to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:54 | 22.06.2018

Πολιτική

Τα γερμανικά κόμματα για τη συμφωνία στο Eurogroup

Από τον Αύγουστο η Ελλάδα θα στέκεται και πάλι στα δικά της πόδια, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Ραλφ Μπρίνκχάουζ, ενώ ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. CDU/CSU για τα θέματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκ εκφράζει την ικανοποίησή του για τους όρους που συμφωνήθηκαν στο χθεσινό Eurogroup και εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική πορεία.


Από την πλευρά του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. και αρμόδιος για τα δημοσιονομικά, Άχιμ Ποστ, χαρακτηρίζει ισορροπημένο και βιώσιμο το πακέτο για την Ελλάδα, προς το συμφέρον και της ίδιας της χώρας, αλλά και της Γερμανίας και της Ευρώπης. Διαφορετική άποψη εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Ντυρ, ο οποίος εκτιμά ότι στην Ευρωζώνη πρέπει και πάλι να συνδεθούν ο οικονομικοπολιτικός έλεγχος και οι εγγυήσεις και θεωρεί ότι η Ελλάδα, αν εφαρμόσει αξιόπιστη μεταρρυθμιστική πολιτική, θα καταφέρει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, χωρίς να χρειάζεται εξωτερική βοήθεια. Από τους Πράσινους, ο εκπρόσωπος για τα δημοσιονομικά Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους όρους, και τονίζει ότι η χώρα χρειάζεται τώρα «αέρα να αναπνεύσει» και επενδύσεις. Στα κέρδη ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποκομίσει η Γερμανία από τόκους από τα ελληνικά προγράμματα στήριξης, αναφέρεται ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στέλεχος της Αριστεράς στην Γερμανία (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, και ζητά «να σταματήσει η γκρίνια ότι οι Γερμανοί πληρώνουν για τους φτωχούς Έλληνες». Σε εντελώς διαφορετικό τόνο η δήλωση του εκπροσώπου της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Γιεργκ Μόιτεν, ο οποίος χαρακτηρίζει «φιάσκο» την πολιτική ευρωδιάσωσης, της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και προβλέπει ότι εάν η κρίση στην Ιταλία ξεκινήσει και πάλι, θα συμπαρασύρει και την Ελλάδα.

Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελεχών των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Γερμανίας, σχετικά με την χθεσινή απόφαση του Eurogroup για το τέλος του ελληνικού προγράμματος:

Ραλφ Μπρινκχάουζ (αντιπρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU): «Η συμφωνία στο Eurogroup για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, αποτελεί έναν συμβιβασμό τον οποίο μπορούμε να στηρίξουμε. Μετά από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα, από τον Αύγουστο αυτού του χρόνου, θα στέκεται πάλι στα δικά της πόδια αντί να εξαρτάται από οικονομική υποστήριξη. Τα θετικά νούμερα της οικονομίας και του Προϋπολογισμού των περασμένων δυο χρόνων, δείχνουν ότι η αρχή “οικονομική βοήθεια” ως αντιπαροχή για μεταρρυθμίσεις λειτούργησε. Ευχάριστο είναι επίσης το γεγονός, ότι οι πόροι του τρίτου προγράμματος βοήθειας δεν εξαντλήθηκαν κατά πολύ. Τελικά από τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν χρειάζονται ούτε καν 62 δισεκατομμύρια. Αυτή η θετική εξέλιξη δεν ήταν αναμενόμενη κατά την έναρξη του τριετούς προγράμματος το 2015. Η τελική εκταμίευση που συμφωνήθηκε έχει νόημα, ώστε να διαμορφωθεί εμπιστοσύνη για την επιστροφή στις χρηματαγορές και να απορροφήσει πιθανούς κινδύνους κατά την έκδοση. Και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία διατηρούσαν την στιγμή της εξόδου τους από τα προγράμματα, ένα "μαξιλάρι" ρευστότητας».

Έκχαρντ Ρέμπεργκ (εκπρόσωπος κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU για θέματα Προϋπολογισμού): «Αποφασιστικής σημασίας για τη Γερμανία, είναι το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει για την Ελλάδα μια άφεση χρέους ή ένα κούρεμα χρέους. Επιπλέον, αιτήματα για τη επαναγορά παλιών δανείων του ΔΝΤ έχουν φύγει από το τραπέζι. Η δοκιμασμένη αρχή της σύνδεσης παροχών με όρους συνεχίζει να εφαρμόζεται. Και μετά την εκπνοή του προγράμματος θα υπάρξουν όροι για την Ελλάδα. Η Ελλάδα τέσσερις φορές τον χρόνο θα είναι αντιμέτωπη με μια ενισχυμένη εποπτεία από τους θεσμούς. Έτσι εξασφαλίζεται ότι θα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική πορεία. Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα, είναι αποφασιστικής σημασίας ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με την τεχνογνωσία του στην επίβλεψη μετά το πρόγραμμα. Το γερμανικό Κοινοβούλιο με τις επιτροπές του, θα αποφασίσει σύντομα για το συμφωνηθέν πακέτο».

Άχιμ Ποστ (αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD): «Η συμφωνία για την Ελλάδα δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να θέσει προβλήματα υπό έλεγχο, όταν υπάρχουν η πολιτική βούληση και η διάθεση για συνεργασία.

Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει τώρα ενθάρρυνση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις άλλες προκλήσεις στην Ευρώπη. Από την μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, έως την ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό. Δεν είναι η εθνική πολιτική χαρακίρι, αλλά η ενότητα και η υπομονετική εργασία πάνω σε ευρωπαϊκές λύσεις αυτό που οδηγεί σε συνετά αποτελέσματα.

Το πακέτο για την Ελλάδα το οποίο φτιάχτηκε τώρα, είναι ισορροπημένο και βιώσιμο. Η Ευρώπη μπορεί με αυτό να κλείσει ένα δύσκολο κεφάλαιο με μια λογική λύση. Αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και προς το γερμανικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον.

Τώρα το θέμα στην Γερμανία είναι να διαβουλευθούμε και να επιβεβαιώσουμε γρήγορα κοινοβουλευτικά την συμφωνία των υπουργών Οικονομικών».

Κρίστιαν Ντυρ (αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP): «Αντίθετα με το σχέδιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, πρέπει στην Ευρωζώνη να συνδεθούν και πάλι οικονομικοπολιτικός έλεγχος και εγγυήσεις. Η προβλεπόμενη βοήθεια δισεκατομμυρίων, έχει σχεδιαστεί για την περίπτωση που η χρηματοδότηση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν λειτουργήσει. Εάν οι αγορές δεν δείξουν εμπιστοσύνη στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, γιατί τότε πρέπει να το κάνουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι; Οι πολίτες της Ευρώπης δεν πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για ρίσκα, τα οποία ούτε οι οικονομικοί επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν. Με αξιόπιστη μεταρρυθμιστική πολιτική, η Ελλάδα θα μπορέσει και χωρίς ξένη βοήθεια να χρηματοδοτηθεί στην χρηματοπιστωτική αγορά».

Γκρέγκορ Γκύζι (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στέλεχος του Die Linke): «Έπειτα από αίτημα των Πρασίνων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τώρα ότι τα κέρδη της Γερμανίας από τους τόκους των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων, έφθαναν τα 3,4 δισ. ευρώ έως το 2017. Τα κέρδη της Γερμανίας από τα επιτόκια των δανείων της κρατικής τράπεζας για την ανασυγκρότηση, φθάνουν τα 0,4 δισ. ευρώ. Συνολικά, υπήρξε όφελος 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από την άλλη, η Γερμανία έπρεπε επίσης να μεταβιβάσει ποσά στον ΕΜΣ και στην Ελλάδα ύψους 0,914 δισ. ευρώ το 2013 και 2014. Το καθαρό κέρδος της Γερμανίας από τη "βοήθεια" προς την Ελλάδα φθάνει τα 2,9 δισ. ευρώ. Η γκρίνια ότι εμείς οι Γερμανοί πληρώνουμε τους φτωχούς Έλληνες πρέπει τώρα να σταματήσει. Κερδίζουμε από την Ελλάδα - το παραδέχεται η γερμανική κυβέρνηση».

Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ (εκπρόσωπος της κοιν. ομάδας των Πρασίνων για θέματα Προϋπολογισμού): «Είναι καλό που η γερμανική κυβέρνηση έπαψε να εμποδίζει τις ελαφρύνσεις χρέους για την Ελλάδα, έστω και αν τα μέτρα στο σύνολό τους δεν προχωρούν αρκετά. Θα είχε νόημα εάν τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ μετατρέπονταν σε δάνεια του ΕΜΣ και συνδεόταν η εξυπηρέτηση του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της, και για αυτό είναι μόνο λογικό να τηρήσει και το Eurogroup το λόγο του σε ό,τι αφορά τις ελαφρύνσεις του χρέους. Η επιστροφή των κερδών από τους τόκους από την αγορά ομολόγων της ΕΚΤ, είναι αυτονόητη. Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να βγάλει ακόμη και κέρδος από την κρίση στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα χρειάζεται στην περίοδο μετά το πρόγραμμα, αέρα να αναπνεύσει και χώρο για επενδύσεις και για την αντιμετώπιση της φτώχειας στη χώρα. Η μείωση της υψηλής ανεργίας, η μείωση της φτώχειας και οι επενδύσεις στο μέλλον πρέπει τώρα να αποτελέσουν την προτεραιότητα. Η πορεία της εξαντλητικής λιτότητας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κράτησε πάρα πολύ και προκάλεσε πάρα πολλή ζημιά. Ο περαιτέρω έλεγχος πρέπει να γίνεται σαν ίσος προς ίσον και σε εταιρική συνεργασία με την Ελλάδα. Η εξαντλητική λιτότητα πρέπει τώρα να τελειώσει».

Γιεργκ Μόιτεν (εκπρόσωπος της AfD): «Η Ελλάδα κάθεται όπως και πριν, πάνω σε ένα γιγάντιο βουνό χρέους, που αντιστοιχεί σε περίπου 180% του ΑΕΠ της. Η επιμήκυνση κατά δέκα χρόνια του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, είναι ένα παιχνίδι με τον χρόνο, το οποίο χτυπάει κυρίως τους πιστωτές, διότι τα δάνειά τους υποτιμούνται, το οποίο ισοδυναμεί με κατάσχεση. Η υπόθεση ότι κάποια μέρα θα αποπληρωθούν καν χρέη από την Αθήνα είναι αφελής και αποτελεί παραπλάνηση των φορολογουμένων. Η Ελλάδα προφανώς ακόμη δεν κατάφερε να σταθεί στα πόδια της. Εάν η κρίση στην Ιταλία ξεκινήσει και πάλι, η Ελλάδα θα συμπαρασυρθεί.

Η διχαστική πολιτική ευρωδιάσωσης με κάθε κόστος που άσκησε η 'Αγγελα Μέρκελ, αποκαλύπτεται ως οικονομικό φιάσκο και οικοδόμημα παραπλάνησης. Στο μεταξύ, ακόμα και το ΔΝΤ εγκαταλείπει. Προς υπενθύμιση: ο τέως υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποσχόταν στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα διαρκώς μια συμμετοχή του ΔΝΤ, τώρα κανείς δεν θέλει να ξέρει τίποτα για αυτό - τυπική πολιτική της επιλεκτικής άνοιας. Το ΔΝΤ αρνείται την συμμετοχή του, διότι είναι σαφές ότι περισσότερα χρήματα προς την Ελλάδα, ισοδυναμούν με περισσότερα χρήματα χαμένα, τα οποία δεν θα έπρεπε να πετάμε. Ως Εναλλακτική για την Γερμανία πάντα επισημαίναμε αυτά τα προβλήματα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)