to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 24.02.2015

Κοινωνία

Τα κινήματα και η αριστερά να τιμήσουν την 70ή επέτειο της αντιφασιστικής νίκης

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015 στην Κωνσταντινούπολη, οι εργασίες της Δεύτερης Μεσογειακής Διάσκεψης του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με κοινή διακήρυξη και πρωτοβουλίες κοινής δράσης.


Από την Ελλάδα συμμετείχε τετραμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Θεοδωρακοπούλου και Ε. Φινάλης, μέλη της ΚΕ,  Π.Τριγάζης και Γ. Γούναρης από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης) και από την Κύπρο, το ΑΚΕΛ και δύο τουρκοκυπριακά κόμματα, το «Ενωμένη Κύπρος» και το Κόμμα «Πατριωτικής Ενότητας».

Στο επίκεντρο των εργασιών της διάσκεψης βρέθηκε η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, την οποία χαιρέτισαν όλες οι αντιπροσωπείες.

Εκ μέρους του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ ο συντονιστής Πάνος Τριγάζης κατέθεσε γραπτή πρόταση, η οποία και υιοθετήθηκε, να οριστεί η 70η επέτειος της αντιφασιστικής νίκης των λαών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (9 Μαΐου 2015), «Διεθνής Ημέρα Δράσης κατά του φασισμού και του πολέμου».

Σύμφωνα με την πρόταση, «η αντιφασιστική νίκη των λαών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κλείνει μέσα της πολλά, ισχυρά και επίκαιρα μηνύματα. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι «Όχι στο Φασισμό – Όχι στον Πόλεμο- Όχι στον Μιλιταρισμό». Το δεύτερο είναι  «Ναι στη Δημοκρατία – Ναι στα Ανθρώπινα Δικαιώματα παντού στον κόσμο – Ναι στην Εθνική Ανεξαρτησία και στο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει το δρόμο της ανάπτυξής του». 

Στη βάση των μηνυμάτων αυτών – τονίζεται -  μπορούμε να μιλήσουμε για πολλά σύγχρονα προβλήματα της Ευρώπης, της Μεσογείου και του κόσμου ολόκληρου. Ωστόσο, δεν πρέπει οι εκδηλώσεις που θα προγραμματίσουμε να έχουν μόνο καταγγελτικό περιεχόμενο, απαιτείται η προβολή και εναλλακτικών προτάσεων, όπως η αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από όλες τις χώρες. Επίσης, στο πνεύμα του αντιμιλιταρισμού, πρέπει να διεκδικήσουμε την ειρήνη μέσω του αφοπλισμού και διαδικασιών αποπυρηνικοποίησης και αποστρατιωτικοποίησης στην περιοχή μας και τον κόσμο.  Εδώ, καλούμαστε να εντάξουμε και την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την ανακήρυξη της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής». 

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό πρόβλημα και στην ανάγκη ειρηνικής εξέλιξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ειδικότερα για το Κυπριακό, τόνισε την ανάγκη απόσυρσης του «Μπαρμπαρός» από την Κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να επαναρχίσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ  για τη λύση του προβλήματος, με τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)