to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:01 | 17.11.2022

Πολιτική

Τα μηνύματα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλούν για την επέτειο του Πολυτεχνείου ως σημείο αναφοράς για κάθε αγώνα για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη


Το Πολυτεχνείο ως μείζον γεγονός της νεότερης πολιτικής ιστορίας μας, εξακολουθεί να εμπνέει, αλλά και να συμπυκνώνει κάθε χρόνο στην επέτειό του τα λαϊκά και κοινωνικά αιτήματα για δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, για εργασία και αξιοπρέπεια, για ισότητα και αλληλεγγύη. 49 χρόνια μετά την εξέγερση της νεολαίας και του ελληνικού λαού ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, το Πολυτεχνείο παραμένει εσαεί ζωντανό και συντονίζεται κάθε φορά με την πολιτική και κοινωνική συγκυρία, μπολιάζοντας με το εξεγερτικό και απελευθερωτικό του πνεύμα κάθε παροντική διεκδίκηση. 

Σε μια συγκυρία σαν τη σημερινή, με τη Δημοκρατία να δέχεται βαρύτατο πλήγμα από το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις ζοφερές αποκαλύψεις που κατακλύζουν την επικαιρότητα, σε μια συγκυρία που οι ανισότητες διαρκώς αυξάνονται το μήνυμα του Πολυτεχνείου αποτελεί πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς για τους κοινωνικούς αγώνες. 

Λευτέρης Αβραμάκης για την Επέτειο του Πολυτεχνείου: Να προστατέψουμε τη Δημοκρατία, να περιφρουρήσουμε τους Θεσμούς, να εξασφαλίσουμε αξιοπρέπεια για όλους

Εν μέσω ενός σκανδάλου που βάλει ευθέως κατά της Δημοκρατίας και των θεσμών της, εν μέσω μιας ακραίας απομείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και ενώ συνεχίζεται, από την κυβέρνηση της ΝΔ, η προσπάθεια σταδιακής ιδιωτικοποίησης κάθε κοινωνικής υπηρεσίας του ελληνικού κράτους, η 49η Επέτειος του Πολυτεχνείου, τα συνθήματα και οι αγώνες της νεολαίας του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζουν το χρέος μας για το παρόν και το μέλλον.
«Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»

Σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής και η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να «χαρίζει» δημόσιο χρήμα σε ολιγάρχες και γαλάζιες ακρίδες αντί μέτρων για την προστασία της κοινωνίας και της ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε για να αλλάξουν οι κανόνες και να διασφαλίζεται επαρκής πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά.

Σε μια περίοδο που αποδείχτηκε σε όλο τον κόσμο η ανάγκη ισχυρής παρουσίας των κρατών για την εξασφάλιση βασικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες είτε για ζητήματα παιδείας, είτε υγείας, είτε ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, απαξιώνοντας το δημόσιο σχολείο, υποβαθμίζοντας τα δημόσια νοσοκομεία, ξεπουλώντας δημόσιες εταιρίες στρατηγικής σημασίας όπως η ΔΕΗ. Είναι χρέος μας να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικής σημασίας υποδομές και υπηρεσίες, είναι χρέος μας να εργαστούμε ασταμάτητα για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας σε όλα τα επίπεδα, την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας, την ανάκτηση του ελέγχου κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών όπως η ΔΕΗ.

Σε μια περίοδο που η Δημοκρατία βάλλεται από τις αυταρχική και καθεστωτική λογική ενός αμετροεπή και ακατάλληλου πρωθυπουργού, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να ποδηγετήσει και να χειραγωγήσει το σύνολο των θεσμών του κράτους με αποκορύφωμα την ΕΥΠ, σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει απόλυτα την ενημέρωση, είναι ευθύνη όλων μας να αγωνιστούμε για την προστασία και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, την απεξάρτηση της Δικαιοσύνης από τη εκτελεστική εξουσία, την απελευθέρωση της ενημέρωσης από  τα δεσμά που της έχουν φορέσει, την διαφάνεια και την αξιοκρατία, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος.

Είναι η ώρα να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να πετύχουμε την αλλαγή που απαιτούν οι καιροί. Η Επέτειος του Πολυτεχνείου, μας δίνει το πλαίσιο των δημοκρατικών αγώνων του σήμερα.

Αλ. Αυλωνίτης: Οι μνήμες από τον αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία παραμένουν ζωντανές

«49 χρόνια πέρασαν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και οι μνήμες από τον αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία παραμένουν ζωντανές.

Η αντιδικτατορική πάλη των φοιτητών, των νέων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας υπήρξε μία από τις κορυφαίες  πράξεις αντίστασης των δημοκρατικών μας αγώνων. Ένα παλλαϊκό ΟΧΙ στο απολυταρχικό καθεστώς της χούντας των Συνταγματαρχών.

Σήμερα, που πάνω από τους  δημοκρατικούς  μας θεσμούς  έχουν συγκεντρωθεί μαύρα σύννεφα, που το δίκαιο των Ελλήνων για μια αξιοπρεπή ζωή συρρικνώνεται και απειλείται μπροστά σε κρίσεις όπως της υγείας, της ενέργειας, της ακρίβειας, των ανταγωνισμών και του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή και που στο όνομα μιας νόθας λαϊκής κυριαρχίας που υπηρετούν οι κυβερνώντες της ΝΔ, οι λίγοι και δυνατοί ορίζουν τη μοίρα και τη ζωή των πολλών και αδύναμων, το Πολυτεχνείο ζει. Ζει και συνεχίζει να εμπνέει τους Έλληνες σε νέους κοινωνικούς δρόμους πάλης για αξιοκρατία και δικαιοσύνη.

Ο αγώνας ανατροπής της ξενοκίνητης δικτατορίας των Συνταγματαρχών, ήταν αγώνας χειραφέτησης απέναντι στον αυταρχισμό, στο φασισμό, στο ρατσισμό, στην ανελευθερία λόγου και έκφρασης, στην υποτέλεια του ανθρώπου σε ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς. Οι θυσίες, το αίμα και τα βασανιστήρια του λαού μας που διεκδίκησε ενωμένος ο ελληνικός λαός καλύτερες, ελεύθερες ημέρες για τη χώρα αποτελούν παράδειγμα ομοψυχίας που πρέπει να ακολουθήσουμε και σήμερα στην προσπάθεια ενίσχυσης των δημοκρατικών αιτημάτων της εποχής μας.

ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΕΓΗ είναι το άλλοτε σύνθημα για ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των ηρώων του Πολυτεχνείου μας».

Σωκράτης Βαρδάκης: Ούτε ψωμί, ούτε παιδεία, ούτε ελευθερία στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη.

49 χρόνια από τον ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα, τον Νοέμβρη του 1973.

Θα μπορούσε κάποιος να πει αυτό που συνηθίζεται, ότι δηλαδή το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρο. Όμως αυτό θα ήταν λίγο για να περιγράψει τη σημασία του στο σήμερα.

Σήμερα, λοιπόν, περισσότερο ίσως από κάθε «άλλοτε» της μεταπολίτευσης, βιώνουμε ευθεία επίθεση στη Δημοκρατία. Ευθεία επίθεση στο Σύνταγμα, ευθεία επίθεση στη δικαιοσύνη.

Ποιος άραγε θα πίστευε ότι σχεδόν μισό αιώνα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα αυτονόητα θα γίνονταν επίδικα, ζητούμενα και θα τίθενται  υπό νέα διεκδίκηση;

Ποιος άραγε θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ζούσαμε στιγμές καταστολής, όπως αυτές στη Νέα Σμύρνη, στο ΑΠΘ, στις διαδηλώσεις επαγγελματικών Σωματείων;

Αλλά όλα αυτά είναι ίσως και αναμενόμενα από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, καθώς η κρατική καταστολή υπήρξε διαχρονικά προπομπός ή φυσικό ακόλουθο της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων. Κάθε περιστατικό κρατικής αυθαίρετης καταστολής δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Είναι μέρος ενός όλου.

Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ξαναζούσαμε σκοτεινές εποχές παρακολούθησης πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, δημιουργία φακέλων, αλλά και συλλογή πληροφοριών, ακόμα και αναφορικά με την προσωπική ζωή των θυμάτων παρακολούθησης, ώστε αυτό το υλικό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη;

Το Σύνθημα ψωμί, παιδεία, ελευθερία θα μπορούσε να ήταν το σύνθημα της απεργίας και κινητοποίησης της 9ης του Νοέμβρη, όταν χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή και στηλιτεύοντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, που στραγγαλίζουν συστηματικά την κοινωνία.

Ούτε ψωμί, ούτε παιδεία, ούτε ελευθερία στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη.

Όσα παρανοϊκά έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ο τρόμος αυτού του επιτελικού κράτους μπροστά στην επικείμενη κατάρρευσή του.

Και αυτός ο φόβος δεν εκφράζεται μόνο με την πίεση μέσω καταστολής και βίαιης φτωχοποίησης, αλλά και με το πιο σημαντικό ίσως στη σύγχρονη εποχή, τον έλεγχο της πληροφορίας και της πληροφόρησης.

Διονύσης Καλαματιανός για το Πολυτεχνείο: «Φως μέσα στο σκοτάδι»

Το Νοέμβρη του 1973 ο δημοκρατικός λαός, με τη νεολαία μπροστά, τόλμησε και αντιτάχθηκε σθεναρά στην τυραννία και τον ολοκληρωτισμό. Όρθωσε ανάστημα για να κερδίσει ξανά όλα όσα με βία του είχαν στερήσει.

Το Πολυτεχνείο είναι ημέρα μνήμης της ηρωικής και δημοκρατικής εξέγερσης. Είναι ημέρα τιμής για αυτούς που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Με το αίμα τους άνοιξαν το δρόμο της πτώσης της Χούντας, επιβεβαιώνοντας ότι με κινητοποίηση, συμμετοχή και θυσία τα τυραννικά καθεστώτα καταρρέουν.

Το Πολυτεχνείο είναι πάντα εδώ, στη σκέψη μας και στην καρδιά μας. Καθορίζει τον αξιακό μας κώδικα και τη βάση των επιλογών μας. Εμπνέει και αφυπνίζει, σημαίνει νέα πάλη και σαλπίζει νέους αγώνες.

Γιατί μπορεί ο αυταρχισμός και η δικτατορία των Συνταγματαρχών να νικήθηκαν τότε, όμως οι προκλήσεις παραμένουν. Το «Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία», το σύνθημα που δονούσε τα πάντα πριν 49 χρόνια, δεν είναι κλισέ να πούμε ότι παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η ακρίβεια, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, η διαρκής υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας, δυναστεύουν την καθημερινότητα του λαού.

Ιδιαίτερα σήμερα, που οι υποκλοπές και η αρπαγή της περιουσίας από τα funds συνθέτουν ένα νέο καθεστώς αυταρχισμού, προσβάλλουν τα συνταγματικά δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δείχνει ότι κανένας δυνάστης, κανένας σφετεριστής, κανένα καθεστώς και καμία μορφή τυραννίας  δεν μπορεί να αντέξει μπροστά στο ορμητικό κύμα του δρώντος λαού. Δείχνει, ακόμη, πως οι καλύτερες ημέρες δε χαρίζονται, παρά μόνο διεκδικούνται και κερδίζονται με κόπο, αλληλεγγύη και αυταπάρνηση.

Με αυτά τα σπουδαία προχωράμε μπροστά για ένα ελπιδοφόρο και προοδευτικό αύριο.

Νίκος Ηγουμενίδης: «Το Πολυτεχνείο φάρος στην πάλη για την Ελλάδα μας»

Με αφορμή τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος E. Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα που αυξάνονται οι συμπολίτες μας για τους οποίους αποτελεί ζητούμενο το καθημερινό τραπέζι, με έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο, από την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία μέχρι τον ζόφο των παρακολουθήσεων, το Πολυτεχνείο αποτελεί μια ζωντανή πηγή έμπνευσης για  την προάσπιση της εργασίας, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, για την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, για ένα ανοιχτό και ελεύθερο Πανεπιστήμιο, για τη νικηφόρα πάλη ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και υπέρ των αδύναμων.

Το Πολυτεχνείο ζει. Ο αντιδικτατορικός αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία εμπνέει τους σημερινούς αγώνες για εργασία, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη παντού. Κατορθώνει και σήμερα να συνδέεται με τα κεντρικότερα ζητήματα της πάλης, για την πολιτική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση.

Η Εξέγερση του Νοέμβρη του '73 αποτελεί και σήμερα ζωντανή πηγή έμπνευσης μαζί με όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων. Είναι ο δικός μας φάρος για ένα καλύτερο μέλλον, για την δημοκρατική Ελλάδα των προοδευτικών οραμάτων μας».

Μανόλης Θραψανιώτης: Το Πολυτεχνείο. Μια επίκαιρη και ζωντανή επέτειος

Σαράντα εννιά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την βίαιη καταστολή της από το στρατό και την αστυνομία στις 17 Νοέμβρη 1973.

Ημερομηνία σταθμός στην ιστορία του Φοιτητικού κινήματος.

Την ημέρα που το τανκ γκρέμισε την πόρτα του....

Η αρχή του τέλους της 7χρόνης Δικτατορίας.

Της Δικτατορίας που επέβαλε μία ομάδα επίορκων αξιωματικών, αφού, εκτελώντας εντολές μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, πραξικοπηματικά κατέλυσε την ισχνή βασιλευόμενη δημοκρατία και το Σύνταγμα.

Το τίμημα έγινε βαρύτερο με το πραξικόπημα και την ανατροπή του Προέδρου της Κύπρου Μακαρίου, για να ακολουθήσει η εισβολή της Τουρκίας, η κατάληψη του μισού νησιού και η κατοχή του μέχρι σήμερα.

Η 17 Νοέμβρη αποτελεί την κορύφωση της πορείας του φοιτητικού κινήματος στην διάρκεια της Δικτατορίας. Ένα κίνημα και μια πορεία που ξεκίνησε, στηρίχθηκε και γιγαντώθηκε μέσα από τους Εθνοτοπικούς Φοιτητικούς Συλλόγους.

Ο συνδετικός κρίκος μετάβασης από το μερικό στο συλλογικό, από την ατομικότητα στην συλλογικότητα, από τον κατακερματισμό στην ενότητα.

"Δίχως ενότητα δεν θα είχαν γίνει ούτε η κατάληψη της Νομικής, ούτε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που έβγαλαν επιτέλους στον δρόμο χιλιάδες πολίτες με έγνοια και εμπιστοσύνη στο άγουρο φοιτηταριό. Ζήσαμε ένα συναπάντημα υπέρβασης, ένα σκίρτημα ελευθερίας, Ζήσαμε το τράνταγμα του θανάτου νέων παιδιών δίπλα μας. Ζήσαμε τον ακατάσχετο λυγμό και το ακατάβλητο σθένος", αναφέρει η Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέας, εμβληματική μορφή του φοιτητικού κινήματος, σε εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, τον Ιανουάριο 2019 με θέμα: "Φοιτητική Ένωση Κρητών και Εθνοτοπικοί Φοιτητικοί Σύλλογοι την περίοδο της Δικτατορίας", για να συνεχίσει, "... Δεν είχαμε όλοι οι νέοι της εποχής τα ίδια όνειρα... πάντως είχαμε όνειρα ..."

Σήμερα κοντά μισό Αιώνα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το σύνθημα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”, παραμένει επίκαιρο και ζωντανό, και το βιώνουμε πολύ έντονα στην καθημερινότητά μας πλέον. Στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, μετά από τόσες τραγικές εμπειρίες στην σύγχρονή Ιστορία, τους πολέμους στην Γιουγκοσλαβία, την Ουκρανία, τις απειλές της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, σηκώνει κεφάλι ο ρατσισμός, ο Φασισμός και ο Ναζισμός. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Θέματα τέτοια, κρίσιμα, απαιτούν δημοκρατική ευαισθησία, συλλογική αντιμετώπιση και κυρίως ενότητα.

Χ. Μαμουλάκης: Σύμβολο αναγέννησης και ελπίδας το Πολυτεχνείο. Και τότε και τώρα και για πάντα!

Στον χώρο του Πολυτεχνείου βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 16/11 ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, συμμετέχοντας σε αντιπροσωπεία του κόμματος με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και κατέθεσε στεφάνι τιμώντας την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «49 χρόνια μετά και τα μηνύματα εκείνης της περιόδου παραμένουν επίκαιρα και δυναμικά, κόντρα σε όσους προσπαθούν να τα υποτιμήσουν, αγγίζοντας την ψυχή κάθε ευαισθητοποιημένου ανθρώπου. Κάθε ανθρώπου που παλεύει ενάντια στον φασισμό και τον αυταρχισμό, που αγωνίζεται για τη Δημοκρατία, για ένα καλύτερο αύριο, για κοινωνική δικαιοσύνη.

Όταν βρίσκεσαι σε αυτόν το χώρο, είναι σαν να ακούς τον Νίκο Ξυλούρη να τραγουδά μαζί με τους συγκεντρωμένους το «πότε θα κάνει ξαστεριά». Σαν να βγαίνει απ’ τα τσιμέντα του Πολυτεχνείου μια βουή με το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Σαν να νιώθεις στην ατμόσφαιρα το πάθος χιλιάδων αποφασισμένων ανθρώπων να παλέψουν για μια ολόκληρη χώρα. Και να νικήσουν!

Το Πολυτεχνείο ήταν και παραμένει το σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Της αναγέννησης ενός ολόκληρου λαού. Της ελπίδας. Και τότε και τώρα και για πάντα!».

Μήνυμα του Γιάννη Μπαλάφα για την 49η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Η 17η Νοέμβρη δεν είναι απλά μια ημερομηνία, μια επέτειος. Η 17η Νοέμβρη λειτουργεί σαν μια υπενθύμιση για τον ρόλο της κοινωνίας, για την υποχρέωση αντίστασης απέναντι στον αυταρχισμό. Απέναντι στην ακροδεξιά και τους μεταφασίστες που “σηκώνουν κεφάλι” και που επιτίθενται στη συλλογική μνήμη, στην ιστορική πραγματικότητα και στα μηνύματα που αυτή η ημέρα εκπέμπει.

Η 17 Νοέμβρη ζει στις καρδιές όλων μας, νέων και μεγαλύτερων, όσων τα έζησαν και όσων διάβασαν για το τι έγινε εκείνο το τριήμερο με αποκορύφωμα τη νύχτα του Πολυτεχνείου.

Πριν 49 χρόνια ζητούσαμε «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία». Σήμερα το «ψωμί» είναι αρμοδιότητα του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, η «παιδεία» της κ. Νίκης Κεραμέως και η «ελευθερία» του κ. Μητσοτάκη.

Το σύνθημα "Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία" μετουσιώνεται σήμερα σε αγώνα ενάντια στην απληστία των ολιγαρχών, στον αγώνα για δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, στην απόκρουση των αντιδημοκρατικών και ανελεύθερων πρακτικών της κυβέρνησης.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου θα θυμίζει για πάντα ότι κάθε αυταρχικό καθεστώς πέφτει μπροστά στους αγώνες των πολιτών για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Για μια ακόμη φορά είμαστε παρών: Στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης. Δεν φοβηθήκαμε τότε, δεν θα φοβηθούμε τώρα...

Κώστας Μπάρκας: Η επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου παρακαταθήκη υπεράσπισης των δημοκρατικών ιδεωδών και της κοινωνικής δικαιοσύνης

Συμπληρώνονται σαράντα εννέα χρόνια από την ηρωική εξέγερση της νεολαίας και των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη χούντα και στα ξένα στηρίγματά της. Στην πάλη ενάντια στον φασισμό συμπυκνώνονταν η ανάγκη μιας ολόκληρης γενιάς για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας με κοινωνική δικαιοσύνη, μόρφωση και ελευθερία. Το «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» παραμένει πηγή έμπνευσης για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, αλλά και ο φόβος όλων εκείνων των αντιδραστικών κύκλων, που προσπαθούν να υποτιμήσουν τη σημασία της εξέγερσης του 1973.

Αιτήματα που παραμένουν επίκαιρα και σήμερα, όταν με πράξεις και παραλείψεις κυβερνητικών οργάνων προσβάλλεται το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών, δεν αντιμετωπίζεται η οικονομική κρίση που χτυπά τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, ώστε να ωφεληθούν οι λίγοι και οι εκλεκτοί και ενδημούν φαινόμενα σήψης και διαφθοράς.

Είναι καθήκον να σταθούμε απέναντι σε όλα όσα προσβάλλουν τη Δημοκρατία και τη ζωή μας. Απέναντι στις πολιτικές που ρημάζουν την κοινωνία προς όφελος των λίγων, απέναντι στην εξουσία που δεν σέβεται το Κράτος Δικαίου και την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Η Δημοκρατία θα νικήσει!                            ​

Σπυρίδων Λάππας: «Το Πολυτεχνείο μας καλεί και σήμερα να αντισταθούμε σε ό,τι προσβάλλει τη δημοκρατία»

Ο βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο μήνυμά του μιλά για το Πολυτεχνείο ως σημείο αναφοράς και για τους σημερινούς κοινούς αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή, κοινωνική πρόοδο, αλλά και για εξέγερση των συνειδήσεων ενάντια στη φασιστική απειλή και την κοινωνική αδικία.

«Το Πολυτεχνείο είναι το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής αντίστασης του λαού μας, είναι το σύμβολο, το σημείο αναφοράς της νεότερης ιστορίας μας. Σήμερα συμπληρώνονται  49 χρόνια από την ηρωική εξέγερση της νεολαίας και του ελληνικού λαού, που πάλεψε με σθένος και αυταπάρνηση απέναντι στην τυραννία της χούντας των συνταγματαρχών και κάθε μορφή καταπίεσης, υπερασπίζοντας τη δημοκρατία, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή ζωή.

Το Πολυτεχνείο μας καλεί και σήμερα να αντισταθούμε σε ό,τι προσβάλλει τη δημοκρατία και περιορίζει την ελευθερία μας, την ισότητα, την αλληλεγγύη. Μας καλεί όλους σε κοινούς αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική πρόοδο. Έτσι μόνον η μνήμη της εξέγερσης μπορεί να φέρει την εξέγερση των συνειδήσεων απέναντι στη φασιστική απειλή και την κοινωνική αδικία, απέναντι στη συμβατικότητα και τον κομφοριμισμό, στο "φαίνεσθαι" και το "δήθεν".

Ενωμένοι, με κοινές αρχές και αξίες, μπορούμε να κρατήσουμε το Πολυτεχνείο ζωντανό, και με φωτεινό φάρο τη μνήμη και τα μηνύματά του να αποτρέψουμε την επιστροφή της κρατικής καταστολής, των αυταρχικών και συντηρητικών πολιτικών.

Να αντισταθούμε στα φαινόμενα σήψης, παρακμής, βούρκου και ζόφου όπου μας κυλούν οι υποθέσεις υποκλοπών, να αξιώσουμε με κάθε τρόπο διαφάνεια, λογοδοσία, αλήθεια, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Και ο γράφων, τέκνο του πολυτεχνείου, μαζί με τους φίλους και συντρόφους του τότε και του τώρα, επικαλούμαστε τα λόγια της Ιωάννας Καρυστιάνη, κορυφαίου στελέχους του αντιδικτατορικού αγώνα, φοιτήτριας της Νομικής, που για ένα νέο βιβλίο της («Ψιλά Γράμματα») αναφέρει σχετικά: «Για τα ανολοκλήρωτα της ζωής και τις ουτοπίες που καταλήγουν στο ταμιευτήριο του πένθους. Για το βάρος του παρελθόντος που συνθλίβει το παρόν, για τις διασταυρώσεις με την ιστορία που νοηματοδοτούν την ύπαρξη, για το πείσμα και το γινάτι της μνήμης». Και έχει δίκιο για όσα συνέβαιναν το φοβερή εκείνη νύκτα του Πολυτεχνείου: «Δεν ξέραμε καν αν ο νεκρός που βλέπαμε στο φορείο ήταν ο σύντροφός μας ή ο συγκάτοικός μας που τον είχαμε χάσει μέσα στο πλήθος... Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στο Πολυτεχνείο νιώσαμε πλήρεις υπάρξεις... ΧΟΥΝΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ».

Να πηδαλιουχεί τη σκέψη και το φρόνημά μας η κραυγή του Άγγελου Σικελιανού: «Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ’ την Ελλάδα, ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ’ τον κόσμο. Ομπρός παιδιά και δε βολεί μονάχος ν’ ανεβεί ο ήλιος, σπρώχτε με γόνα και με στήθος να τον βγάλουμε απ’ τη λάσπη, σπρώχτε με στήθος και με γόνα να τον βγάλουμε απ’ το γαίμα».

Το μήνυμα του Ανδρέα Ξανθού για την επέτειο του Πολυτεχνείου

50 παρά ένα χρόνια πέρασαν  αλλά η μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανή. Όσο και αν προσπάθησαν πολλοί να την απαξιώσουν να την σχετικοποιήσουν να την απονευρώσουν. Γιατί το πολιτικό μήνυμα το αξιακό και το ηθικό φορτίο αυτή της κορυφαίας ιστορικής στιγμής που «σφράγισε» τη μεταπολιτευτική Ελλάδα είναι αναπαλλοτρίωτο και διαρκώς επικαιροποιούμενο. Το σύγχρονο «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» είναι « Ισότητα-Κοινωνική Αξιοπρέπεια-Κράτος Δικαίου». Γιατί είμαστε σε περίοδο που όλα αυτά είναι σε διακινδύνευση. Οι ανισότητες αυξάνονται λεηλατούνται τα εισοδήματα τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων και έχουν υπονομευτεί οι δημοκρατικοί θεσμοί και το Κράτος Δικαίου. Η απάντηση στην  κοινωνική δυσφορία και στην απόγνωση των πολιτών είναι συλλογικές αντιστάσεις κατά της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής κοινωνική αλληλεγγύη και «μεροληψία» για τους αδύναμους αλλά και αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Με νέα προοδευτική διακυβέρνηση που θα θέσει άλλες προτεραιότητες υπέρ των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι υπέρ των λίγων και ισχυρών.​

Γιώτα Πούλου: Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, πιο επίκαιρα από ποτέ!

Το μήνυμα της βουλεύτριας Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επέτειο του Πολυτεχνείου:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου 49 χρόνια πριν, ήταν η ιστορική ευκαιρία που δημιούργησε η νέα γενιά εκείνης της εποχής για να σηκώσει ψηλά τον αγώνα για Ζωή και Ελευθερία!

Τόλμησε να κάνει πράξη το όραμα ενός λαού, καταπιεσμένου από το φασισμό, για ένα καλύτερο μέλλον, με δικαίωμα στη μόρφωση, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία!

Σήμερα, το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» δεν μπορεί παρά να αποτελεί έμπνευση για συνεχή διεκδίκηση ενάντια στη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, για δημόσια και αναβαθμισμένη παιδεία, για ασφάλεια και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, για δικαιοσύνη παντού!

Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να ζει γιατί συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη, αλλά και η ελπίδα που το δημιούργησαν!»

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για την 49η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Στις διαχρονικές δημοκρατικές αρχές και αξίες αναφέρεται ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο του μηνύματός του για την 49η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Όπως σημειώνει:

«Το φετινό μήνυμα για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Η Δημοκρατία, η οποία τέθηκε υπό επταετή γύψο εξαιτίας της Χούντας των Συνταγματαρχών και επανήλθε με τις αιματηρές θυσίες όσων με αυταπάρνηση συνέδραμαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, σήμερα αντιμετωπίζει νέες απειλές και προκλήσεις. Γι’ αυτό το λόγο, είναι κρίσιμο να διατηρήσουμε ζωντανό το μήνυμα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου σχεδόν μισό αιώνα μετά. Άλλωστε, ο άνισος αγώνας των φοιτητών για Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη και Ελευθερία αποτελεί έναν διαχρονικό φάρο ελπίδας, μια υπενθύμιση του φόρου αίματος που πλήρωσε το φοιτητικό κίνημα, ένα παράδειγμα αγωνιστικότητας, ανιδιοτέλειας και πίστης στις αξίες και στις κατακτήσεις ενός ολόκληρου λαού».

Μερώπη Τζούφη: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου φωτίζει το δρόμο του αγώνα

49 χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση ενάντια στη φασιστική δικτατορία και την κατάληψη του Πολυτεχνείου, με την αστυνομία να βρίσκεται «επίσημα» μέσα στα πανεπιστήμια, με τη δημοκρατία να κακοποιείται καθημερινά και να βρίσκεται «υπό παρακολούθηση», αλλά και την κοινωνία να στενάζει από την φτώχεια και την ανασφάλεια.

Απέναντι στην κατάργηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού μας, απέναντι στην υποβάθμιση και απαξίωση της δημόσιας παιδείας και υγείας, απέναντι στη δημοκρατική εκτροπή, η εξέγερση του Πολυτεχνείου φωτίζει το δρόμο του αγώνα. Διατηρεί ακέραια τη μνήμη και τις θυσίες της γενιάς που πάλεψε για «ψωμί - παιδεία - ελευθερία». Τα αιτήματα παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά. Εμπνέουν τους αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη και στεριώνουν την ελπίδα που χρειάζεται η νέα γενιά.

Δημήτρης Χαρίτου: Το Πολυτεχνείο διαρκές σύμβολο αγώνα

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη δήλωσή του μιλά για το εξεγερτικό μήνυμα του Νοέμβρη του '73 που παραμένει ζωντανό και επίκαιρο.

«Τέτοια ημέρα, 49 χρόνια πριν, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της δικτατορίας.

Η ασίγαστη πάλη του λαού μας, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, εμπνευσμένη από το σύνθημα για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, κατάφεραν αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο, να γκρεμίσουν το καθεστώς της χούντας.

Σήμερα 49 χρόνια μετά, σε άλλες συνθήκες, το εξεγερτικό μήνυμα του Νοέμβρη του 73 εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό και τα συνθήματα του επίκαιρα, αφού η πλειοψηφία της κοινωνίας καλείται να πληρώσει το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης και η δημοκρατία βρίσκεται και πάλι στο απόσπασμα, μέσα στη δυσοσμία του σκανδάλου των υποκλοπών, από μια κυβέρνηση Μητσοτάκη που κάνει ό,τι μπορεί για να πολώσει  και να διχάσει την κοινωνία, προκειμένου να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία.

Το Πολυτεχνείο αποτελεί ένα διαρκές σύμβολο αγώνα για το λαό και τη νεολαία μας, για να υπερασπισθεί τη ζωή της. Μπορεί να αποτελέσει και σήμερα πηγή έμπνευσης, για να αναγεννηθεί η ελπίδα, για να βαδίσουμε στο δρόμο της πολιτικής αλλαγής και να ανοίξουμε μια νέα προοπτική για την πατρίδα μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ​»

Γ. Παπαηλιού: Σήμερα και παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές, το συγκεκριμένο σύνθημα-μήνυμα συμπυκνώνει προτάγματα που παραμένουν επίκαιρα

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για το Πολυτεχνείο τονίζοντας την διαχρονικότητα του συνθήματος «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», αλλα και ευρύτερα των μηνυμάτων της εξέγερσης.

«Στο σύνθημα-μήνυμα της εξέγερσης του «Πολυτεχνείου» κατά της δικτατορίας,  «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», αποτυπώνονται  τα αιτήματα, για την ανατροπή της χούντας,  πολιτική και κοινωνική αλλαγή, ελευθερία, δημοκρατία, παιδεία, εκπαίδευση και ευημερία για όλους.

Σήμερα και παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές, το συγκεκριμένο σύνθημα-μήνυμα συμπυκνώνει προτάγματα που παραμένουν επίκαιρα. Η εξουδετέρωση του φασισμού που και πάλι «σηκώνει κεφάλι» με διαφορετικές μορφές, η απάλειψη του αυταρχισμού, η εμπέδωση και διεύρυνση της δημοκρατίας και η οικοδόμηση κοινωνικού κράτους παραμένουν  ζητούμενα προς υλοποίηση.

Στον κόσμο,  στην  Ευρώπη και στην Ελλάδα  οι αγορές, οι αριθμοί επιβάλλονται στην πολιτική εις βάρος της «πάσχουσας» κοινωνικής πλειοψηφίας.  Κυριαρχούν  ο τεχνοκρατικός δήθεν μονόδρομος, η  νεοφιλελεύθερη αντίληψη, η ακραία συντήρηση, ο αυταρχισμός ακόμη  και φασιστικές πρακτικές. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε ένα σύστημα με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

Με τη στήριξη των «συστημικών» πολιτικών, οικονομικών και  εκδοτικών (δημοσιογραφικών) παραγόντων, συνεχίζεται η επιχείρηση ολοκλήρωσης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε όλα τα πεδία, και μάλιστα  με αυταρχικό τρόπο και κατασταλτικά μέτρα, ώστε  «να σπάσει» το αγωνιστικό  πνεύμα όσων αντιδρούν σ΄ αυτές.

Η ενεργειακή κρίση, όντας απότοκος κυρίως της αντίληψης ότι η ενέργεια δεν είναι κοινωνικό αγαθό αλλά εμπόρευμα,  αντικείμενο χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία και επιπλέον η ακρίβεια που καλπάζει  πλήττουν τα μεσαία και λαϊκά στρώματα και τα οδηγούν σε ασφυξία, αφού η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτη και ασύδοτη την αγορά.

Και σε αυτό το περιβάλλον, επιχειρείται η αλλοίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, με τη λειτουργία του «επιτελικού παρακράτους», που, με παράνομα μέσα και διασπαθίζοντας δημόσιους πόρους, παρακολουθεί και ελέγχει τα πάντα.   

Ταυτόχρονα, με όλα αυτά αναδεικνύεται η ανάγκη να ασκηθούν πολιτικές στον αντίποδα της εμπορευματοποίησης και της ανάθεσης στις αγορές έργων που ανήκουν στο κράτος. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προάσπιση των δημόσιων αγαθών και της πολιτικής για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, την ανάταξη του δημόσιου συστήματος υγείας και της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για όλους, αλλά και στην ειρήνη. 

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία  η ενωτική στάση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και η συμπαράταξη των λαϊκών, μεσαίων και κατώτερων, κοινωνικών στρωμάτων, του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας δημιουργίας, του πολιτισμού και της νεολαίας, προκειμένου να ανασχεθούν η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και ο εκφασισμός και εν τέλει να διασφαλιστεί, να εμβαθυνθεί και  να επεκταθεί η δημοκρατία, να κατοχυρωθούν η ελευθερία, η αξιοπρέπεια των πολιτών και η κοινωνική ευημερία.

Κατά συνέπεια, και υπό τις σημερινές συνθήκες, το μήνυμα του «Πολυτεχνείου» παραμένει επίκαιρο και ενεργό. Η υλοποίησή του παραμένει ζητούμενο, ώστε να ανακτηθούν, να εμπεδωθούν και να ενισχυθούν τα προτάγματα που εμπεριέχονται σ΄ αυτό».

Τ. Ελευθεριάδου: Το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» συνόδευε από τότε τους αγώνες του λαού μας

Η Τάνια Ελευθεριάδου, βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στέλνει το δικό της μήνυμα για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Πέρασαν 49 χρόνια από τη μεγαλειώδη εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η μαχητική εναντίωση στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών και των ξένων στηριγμάτων τους ήταν η αρχή του τέλους της φρικαλέας επταετούς περιόδου. Ήταν το λαμπρό μήνυμα για ένα καλύτερο μέλλον, με δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχισμού.

Το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» συνόδευε από τότε τους αγώνες του λαού μας, προκαλώντας αποστροφή σε κάθε λογής αντιδραστικούς κύκλους, που ακόμα και σήμερα για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να υποτιμήσουν τη σημασία της εξέγερσης του 1973.

Καλούμε τους Καβαλιώτες και τις Καβαλιώτισσες να συμμετέχουν στην εκδήλωση μνήμης και διαμαρτυρίας, στον δημοτικό κήπο Καβάλας, στις 6 μ.μ..

Το αίτημα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό και ορίζει το σήμερα. Ιδίως σε εποχές που αντιμετωπίζουμε νέες μορφές αυταρχισμού και ανελευθερίας.

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!»

Μ. Κάτσης: Το σύνθημα Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, εμπεριέχει τη δίψα εκείνων των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο

Ο Μάριος Κάτσης, βουλευτής Θεσπρωτίας και τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τονίζει για την συμπλήρωση 49 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, πως:

«Σχεδόν μισός αιώνας πέρασε από την εξέγερση του Πολυτεχνείου αλλά το μήνυμα του παραμένει ολοζώντανο. Το σύνθημα Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, εμπεριέχει τη δίψα εκείνων των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο, γι’ αυτό και συνεχίζει να εμπνέει ακόμα και σήμερα, παρά την διαχρονική προσπάθεια αντιδραστικών κύκλων να ξαναγραφτεί η ιστορία και να υποτιμηθεί ο αγώνας των φοιτητών το 1973.

Στις μέρες μας βρισκόμαστε μπροστά σε νέους κινδύνους, οι οποίοι πηγάζουν από σύγχρονες μορφές αυταρχισμού, καταπάτησης των δημοκρατικών θεσμών, και εκφυλισμού του κράτους δικαίου. Ο λαός μας όμως έχει τη δύναμη και την ιστορική μνήμη, ώστε να μην αφήσει ποτέ ξανά κανένα αυταρχικό καθεστώς να βάλει τη Δημοκρατία στον γύψο».

​Αλ. Μεϊκόπουλος: Αθάνατοι στη μνήμη και στους αγώνες μας οι νεκροί της 17ης Νοέμβρη του 1973

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος μιλά για το Πολυτεχνείο τονίζοντας πως η εξέγερση αυτή ήταν η ενσάρκωση της τόλμης και της πίστης των νέων ανθρώπων στην ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τη ζωή.

«49 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η 17 Νοέμβρη δεν είναι μόνο μια επέτειος. Είναι σύμβολο του αγώνα της νεολαίας και του ελληνικού λαού απέναντι στην καταπίεση, την αδικία και τον αυταρχισμό. Είναι η ενσάρκωση της τόλμης και της πίστης των νέων στην ελευθερία, στην αξιοπρέπεια, στη ζωή. Είναι η υπενθύμιση ότι η αλλαγή δεν έρχεται από τους επαναπαυμένους και τους απόντες.

Το Πολυτεχνείο είναι πηγή έμπνευσης και παράδειγμα ομοψυχίας που μας θυμίζει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, αλλά και τίποτα δεν είναι αδύνατο. Με συντονισμένο αγώνα, ενότητα, και αλληλεγγύη, ακόμα και οι δυσκολότεροι αγώνες κερδίζονται και δικαιώνονται. Στέκει θυμίζοντας το χρέος μας να αντιστεκόμαστε σε ό,τι προσβάλλει τη δημοκρατία και να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επιστρέψουν οι σκοτεινές εκείνες ημέρες.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Σε μια εποχή που οι καθεστωτικές πρακτικές στραγγαλίζουν τη δημοκρατία μας και οι πολιτικές της κυβέρνησης λεηλατούν την κοινωνία, η μνήμη και το μήνυμά του δείχνουν το δρόμο. ​
Αθάνατοι στη μνήμη και στους αγώνες μας οι νεκροί της 17ης Νοέμβρη του 1973

Ζήτω το Πολυτεχνείο!».

Ειρ. Αγαθοπούλου: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου θα θυμίζει για πάντα ότι κάθε αυταρχικό καθεστώς πέφτει μπροστά στους αγώνες των πολιτών για δημοκρατία και δικαιοσύνη

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου, βουλεύτρια και αν. τομεάρχισσα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δίνει κι εκείνη το μήνυμα της για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Πέρασαν σαράντα εννέα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ακόμα και σήμερα τα μηνύματα που αντλούνται από την ιστορική επέτειο συγκρατούν μοναδικά τη δυναμική τους.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μόνο μια μαζική εναντίωση της νέας γενιάς της εποχής κατά της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και τα ξένα στηρίγματα τους. Μια εξέγερση ενάντια στον φασισμό και υπέρ της δημοκρατίας. Εκκινούσε από την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, όπου θα ικανοποιείται το δικαίωμα όλων στην μόρφωση, στην κοινωνική δικαιοσύνη και ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχισμού.

Όλα αυτά συμπυκνώθηκαν στο ιστορικό πλέον σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Το σύνθημα αυτό δεν αποτέλεσε μόνο πηγή έμπνευσης για ολόκληρες γενιές μετέπειτα, αλλά παράλληλα αποδείχθηκε ένα σύνθημα που προκαλούσε αποστροφή σε κάθε λογής αντιδραστικούς κύκλους, που ακόμα και σήμερα για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να υποτιμήσουν τη σημασία της εξέγερσης του 1973.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας. Το αίτημα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό και ορίζει το σήμερα. Ιδίως σε εποχές που αντιμετωπίζουμε νέες μορφές αυταρχισμού και ανελευθερίας. Μπροστά σε μία πολιτική εξουσία που λεηλατεί την κοινωνία για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ταυτόχρονα δεν σέβεται το κράτος δικαίου και την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Βρισκόμαστε με άλλο τρόπο σε ένα κομβικό σημείο. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου θα θυμίζει για πάντα ότι κάθε αυταρχικό καθεστώς πέφτει μπροστά στους αγώνες των πολιτών για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Ο λαός έχει τη δύναμη να ορίζει το μέλλον του μακριά από αυτούς που δεν σέβονται τις ελευθερίες και τη δημοκρατία. Μακριά από αυτούς που λεηλατούν τη ζωή του. Η Δημοκρατία θα νικήσει!».

Κ. Βέττα: Το Πολυτεχνείο μας θυμίζει ότι η αντίσταση σε κάθε αυταρχισμό είναι καθήκον κάθε ενεργού πολίτη

Τα παραπάνω λόγια της Καλλιόπης Βέττα, βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κοζάνης, αντανακλούν το δικό της μήνυμα για την συμπλήρωση 49 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η δήλωσή της λέει αναλυτικά:

«Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει μια από τις λαμπρότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της εποχής, μαζί με τη νεολαία και τους προοδευτικούς πολίτες, αντιστάθηκαν, πάλεψαν για καλύτερες συνθήκες στην παιδεία και την εργασία, για ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα αλλά, κυρίως και πρωταρχικά, για την Ελευθερία και την Δημοκρατία που είχαν πέσει θύματα ενός αυταρχικού καθεστώτος, το οποίο δεν δίστασε να καταστείλει με αίμα αυτή την ανυπακοή.

Η μνήμη τους είναι αιώνια, καθώς αποτελούν σύμβολο για ότι πιο ακριβό έχει να υπερασπιστεί κάθε πολίτης.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον αλλά με τις ίδιες ανάγκες να επικρατούν για ένα καλύτερο μέλλον, με πρόσβαση όλων στην γνώση,  δικαιοσύνη και ισότητα.

Όσες και όσοι δονούνται από το σπαρακτικό αλλά συνάμα απελευθερωτικό αίτημα για «Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία» αισθάνονται την υποχρέωση, ακόμα και σήμερα, ειδικά και σήμερα,  να αντισταθούν στον αυταρχισμό, να διεκδικήσουν και να υπερασπιστούν τα συνταγματικά δικαιώματα και μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις επόμενες γενιές.

Γι’ αυτό το Πολυτεχνείο ζει, και θα ζει για πάντοτε σε πείσμα των αρνητών, των απολογητών, των εθελόδουλων, των ακροδεξιών.

Τιμή στις αγωνίστριες και τους αγωνιστές του».

Γιώργος Βαρεμένος: Πολυτεχνείο – ο αιώνιος έφηβος της ιστορίας

Ως τον «αιώνιο έφηβο της ιστορίας» χαρακτηρίζει στην δήλωσή του την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο Γιώργος Βαρεμένος, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

«Το Πολυτεχνείο είναι ο αιώνιος έφηβος της ιστορίας μας. Παραμένει αρυτίδωτο και επίκαιρο όσο ποτέ, διότι ενσαρκώνει τα ιδανικά που φλογίζουν τις ψυχές όσων είναι και αισθάνονται νέοι. Το Πολυτεχνείο
είναι μνήμη που μετουσιώνεται σε ζωή. Δεν αφορά μόνο στο παρελθόν αλλά και στο σήμερα και το αύριο. Η δημοκρατία ποτέ δεν ήταν πολυτέλεια, όπως προσπάθησαν και προσπαθούν τύραννοι και τυραννίσκοι να επιβάλουν ως θέσφατο, με το επιχείρημα ότι η ταλαιπωρία της δημοκρατίας είναι τάχα μου αδιάφορη για τον λαό που μάχεται για την επιβίωση. Στο Πολυτεχνείο συμπυκνώθηκαν όλα στο σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία”.

Διασχίζοντας σήμερα την οδό Σπύρου Μουστακλή στο Μεσολόγγι, αναλογίσθηκα τον Αθανάσιο Διάκο, που μαρτύρησε στα χέρια των βασανιστών του και μας κατέλειπε. Το δίδαγμα είναι ότι η ελευθερία και η κατάκτησή της δεν είναι ένας περίπατος στο Κήπο των Ηρώων, αλλά μία πορεία που μπορεί να οδηγήσει στην θυσία. Τίποτε δεν είναι αυτονόητο και τίποτε δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)