to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 26.04.2013

Οικονομία

«Τα μαζεύει» η Μέρκελ μετά τη δήλωση - σχόλιο για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ διαβεβαίωσε σήμερα ότι το Βερολίνο σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μια ημέρα μετά από ένα σχόλιό της για τα επιτόκια που ερμηνεύτηκε ως μια μάλλον ασυνήθιστη παρέμβαση από μέρους της στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.



«Ουδείς λόγος υπάρχει να θεωρήσουμε ότι η καγκελάριος απευθυνόταν στην ΕΚΤ», είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Η κα Μέρκελ σέβεται «την πλήρη ανεξαρτησία» του ευρωπαϊκού αυτού θεσμού και «θα συνεχίσει να τηρεί αυτή τη γραμμή», πρόσθεσε.

Στην ομιλία της στο συνέδριο των γερμανικών ταμιευτηρίων χθες στην Δρέσδη η καγκελάριος εκτίμησε πως η ΕΚΤ βρίσκεται «σε μια δύσκολη θέση».

«Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να αυξήσει λίγο τα επιτόκια για τη Γερμανία, αλλά για τις άλλες χώρες, θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα και οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση», είπε η Μέρκελ.

Το σχόλιό της προκάλεσε αμηχανία σε πολλούς γερμανούς αξιωματούχους, που πάντα προασπίζονται σθεναρά την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να λάβει την επόμενη εβδομάδα μια πολυαναμενόμενη απόφαση για το βασικό της επιτόκιο.

Ο Ζάιμπερτ επικαλέστηκε πάντως το πού και το πώς έκανε η καγκελάριος την τοποθέτηση αυτή: ο πρόεδρος της ένωσης των ταμιευτηρίων είχε θέσει θέμα για τα επιτόκια, που απασχολούν έντονα τον γερμανικό τραπεζικό τομέα—καθώς τα κόστη δανεισμού θεωρούνται πολύ χαμηλά στη χώρα.

Η Μέρκελ, είπε ο εκπρόσωπός της, απλώς «εξήγησε ότι υπάρχουν πολύ διαφορετικά συμφέροντα που πρέπει να ληφθούν υπόψη» από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ, και ότι υπάρχει «μια ασυνέχεια» στη νομισματική ένωση.

Ωστόσο για αρκετούς αναλυτές και μέρος του γερμανικού Τύπου η Μέρκελ «αναμίχθηκε στη χάραξη νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) και «έσπασε ένα ταμπού» (Suddeutsche Zeitung).

Πηγή: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)