to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 18.01.2018

Διεθνή

Η Άγκυρα απειλεί να επέμβει στην Αφρίν και την Μανμπίτζ της Συρίας

Η Τουρκία αντέδρασε με οργή αφού ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τις συμμαχικές του πολιτοφυλακές, στις οποίες επικρατεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, να δημιουργήσουν μια νέα συνοριακή δύναμη 30.000 μελών


Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επέμβει στην Αφρίν και την Μανμπίτζ της Συρίας για να αντιμετωπίσει την απειλή που δημιουργεί μια κουρδική πολιτοφυλακή, προσθέτοντας ότι η δυσπιστία της έναντι των ΗΠΑ συνεχίζεται.

Η Άγκυρα πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στην τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν και πως θα συντονιστεί με τη Μόσχα αναφορικά με την κατάσταση των ρώσων παρατηρητών εκεί.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk πως η Άγκυρα θα συντονιστεί με τη Μόσχα και την Τεχεράνη για μια αεροπορική επιχείρηση στην Αφρίν.

Η υποστήριξη από την Ουάσινγκτον της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας έχει εξοργίσει την Τουρκία, ιδιαίτερα αφού ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας μεθοριακής δύναμης 30.000 μελών που θα περιλαμβάνει την YPG.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε χθες πως συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου για να αποσαφηνίσουν το ζήτημα και πρόσθεσε πως η κατάσταση «έχει περιγραφεί εσφαλμένα».

Εντούτοις ο Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη στο CNN Turk ότι η Τουρκία θα επέμβει στην Αφρίν και τη Μανμπίτζ για να αντιμετωπίσει τη YPG και ότι η δυσπιστία της έναντι της Ουάσινγκτον συνεχίζεται.

Η Τουρκία ανακοίνωσε επίσης σήμερα πως η άρνηση της Ουάσινγκτον ότι προτίθεται να δημιουργήσει μια συνοριακή δύναμη στη Συρία είναι «σημαντική», όμως πρόσθεσε πως η Άγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή εφόσον οποιαδήποτε δύναμη απειλήσει τα σύνορά της.

Πηγή: Reuters via AΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)