Με ανακοινώσεις, μηνύματα στα social media και καταθέσεις στεφάνων κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί αποτίουν φόρο τιμής στην 43η επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73.
Κ. Μητσοτάκης: Το νόημα του Πολυτεχνείου είναι ο διαρκής αγώνας για την ελευθερία
Με μήνυμά του στο facebook o πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής δράσης των Ελλήνων και ειδικά της νέας γενιάς.
«Για πολλά χρόνια η επέτειος είχε χάσει το νόημά της, καθώς μετατράπηκε σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και διαβατήριο κομματικής ανέλιξης. Μέχρι και συμμορίες δολοφόνων χρησιμοποίησαν την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου ως περιτύλιγμα για τα στυγνά τους εγκλήματα», προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και σημειώνει ότι το νόημα του Πολυτεχνείου είναι ο διαρκής αγώνας για ελευθερία, δημοκρατική νομιμότητα, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, διά βίου διεκδίκηση της γνώσης, για να μπορεί ο καθένας να φτάσει όπου θέλει και μπορεί.
«Αυτός είναι ο δικός μας αγώνας στην πολυσύνθετη εποχή που ζούμε. Και πρέπει να τον κερδίσουμε για να οδηγήσουμε την πατρίδα μας σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή», καταλήγει ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Γεννηματά: Ας κλείσουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες του λαϊκισμού, του φανατισμού και της ακροδεξιάς
Η δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή επέτειο:
«Σε μια εποχή που όλα αμφισβητούνται, σύμβολα όπως το Πολυτεχνείο, μένουν σταθερά ψηλά στη συλλογική μας συνείδηση. Γίνονται κάλεσμα σε μια συνεχή αγωνιστική εγρήγορση. Για μια καλύτερη κοινωνία, για ένα δίκαιο αύριο για τις γενιές που θα ‘ρθουν.
Σήμερα που η βαθιά πολυετής κρίση, αφήνει πίσω της μια πρωτοφανή απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς και απειλεί να διαρρήξει οριστικά τους δεσμούς των πολιτών με την Πολιτεία, δεν υπάρχει χρόνος για άλλα πειράματα, για άλλες αυταπάτες. Η απογοήτευση, η διάψευση προσδοκιών, «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», τρέφουν τη διχόνοια, τη μισαλλοδοξία, το λαϊκισμό.
Ο κοινοβουλευτισμός βάλλεται εκ των έσω, με την ακροδεξιά ρητορική μίσους να έχει βρει στέγη μέσα στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Ως εδώ. Ας κλείσουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες του λαϊκισμού, του φανατισμού και της ακροδεξιάς
Οφείλουμε να δώσουμε ξανά στην Πολιτική το χαμένο της νόημα. Να την μπολιάσουμε ξανά με ανθρωπιά και αισιοδοξία. Με μια πολιτική που θα αγκαλιάζει, τον αδύναμο, όλους όσους το έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, γενετήσιο προσανατολισμό. Που θα διαχέει δίκαια την ωφέλεια της παραγωγής στο κοινωνικό σύνολο.
Όταν μιλάω για Εθνική Γραμμή έχω όλα τα παραπάνω κατά νου. Έχω κατά νου τη σκληρότητα του αδυσώπητου οικονομικού παγκόσμιου ανταγωνισμού, τις επιπτώσεις της λιτότητας και της ύφεσης στις ζωές των ανθρώπων, την ευαίσθητη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας σε ταραγμένους καιρούς. Όταν μιλώ για Εθνική Συνεννόηση δεν σκέφτομαι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την πρόοδο της πατρίδας μας και την ενότητα και ευημερία του λαού μας. Ότι χτίσαμε τα χρόνια της μεταπολίτευσης – και χτίσαμε πολλά - ας μην το γκρεμίσουμε με δηλητηριασμένες αντιπαραθέσεις και κοντόθωρες κομματικές σκοπιμότητες. Δεν τις αντέχει ούτε ο λαός, ούτε ο τόπος».
Ποτάμι: Η μεγάλη στιγμή των ανεξάρτητων νέων
«Πράγματι στο Πολυτεχνείο είχε συμβεί απροσδόκητα το ποθούμενο, το μακρινό όραμα κάθε κοινωνικού επαναστάτη: η εξέγερση! Με μια όμως διαφορά.
Αυτή η εξέγερση δεν ήταν το αποτέλεσμα της οργανωμένης δράσης των αντιδικτατορικών, πλειοψηφικών ή μειοψηφικών, επιτελείων, είχε προκληθεί και καθοδηγηθεί από "άλλους" - τους νέους!». Βασίλης Παναγιωτόπουλος ιστορικός ("Ελευθεροτυπία" το 1993, στην 20η επέτειο του Πολυτεχνείου).
Να πάψουν λοιπόν να πανηγυρίζουν και να καπηλεύονται την επέτειο της 17 Νοέμβρη κάθε είδους κομματικοί μηχανισμοί, καθοδηγητές, σέχτες και παρατάξεις. Το Πολυτεχνείο δεν είναι δικό τους δημιούργημα. Είναι η μεγάλη στιγμή των "άλλων". Δηλαδή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΝΕΩΝ!». Τα παραπάνω έγραψε στο facebook ο Στ. Θεοδωράκης.
ΑΝΕΛ: Τα αιτήματα παραμένουν και απαντώνται με νέους δημοκρατικούς, πατριωτικούς, λαϊκούς αγώνες
Σε κατάθεση δάφνινου στεφάνου στο μνημείο των θυμάτων και των αγωνιστών του Πολυτεχνείου μέσα στον περίβολο του πανεπιστημιακού ιδρύματος, προέβη σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου πενταμελής αντιπροσωπεία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αποτελούμενη από το Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Γιάννη Μοίρα, τον αναπληρωτή Γραμματέα Παιδείας Αλέξανδρο Καρβούνη, τον αναπληρωτή Γραμματέα Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη Στάθη Ανθόπουλο, το μέλος του Συντονιστικού της Νεολαίας Μανώλη Παντελίδη και το μέλος του Εκτελεστικού της Νεολαίας Πέτρο Καραγιαννόπουλο.
Αμέσως μετά την κατάθεση ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Μοίρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία:
«Σήμερα τιμούμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου.
Τα αιτήματα παραμένουν.
Ψωμί: δουλειές και αξιοπρέπεια. Παιδεία: μόρφωση, ορίζοντες και ευκαιρίες στα παιδιά μας, για να μην καταλήξουν στην ανεργία και την ανειδίκευτη εργασία.
Ελευθερία: να απαλλαγούμε από τα δεσμά της οικονομικής και πολιτικής, ξένης εξάρτησης και χειραγώγησης. Τα αιτήματα απαντώνται με νέους δημοκρατικούς, πατριωτικούς, λαϊκούς αγώνες».
Ένωση Κεντρώων: Σαράντα τρία χρόνια μετά τα μηνύματα του πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα
Η Ένωση Κεντρώων με αφορμή την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, θυμάται και δεν ξεχνά τον ανεπανάληπτο αγώνα των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρης της κοινωνίας, κατά της χούντας, για μια ελεύθερη και ισχυρή Ελλάδα. Σαράντα τρία χρόνια μετά τα μηνύματα του πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα. Το ότι φοιτητές και εργάτες όρθωσαν τα στήθη τους κατά της χούντας το 1973, δεσμεύει όλους μας σήμερα να αγωνιστούμε για δημοκρατία, ισοπολιτεία, δικαιοσύνη, για μια Ελλάδα χωρίς φτωχούς, χωρίς ανέργους, χωρίς έλληνες που αναχωρούν στο εξωτερικό αναζητούντες την τύχη τους. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να μην τρώγονται τα κόμματα μεταξύ τους και να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών κομμάτων. Τα θύματα του πολυτεχνείου αξιώνουν ενότητα εθνική και συναίνεση και ο πολιτικός κόσμος εγκληματεί κωφεύοντας σε αυτό το αίτημα.
ΛΑΕ: Κορυφαία στιγμή στους διαχρονικούς αγώνες του λαού η εξέγερση του Πολυτεχνείου
Μεγάλη αντιπροσωπεία της ΛΑΕ, από δεκάδες μελή και στελέχη της, προσήλθε σήμερα Πέμπτη, 17/11, στις 11 το πρωί στον περίβολο του Πολυτεχνείου, όπου εκ μέρους της κατέθεσε στεφάνι ο συντονιστής της ΠΓ Στάθης Λεουτσάκος.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ποιο είναι σήμερα το πολιτικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ, έδωσε την εξής απάντηση: «Η εξέγερση του πολυτεχνείου συνέβαλε σημαντικά στην πτώση της Αμερικανοκίνητης δικτατορίας και αποτελεί μία κορυφαία στιγμή στους διαχρονικούς αγώνες του λαού και τις νεολαίας για Δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία.
Αυτή οι μεγάλοι στόχοι και τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό αδικαίωτα, ιδιαίτερα μετά την υπαγωγή της χώρας μας στα μνημόνια της φτωχοποίησης και στις δανειακές συμβάσεις της ταπείνωσης και μετατροπής της σε αποικία χρέους των δανειστών και της ευρωζώνης.
Σήμερα τιμούμε της εξέγερση του πολυτεχνείου με νέους αγώνες του λαού και της νεολαίας για την αντιμνημονιακή ανατροπή, για μία εναλλακτική στα μνημόνια φιλολαϊκή πορεία της χώρας και για ένα πολιτικό μέτωπο των Αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων που θα προωθήσει αυτούς τους στόχους.
Συνεχίζουμε τους αγώνες για μία Ελλάδα χωρίς καταστροφική λιτότητα και ταπεινωτική εποπτεία, με Δημοκρατία, με ανάπτυξη προς όφελος του λαού, με αξιοπρέπεια, με κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Όλοι και όλες το απόγευμα στην πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία»
ΔΗΜΑΡ: Διαρκής πάλη ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού
Μετά την κατάθεση στεφάνου ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Μπουλμπασάκος, δήλωσε ότι τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού που, με πρωτοπορία τη νεολαία, αγωνίστηκε σε δύσκολους καιρούς για ελευθερία και δημοκρατία.
«Κάποιοι έδωσαν και τη ζωή τους. Έχουν την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό μας. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ», είπε επίσης.
Και τόνισε ότι η «πάλη ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού και της ακροδεξιάς που σηκώνει κεφάλι θα είναι διαρκής και ανειρήνευτη».