to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:43 | 24.10.2022

πηγή: avgi.gr

Πολιτική

Τα fake news της «Καθημερινής» για τον ποινικό κώδικα και τους παιδοβιαστές

Τα νέα «ποινικά fake news» της «Καθημερινής» για την αποφυλάκιση των παιδοβιαστών και η απάντηση του Ευτύχη Φυτράκη


Απάντηση στην «Καθημερινή» που υπέπεσε σε νέα fake news για τον Ποινικό Κώδικα του 2019 δίνει ο Ευτύχης Φυτράκης. Ο νομικός και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κάνει λόγο για «νέα ποινικά fake news» και εξηγεί τι πραγματικά ισχύει.

Ειδικότερα, η «Καθημερινή» ισχυρίστηκε ότι με τον Ποινικό Κώδικα του 2019 οι παιδοβιαστές αποφυλακίζονταν «αυτομάτως, χωρίς δικαστική κρίση». Συγκεκριμένα, έγραψε το εξής:

«Με την ισχύουσα νομοθεσία για τα ισόβια των δραστών – παιδοβιαστών, ο χρόνος σίγουρης έκτισης της ποινής είναι 18 χρόνια, καθώς ύστερα από το εν λόγω όριο μπορούν να κάνουν αίτηση και να βγουν με όρους, αλλά για την κάθε περίπτωση αποφασίζει σχετικά το δικαστικό συμβούλιο. Δεν αφήνονται δηλαδή ελεύθεροι αυτομάτως, χωρίς δικαστική κρίση, όπως προβλεπόταν στον πολυσυζητημένο ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ παραμονές των εκλογών του 2019. Παρ’ όλα αυτά, στο υπουργείο Δικαιοσύνης μελετούν την αύξηση του χρόνου παραμονής στη φυλακή των καταδικασμένων για βιασμούς, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο, αλλά και να εναρμονιστεί η ποινική τους μεταχείριση με το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών».

«Η χθεσινή «Καθημερινή» γράφει ότι με τον Ποινικό Κώδικα του 2019 οι παιδοβιαστές αποφυλακίζονταν "αυτομάτως, χωρίς δικαστική κρίση". Όμως τα άρθρα 105Β § 1 και 110 § 1 ΠΚ (2019) λένε τα ακριβώς αντίθετα (δυνητική απόλυση, απόφαση Δικαστικού Συμβουλίου). Αυτά!» τονίζει ο Ευτύχης Φυτράκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)