to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 16.11.2016

Διεθνή

Τα λόγια του Ομπάμα για τον εθνικισμό και για την ελληνική οικονομία τονίζει ο βελγικός Τύπος

Στο μήνυμα του προέδρου Ομπάμα από την Αθήνα εναντίον του «εθνικισμού που βρίσκεται σε άνοδο σε παγκόσμια κλίμακα», αλλά και στις αναφορές του για την ελληνική οικονομία επικεντρώνει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον του ο σημερινός βέλγικος, αλλά και ο εξειδικευμένος στα ευρωπαϊκά θέματα, Τύπος.


 «Θα πρέπει να προφυλαχθούμε απέναντι σε έναν ωμό εθνικισμό» τιτλοφορείται δημοσίευμα της στην εφημερίδα L’ Echo, το οποίο, αναφερόμενο στις δηλώσεις Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, σημειώνει ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ σίγουρα ήλπιζε ότι το τελευταίο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό θα γινόταν υπό καλύτερες συνθήκες και ότι αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την εκλογή Tράμπ, την οποία απέδωσε στο θυμό και την απογοήτευση που αισθάνονται οι Αμερικανοί, μην παραλείποντας ταυτόχρονα να επισημάνει την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και δημοσίευμα στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTBF, το οποίο παραθέτει επίσης τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου αναφορικά με το ότι δεν υπάρχει παραλληλισμός μεταξύ της Τερέζα Μαίρη και της Mαρίν Λεπέν, χαρακτηρίζοντας την πρώτη μία περισσότερο παραδοσιακή συντηρητική πολιτικό.

Την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ανέδειξε ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δίνοντας θάρρος στους Έλληνες, επισημαίνει εξάλλου ανταπόκριση από την Ελλάδα για την εφημερίδα De Tijd υπό τον τίτλο «Ο Ομπάμα δίνει ελάφρυνση χρέους στους Έλληνες».

Η ιστοσελίδα POLITICO, αναφερόμενη στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει -σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Εμφανιζόμενος με τον Ομπάμα, ο Τσίπρας καταδικάζει τη γερμανική πολιτική λιτότητας»- ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αξιοποίησε την κοινή εμφάνιση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χθες στην Αθήνα, για να καταφερθεί για άλλη μια φορά ενάντια στις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα αυτών για την Ελλάδα και μεγάλο μέρος της Ευρώπης ήταν καταστροφικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «πολιτική και κοινωνική οπισθοδρόμηση». Αν και ο ίδιος έχει επικρίνει επανειλημμένα τη γερμανική πολιτική επί του θέματος, οι παρατηρήσεις του είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτες λόγω της χρονικής συγκυρίας, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από μια κρίσιμη νέα προσπάθεια να πειστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, σχολιάζει η ιστοσελιδα.

 Το δημοσίευμα παραθέτει, τέλος, τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος επαίνεσε την Ελλάδα για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων καικ, υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσω να τονίζω τη θέση μας ότι η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να προσφέρει ευημερία».

 Αντίστοιχου περιεχομένου δημοσίευμα, στη διαδικτυακή πύλη EurActiv, με τίτλο «Ο Ομπάμα προσφέρει αλληλεγγύη στην Ελλάδα για το χρέος, ενώ η αστυνομία συγκρούεται με διαδηλωτές» αναφέρεται, εκτός από τις γνωστές δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ περί χρέους στις διαμαρτυρίες διαδηλωτών και στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, σχολιάζοντας ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται μόλις δυο μέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει -εκτός της οικονομικής- και την προσφυγική κρίση, επί της οποίας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε αλληλέγγυος, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατό η χώρα να φέρει μόνη το βάρος αυτής. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται, τέλος, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα διαμένει κατά την παραμονή του στην Αθήνα, πολύ κοντά στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο έχει μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων. Επ’ αυτού, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν σχολιάζει ότι βρίσκεται στην Αθήνα εξαιτίας της αμερικανικής πολιτικής στη χώρα του και σημειώνει: «Θέλουμε ο Ομπάμα να έρθει και να μας δει εδώ πως ζούμε σαν φυλακισμένοι». 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)