to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα κομμωτήρια, οι εκκλησίες και η επιστήμη

Δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται η θρησκεία και η πίστη με κάποιον πολίτη που θέλει να πάει σε εμπορικό κατάστημα ή σε κομμωτήριο, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνης Γεωργιάδης. Η δήλωση αυτή ήρθε σε συνέχεια των σχετικών ανακοινώσεων του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στις οποίες εξαίρεσε τις εκκλησίες από τα rapid tests. Στο ίδιο μοτίβο, ο Στ. Πέτσας απεφάνθη πως η άσκηση της θρησκευτικής λατρείας είναι σημαντικότερη από την αγορά ρούχων.


Η σχετική συζήτηση αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πέρα από το αμιγώς υγειονομικό, καθώς διεξάγεται παράλληλα με κάποιες ακόμη. Η μία από αυτές έχει να κάνει με το ολοφάνερο παζάρι το οποίο διεξάγεται ανάμεσα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την Εκκλησία ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, που ξέσπασε το 2020. Για το συγκεκριμένο, ο Άγιος Δημήτρης της Θεσσαλονίκης και τα όσα έγιναν εκεί τόσο τον Οκτώβρη του 2020 όσο και τον φετινό, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η δεύτερη έχει να κάνει με κάποιες δημοσκοπήσεις που είδαν πρόσφατα το φως τη δημοσιότητας, οι οποίες εμφάνιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη δύναμη σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Και η τρίτη έχει να κάνει με την πρόσφατη πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σχετικά με τη συγκρότηση μιας επιτροπής ειδικών κοινής αποδοχής που θα αναλάβουν τη διαχείριση της πανδημίας. Μια πρόταση που επικρίθηκε ή ακόμα και λοιδορήθηκε από πολλούς αρθρογράφους που ανήκουν στο μπλοκ των ΜΜΕ που είναι θετικά διακείμενα προς την κυβέρνηση.

Για όσους δεν ήταν σαφές πως η εξαίρεση της Εκκλησίας από τα νέα μέτρα δεν έγινε για επιστημονικούς-υγειονομικούς λόγους, η παραπάνω δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη έπεισε ακόμα και τους “άπιστους”. Ο σεβασμός της αξίας της θρησκείας από την κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί σεβασμό στα ήθη και τις αξίες μιας παράταξης που συγκροτείται γύρω από το τρίπτυχο πατρίς – θρησκεία – οικογένεια, κι αυτό δεν μπορεί να το διαταράξει καμία έκτακτη συνθήκη. Ακόμα κι αυτή της πανδημίας. Με δεδομένο το ειδικό βάρος της Εκκλησίας στην ιστορία της Ελλάδας, ο σεβασμός της ΝΔ στους πιστούς και στην ηγεσία της είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από αναμενόμενος.

Αναμενόμενος, βεβαίως, πρέπει να είναι κι ο σεβασμός των πιστών και για λόγους εκλογικούς. Οι πιστοί ψηφίζουν, η Δεξιά αποτελεί, για λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, προνομιακός πολιτικός χώρος υποδοχής τους, οπότε ουδεμία έκπληξη. Ούτε βέβαια πρέπει να αποτελεί έκπληξη η παρουσία και η ισχυρή επιρροή εκκλησιαστικών ή παρά-εκκλησιαστικών κύκλων στις κινητοποιήσεις των “αντιεμβολιαστών”. Οι παπάδες που κήρυτταν εναντίον των εμβολίων και καταριόνταν τις μάσκες έχουν πάψει εδώ και καιρό, άλλωστε, να αποτελούν είδηση.

Τα ερωτήματα και οι μικρές εκπλήξεις ξεκινούν από αλλού. Ποια είναι τα επιστημονικά-υγειονομικά κριτήρια με τα οποία η κυβέρνηση εξαίρεσε τις εκκλησίες από τα rapid tests; Πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πείσει τους πολίτες για την ανάγκη του εμβολιασμού όταν κλείνει το μάτι στον βασικό πυρήνα εντός του οποίου δραστηριοποιούνται όσοι κηρύττουν κατά αυτού, δηλαδή στην Εκκλησία; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα έχουν δοθεί από τον Αδ. Γεωργιάδη. Πίσω από τις αξίες, την πίστη κι όλα τα υπόλοιπα είναι προφανές ότι βρίσκονται οι παραδοσιακές εκλογικές δεξαμενές της ΝΔ. Ποια επιστήμη και ποια πανδημία; Με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα; Ας αφήσουμε τους δημοσκόπους να ασχοληθούν προκειμένου να αποδείξουν πως ο κύκλος μπορεί να τετραγωνιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, τα… επιστημολογικά ζητήματα που έθεσε ο Γιάννης Πρετεντέρης από τη στήλη του στα Νέα (2/11/2021) σχετικά με το αν τα κριτήρια για τη συγκρότηση της επιτροπής που πρότεινε ο Αλ. Τσίπρας θα είναι επιστημονικά ή πολιτικά, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Την απάντηση, ωστόσο, για τη σχέση της επιστήμης με την πολιτική δεν χρειάζεται να την αναζητήσει στον Τόμας Κουν, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, δίδαξε στο Χάρβαρντ, όχι στο Λομονόσοφ. Μια ερώτηση στον Αδ. Γεωργιάδη, τον Θ. Πλεύρη ή στον Στ. Πέτσα αρκεί για να τον κατατοπίσει.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)