to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα εύκολα και τα δύσκολα της τρίτης αξιολόγησης

Στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου τα τεχνικά κλιμάκια


Ξεκινάει η προετοιμασία της κυβέρνησης για την 3η αξιολόγηση, καθώς περί τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η πρώτη σοβαρή κουβέντα για τον τρόπο που θα πορευτούν οι δύο πλευρές κατά το επόμενο διάστημα, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε τη γ'αξιολόγηση πιο βατή. Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη καταφθάνει στην Αθήνα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο θα συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, ενώ αμφότεροι αναμένεται να συναντηθούν τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπου προφανώς θα τεθούν τα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ούτως ώστε η χώρα μας να βρεθεί οριστικά εκτός των Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, οπότε και ολοκληρώνεται το 3ο πρόγραμμα.

Δέσμευση για προαπαιτούμενα

Στην κυβέρνηση επιθυμούν η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει να είναι η τελευταία του προγράμματος, κάτι που φαίνεται να συμμερίζονται και οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ο στόχος της Αθήνας είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους τα 95 από τα 113 προαπαιτούμενα. Την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί EuroWorking Group, κατά τη διάρκεια του οποίου θα τεθεί ο προγραμματισμός των επόμενων βημάτων. Επίσης, αντικείμενο αυτής της συνεδρίασης αναμένεται να αποτελέσει η εκταμίευση της υπο-δόσης των 700 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες. Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αναμένονται στην Αθήνα περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενδεχομένως στις 11, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου υπάρχει προγραμματισμένο Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας.

Καλή συγκυρία

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών αναμένονται τον Οκτώβριο στην Αθήνα και φυσικά μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών, ούτως ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ουσιαστικά ζητήματα. Στα θετικά καταγράφεται πως όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα έχει μια καλή εικόνα της εξέλιξης του προϋπολογισμού του 2017, κυρίως σε ό,τι αφορά το σκέλος των εσόδων, αφού οι δαπάνες είναι γνωστό ότι διατηρούνται πλέον σε ικανοποιητικά επίπεδα και έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ θα μπορεί να γίνει και μια σχετικά ικανοποιητική εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί και η επόμενη κρίσιμη χρονιά, οπότε και αναμένεται η έξοδος της χώρας μας από το Μνημόνιο. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, για το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,4%, από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζονται 2,1 δισ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ περιμένει τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, ούτως ώστε να ξεκινήσει εκ νέου τις «πιέσεις» για επιπλέον συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως εξαιρετικά μη βιώσιμο. Πάντως, δεν αποκλείεται ο νέος εκπρόσωπος του Ταμείου που θα έρθει στην Αθήνα (σ.σ.: αναμένεται να αποχωρήσει η Ντέλια Βελκουλέσκου, να εμφανιστεί εκ νέου με παράλογες απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις, με αιτήματα για ταχύτερη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 αντί του 2020, «σπρώξιμο» των αντίμετρων στο 2023 αντί για τη διετία 19-20, αλλά και διενέργεια ελέγχου για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, καθώς τα παραπάνω καταγράφονταν στην τελευταία έκθεσή του. Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις του Ταμείου αναμένεται να καταστούν σαφείς πρωθύστερα, καθώς στις 29 Σεπτεμβρίου, ήτοι πέντε μέρες μετά τις γερμανικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιούνται στις 24 Σεπτεμβρίου, αναμένεται στην Αθήνα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία (σ.σ. εφόσον έρθει τελικά) θα συναντηθεί προφανώς τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη, κοβικό θα είναι και το διάστημα 13 έως 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα κορυφωθεί η Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Ο προγραμματισμός

Από εκεί και πέρα, άλλες σημαντικές ημερομηνίες είναι η 9η Οκτωβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Από τις 16 ώς τις 20 Οκτωβρίου αναμένεται η άφιξη των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών στην Ελλάδα για να αρχίσει η τρίτη αξιολόγηση, με νέο πρόσωπο στη θέση της Ντέλιας Βελκουλέσκου του ΔΝΤ. Στα Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου και της 4ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες θα εξεταστεί η πορεία της αξιολόγησης.

Γ. Σταθάκης: "Πιο βατή" η τρίτη αξιολόγηση

«Πιο βατή» χαρακτήρισε την τρίτη αξιολόγηση ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Σταθάκης, καθώς, όπως εξήγησε, θα αφορά το πώς εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα.

«Αν και είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, αυτή τη φορά δεν θα κάνω πρόβλεψη για το πότε θα κλείσει η διαπραγμάτευση» έσπευσε να προσθέσει, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, επεσήμανε πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία υποδηλώνουν τον τριπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων για το 2017. «Η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ενίσχυση των επενδύσεων» διαμήνυσε και επανέλαβε ότι «η ανάκαμψη της οικονομίας προέρχεται από τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Όπως υποστήριξε, στη συνέχεια, η έξοδος από την κρίση θα προέλθει πρωτίστως από τις ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες δείχνουν και τον βαθμό εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα στοιχεία είναι «η καλύτερη απάντηση σ' αυτούς που θέλουν να κάνουν τα κόμματά τους γραφεία προώθησης επενδύσεων, όπως ο κ. Μητσοτάκης».

Συνάντηση Παπαδημητρίου - Πάιατ: Έτοιμες αμερικανικές επενδύσεις

Επιβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. Στη συνάντηση αποτιμήθηκαν θετικά τα βήματα που έχουν προηγηθεί και προετοιμάστηκαν οι επόμενες ενέργειες, τόσο από την πλευρά του υπουργείου όσο και από την πλευρά της πρεσβείας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί φιλικό προορισμό προς την ανάπτυξη νέων επενδυτικών σχεδίων και ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να διευκολύνει τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Τέλος, συζητήθηκε το επικείμενο ταξίδι του κ. Παπαδημητρίου στις ΗΠΑ τον προσεχή Οκτώβριο.

Σέλινγκ: Να γίνει ο ESM ΔΝΤ

Ως «πολύ λογική» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ την ιδέα του Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τη μετατροπή του ESM σε διευρυμένο ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, καθώς «η Ευρωζώνη θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει η ίδια από τεχνική νομισματική άποψη». Έτσι, αυτό που συμβαίνει με το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας θα μπορούσε να ανήκει στο παρελθόν, πρόκειται «για μια αμερικανική επιρροή στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική», επισήμανε ο ίδιος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)