to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:45 | 06.09.2012

Κοινωνία

Τα κανάλια χρωστάνε πρόστιμα του ΕΣΡ

Τα πρόστιμα του ΕΣΡ επιβάλλονται. Εισπράττονται όμως; Από το 2003 ως και σήμερα τα πρόστιμα του ΕΣΡσε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ανέρχονται σε34.10.953 ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 24.012.259 ευρώ και σε εκκρεμότητα παραμένουν 8.567.604 ευρώ! Δηλαδή περίπου το ¼των προστίμων του ΕΣΡ δεν έχει εισπραχθεί για διαφορετικούς λόγους.


Τα στοιχεία προκύπτουν από την απάντηση που έλαβε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και με τη σειρά του χρησιμοποίησε ως κατά βάση, όχι δικά του στοιχεία(!) αλλά αυτά του ΕΣΡ....

Η διαδικασία των προστίμων έχει ως εξής. Όταν το ΕΣΡ αποφασίζει για ένα πρόστιμο, εκδίδεται διοικητική πράξη , η οποία και αποστέλλεται στην ραδιοτηλεοπτική εταιρεία και την εφορία. Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να πληρώσει το πρόστιμο και μετά μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ανατρέψει την απόφαση, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν με αποτέλεσμα και τα πρόστιμα να επιστρέφονται. Πριν από μια δεκαετία, για να εκτελεστεί σε βάρος ενός σταθμού η απόφαση για ένα πρόστιμο, έπρεπε πρώτα να υπογράψει ο εκάστοτε υπουργός, με αποτέλεσμανα παραμένουν στα συρτάρια και να γίνονται αντικείμενο «διαπραγμάτευσης».

Η ΕΙΤΗΣΕΕ διεκδικεί κι από αυτή την κυβέρνηση, να αποκτήσουν τα κανάλια τη δυνατότητα να προσφεύγουν στο διοικητικό εφετείο για τα πρόστιμα και να μην περιμένουν τις αποφάσεις του ΣτΕ.Για το ποσό των περίπου 8,5 εκατ. ευρώ δεν δίνονται, στην απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα, συγκεκριμένες εξηγήσεις γιατί δεν έχει εισπραχθεί από τους υπόχρεους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικού σταθμούς, δηλαδή αν είναι απαιτητό ή αν έχει διαγραφεί μετά από δικαστική απόφαση. Επί της ουσίας δεν απαντάται αν η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τα οφειλόμενα.


Πηγή: themediaproject.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)