπάρκας, βουλευτής Πρέβεζας

Απέναντι στον αυταρχισμό εκείνων, που βρίσκουν πρόσχημα την πανδημία ώστε να σχετικοποιήσουν συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες, η απάντηση είναι τα μαθήματα Ελευθερίας και Δημοκρατίας από τα νιάτα της Ελλάδας μια μέρα σαν κι αυτή πριν από σαράντα επτά χρόνια. Για οτιδήποτε και οποιονδήποτε που ευνοείται από τον σκοταδισμό και τη φοβία, ακόμη και μέσα δημοκρατικά περιβάλλοντα, πάντα θα υπάρχει ένα Πολυτεχνείο που θα αντιτάσσει την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Αλληλεγγύη. Για το Πολυτεχνείο των νιάτων της Ελλάδας, για τα Πολυτεχνεία των λαών όλου του κόσμου, για κάθε πράξη που μας κάνει να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας

H 17η Νοέμβρη βρίσκει τη χώρα σε πρωτοφανείς υγειονομικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες. Η πανδημία αναπτύσσεται ραγδαία, η οικονομία καταρρέει ραγδαία ενώ ο κυβερνητικός αυταρχισμός βρίσκει ευκαιρία να εκδηλωθεί με την αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος.
Η οφειλόμενη τιμή στους πολίτες που αντιστάθηκαν, φέτος προσαρμόζεται στις επιβαλλόμενες συνθήκες. Η μνήμη όμως παραμένει αλώβητη και τα διδάγματα της παλλαϊκής εξέγερσης αποτελούν οδοδείκτη στη σημερινή πραγματικότητα. Ξέρουμε ότι ο αγώνας είναι δύσκολος.
Ο Νοέμβρης όμως εξακολουθεί να μας εμπνέει. Και να αποτελεί σύμβολο και σημείο αναφοράς. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω!!! Θα υπερασπίσουμε τις ζωές μας και θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματά μας, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο τις παρακαταθήκες του Νοέμβρη.
Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας

“ .. Η φράση «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» θα έλεγε κανείς ότι είναι προφητική. Είναι ένα σύνθημα που έχει υποτιμηθεί, ότι είναι δήθεν απλοϊκό. Όχι! Το ψωμί είναι στους λίγους, η ελευθερία στα λευκά κολάρα και η παιδεία στα λευκά κολάρα. Κι αν αυτή τη στιγμή το Πολυτεχνείο τρομάζει, τρομάζει γιατί είναι επίκαιρο όσο ποτέ.”, είπε μεταξύ άλλων σήμερα το πρωί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος στην Επέτειο της 17ης Νοεμβρίου για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου στη Βουλή.

Βασικά σημεία της ομιλίας του Θανάση Παπαχριστόπουλου:


• « .. να χαιρετήσω το γεγονός ότι τρία κόμματα, το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από τις συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες στιγμές, ένωσαν τις φωνές τους. Επιτρέψτε μου εδώ να πω το εξής: Για μένα, για μας είναι χειροπιαστή απόδειξη ότι το Πολυτεχνείο είναι υπαρκτό -τρομάζει δυστυχώς ακόμα κάποιους και δεν καταλαβαίνω γιατί - Κάποιοι βρέθηκαν εκεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας και νομίζω ότι αυτό το μήνυμα της απλής, έστω σε ένα κείμενο, σε πρώτη φάση, ταύτισης -το λιγότερο δυνατό- του ΜέΡΑ25, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ το χαιρετίζω ».
• « Ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης αυτής της χώρας έφερε πάρα πολλές θυσίες. Και αν σήμερα βρισκόμαστε εμείς εδώ, σε αυτή την Αίθουσα είναι χάρη και στις θυσίες αυτών των ανθρώπων. Δεν ήταν μόνο ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Δεν ήταν μόνο ο Νικηφόρος Μανδηλαράς που βρέθηκε πνιγμένος, συνήγορος στη δίκη του «ΑΣΠΙΔΑ». Δεν ήταν μόνο ο Σωτήρης Πέτρουλας. Δεν ήταν μόνο ο Κουμής και η Κανελλοπούλου, δεν ήταν ο Καλτεζάς, δεν ήταν ο Γρηγορόπουλος. Δεν ήτανε μόνο ο Παύλος Φύσσας.
Πάρα πολλά θύματα πλήρωσαν με τη ζωή τους μία και μόνο άποψη. Αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία. Πιο απλά δεν μπορώ να το πω, αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία! Και αυτή πρέπει να μας ενώνει σε αυτή την Αίθουσα».

• «Κάποια πρότυπα κατέρρευσαν αυτές τις μέρες με την πανδημία, αγορά, κέρδος. Ελάχιστοι άνθρωποι -ελάχιστοι, θέλω να το πω, ογδόντα τέσσερις- έχουν πλούτο όσο τα τρεισήμισι δισεκατομμύρια του πλανήτη. Έρχεται το σχέδιο Πισσαρίδη αυτής της Κυβέρνησης και λίγο πολύ είναι κακό πρότυπο αυτού του μοντέλου ανάπτυξης».

Η φράση «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» θα έλεγε κανείς ότι είναι προφητική. Είναι ένα σύνθημα που έχει υποτιμηθεί, ότι είναι δήθεν απλοϊκό. Όχι! Το ψωμί είναι στους λίγους, η ελευθερία στα λευκά κολάρα και η παιδεία στα λευκά κολάρα. Κι αν αυτή τη στιγμή το Πολυτεχνείο τρομάζει, τρομάζει γιατί είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Γιώτα Πούλου, βουλευτής Βοιωτίας


Σαράντα εφτά χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει ένας φάρος που φωτίζει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας μας. Τα συνθήματά της είναι επίκαιρα όσο ποτέ.
Έχουμε χρέος να θυμόμαστε, αλλά και υποχρέωση να συνεχίζουμε τον αγώνα, ειδικά σήμερα που η κοινωνία ταλανίζεται από την οικονομική και υγειονομική κρίση, η φτωχοποίηση και η ανεργία αυξάνεται, ιδιαίτερα στους νέους/νέες, τα εργασιακά δικαιώματα καταπατώνται, η δημόσια παιδεία και υγεία βάλλονται και η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα απαξιώνονται.
Η κυβέρνηση, με την αντισυνταγματική απαγόρευση της καθιερωμένης επετειακής πορείας και γενικά  την απαγόρευση όλων των συναθροίσεων, σχεδιάζει την περιστολή του δικαιώματος στη διαδήλωση, στην αντίσταση, στους κοινωνικούς αγώνες. Για να εφαρμόσει, τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα κατεδαφίζοντας όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις.
Η μόνη τιμή στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και του Ελληνικού λαού που αντιστάθηκαν στη χούντα, είναι η συνέχιση του αγώνα, για Ελευθερία, Δημοκρατία και κοινωνική Δικαιοσύνη.


Ο αγώνας για πρόοδο, κοινωνική χειραφέτηση, ευημερία, ελευθερία και αξιοπρέπεια του λαού είναι διαρκής. Ο αγώνας για την προάσπιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας και την καταπολέμηση της ανεργίας και του αυταρχισμού, είναι διαχρονικός. Γι’ αυτό και τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα.

Σήμερα τιμούμε τους ανιδιοτελείς αγωνιστές και αγωνίστριες που αντιστάθηκαν στη Χούντα κι έδωσαν τη ζωή τους.

Σήμερα τιμούμε τους αγώνες του ελληνικού λαού για Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ψωμί, Υγεία, Παιδεία, Ελευθερία.

Γιάννης Σαρακιώτης, βουλευτής Φθιώτιδας

Κάθε χρόνο, είναι σύνηθες να αναφερόμαστε στη διαχρονικότητα του μηνύματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 και στο γεγονός ότι παραμένει επίκαιρο. Ωστόσο, κατά τη φετινή συγκυρία των αυταρχικών μέτρων της Κυβέρνησης και την υπονόμευση ακόμη και του Συντάγματος, με πρόσχημα την πανδημία και της προηγηθείσας κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου, η έννοια του «επίκαιρου» αποκτά ευδιάκριτο νόημα και ουσιαστικό περιεχόμενο. Χωρίς να τίθεται σε καμία περίπτωση, σε δεύτερη μοίρα η προστασία της Δημόσιας Υγείας και έχοντας επίγνωση του τρόπου με τον οποίο μπορεί αυτή να περιφρουρηθεί. Χωρίς να μπαίνει σε καραντίνα η ίδια η Δημοκρατία και κάθε πράξη οφειλόμενης τιμής απέναντι σε όσους σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη Χούντα των Συνταγματαρχών.
Το Πολυτεχνείο ζει στην καρδιά και τη συνείδηση των δημοκρατικών πολιτών ως η θρυαλλίδα, που οδήγησε στην πτώση της. Ως μια ανάσα ελευθερίας, ενότητας και ομόνοιας. 47 χρόνια μετά, νιώθουμε την ευθύνη και εμπνεόμαστε με στόχο το ανέφικτο.


Δημήτρης Χαρίτου, βουλευτής Ροδόπης

Τιμούμε με πρωτόγνωρο τρόπο την επέτειο του Πολυτεχνείου. Το μήνυμά του όμως είναι ένα διαρκές προσκλητήριο αγώνα για μία κοινωνία δίκαιη με δημοκρατία, με ελευθερία, με ανεξαρτησία. Αυτό το μήνυμα ενοχλεί, γι’ αυτό η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία θέλει να βάλει στον «πάγο» τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Το μήνυμά του όμως είναι ζωντανό και επίκαιρο.
Το μήνυμά του μας καλεί να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και να θωρακίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας απέναντι σε μία κυβέρνηση που ολιγωρεί, εφησυχάζει και έχει χάσει τον έλεγχο για την εξέλιξη της πανδημίας.

Το μήνυμα του είναι να υπερασπιστούμε τον κόσμο της εργασίας, να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και οι νέοι μας, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, για να μην πληρώσουν ξανά τα σπασμένα της κρίσης.

Το μήνυμά του είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία από μία κυβέρνηση που επιλέγει την ένταση και την πόλωση, που επιδιώκει τον διχασμό μέσα στην κοινωνία, γιατί θέλει να συγκαλύψει τις δικές της μεγάλες πολιτικές ευθύνες.

Το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της νόσου της πανδημίας θα το έχουμε σε λίγους μήνες. Το εμβόλιο, όμως, για να αντιμετωπίσουμε τη νοσηρή κατάσταση που γεννούν μέσα στην κοινωνία οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης το κρατούν οι ίδιοι οι πολίτες στα χέρια τους. Ένα μεγάλο δημοκρατικό, προοδευτικό, ενωτικό κίνημα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)