to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 14.02.2020

Πολιτική

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τα εργασιακά - Αλ. Τσίπρας: «Οδηγείτε τη χώρα στην πιο σκοτεινή περίοδο των μνημονίων»

Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα - Τι ειπώθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς - «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα στην πιο σκοτεινή περίοδο των μνημονίων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην πρωτολογία του, ενώ στο τέλος της δευτερολογίας του επισήμανε ότι «ούτε οι ρυθμοί ανάπτυξης ούτε το ποσοστό ανεργίας δεν βοηθούν από μόνοι τους αν δεν βελτιωθούν οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων»


«Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε οχτώ χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για τις εργασιακές σχέσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαρίθμησε οκτώ κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις οποίες επιχειρείται η αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων, απάντησε στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού και εξήγγειλε την κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου για για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Η διεξαγωγή της ειδικής συνεδρίασης έγινε κατόπιν αιτήματος  του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ είχαν ήδη είχαν κατατεθεί δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά ζητήματα, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Στη συζήτηση - που εκτυλίχθηκε σε υψηλούς τόνους, έλαβαν μέρος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με πρωτολογίες, δευτερολογίες, και τριτολογία του πρωθυπουργού. 

Πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα στην πιο σκοτεινή περίοδο των μνημονίων

Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε οχτώ χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην πρωτολογία του . Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαρίθμησε οκτώ κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις οποίες επιχειρείται η αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε τα εξής:

Χτύπημα πρώτο και πρώτη σας προτεραιότητα μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας.

Τα επόμενα δύο χτυπήματα ήρθαν μαζί εκείνο το μαύρο απόγευμα του Αυγούστου, που για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά και λιγότερο από ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων σας καταφέρατε με το θράσος και τη δειλία σας να οδηγήσετε σε αποχώρηση από αυτή την αίθουσα το σύνολο της αντιπολίτευσης. Μιλώ φυσικά για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη αλλά και την κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

Το τέταρτο χτύπημα: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε δηλαδή αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει.

Χτύπημα 5ο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία.

Χτύπημα 6ο: Με μια υπουργική απόφαση στα μουλωχτά, όπως συνηθίζετε και την οποία αποκαλύψαμε πριν από λίγες εβδομάδες, μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.

Χτύπημα 7ο: Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του braindrain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Χτύπημα 8ο: Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας.

Δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα: «Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει»

Σε έντονο ύφος απάντησε στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε επί 3,5 χρόνια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην δευτερολογία του στον πρωθυπουργό.

«Είσαστε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και το ΑΕΠ έχασε 25%. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία που τώρα όμως τηρείται και τιμάται. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απάτεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεωκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά, όλα τα κάνατε σωστά, συγχαρητήρια».

Με σκωπτικό σχόλιο απάντησε και στις αναφορές του πρωθυπουργού για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Πόσο έχει αγαπήσει ο πρωθυπουργός τον Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται ότι σας είναι εξαιρετικά σημαντικός».

«Θα καταθέσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας»

Την κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου «για την εκ νέου ρύθμιση της αγοράς εργασίας απέναντι στη νέα γενικευμένη απειλή της εργολαβοποίησης των εργαζομένων και την καθολική κάλυψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», προανήγγειλε στην δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη είπε: «Η κατάσταση της χώρας δεν είναι ούτε εύκολη ούτε ειδυλλιακή αντί για γαλανό ουρανό που υποσχεθήκατε συγκεντρώνονται σύννεφα σε όλους τους τομείς».

Αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας που έχασε πρόσφατα τις εκλογές παρά τα θετικά νούμερα σε όλους τους οικονομικούς δείκτες - στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας - λέγοντας ότι η Ιρλανδία μας διδάσκει ότι ούτε οι ρυθμοί ανάπτυξης ούτε το ποσοστό ανεργίας δεν βοηθούν από μόνοι τους αν δεν βελτιωθούν οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. «Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έχασε τις εκλογές γιατί δεν έφερε βελτίωση στην ζωή των πολιτών του» είπε ο κ . Τσίπρας και ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαλύει τις εργασιακές σχέσεις για να κάνει το χατίρι των βιομηχάνων.

Σήμερα αντί για γαλάζιο ουρανό οι πολίτες βλέπουν σύννεφα παντού, είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε αναφορά στο προσφυγικό λέγοντας ότι σύννεφα μαζεύονται στο προσφυγικό και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θυσιάζει τα νησιά του Αιγαίου «γιατί δεν μπορείτε να επιβάλλεται το αυτονόητο να μεταφέρετε πρόσφυγες στην ενδοχώρα». Υποστήριξε ότι ούτε στην οικονομία υπάρχει βελτίωση.

Απάντησε στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ρωτώντας πώς θα βελτιώσει τα προγράμματα του ΟΑΕΔ όταν στον προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση του σχετικού κονδυλίου.

Έκλεισε με το θέμα του κατώτατου μισθού. Κατέθεσε διάγραμμα με το οποίο έδειχνε ότι η μόνη χώρα της ΕΕ που ο κατώτατος μισθός το 2020 είναι χαμηλότερος από το 2010 είναι η Ελλάδα, παρότι, όπως ανέφερε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κι άλλες χώρες είχαν μνημόνια. Απάντησε στην κ. Γεννηματά που πρότεινε να αναλάβουν την ευθύνη οι κοινωνικοί εταίροι μέσα από διαπραγματεύσεις για το ύψος του κατώτερου μισθού. «Δεν έχω αντίρρηση, αλλά αν είναι να συμφωνήσουμε πρώτα στην καθιέρωση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετά ας αναλάβουν την ευθύνη οι κοινωνικοί εταίροι». Γι αυτό πρόσθεσε να ξεκινήσουμε από 7,5% για το 2020 και για το 2021.

Κλείνοντας και απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε πει ότι δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία δίχως υγιείς επιχειρήσεις, ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία και ισχυρή χώρα χωρίς ποιότητα στην εργασία». Ζήτησε, τέλος από τον πρωθυπουργό στο θέμα του κατώτατου μισθού να απευθυνθεί, όχι στην αντιπολίτευση, αλλά στους εργαζόμενους -των τραπεζών, των λιπασμάτων Καβάλας των ΕΛΠΕ- που υποβαθμίζονται οι συνθήκες εργασίας τους, να απαντήσει στους 880.000 εργαζόμενους που είδαν πέρυσι αύξηση των αμοιβών τους και στο ένα εκατομμύριο που θα επωφεληθούν εάν δοθούν οι αυξήσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Σε αυτούς να απευθυνθείτε και σε αυτούς να απολογηθείτε», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Απολυμένοι της Πειραιώς και εργαζόμενοι της Εθνικής και των λιπασμάτων Καβάλας στα θεωρεία της Βουλής

Τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup κατέθεσε στη Βουλή ο Βαρουφάκης

Τι είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης

«Πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι», ανέφερε από βήματος της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του, για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους».

Παραθέτοντας στοιχεία για την αντίκρουση όσων αναφέρονταν στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά, Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μία διαφορετική εικόνα, τόνισε πως «τη βελτίωση της οικονομίας την πιστοποιούν όλοι οι αξιόπιστοι δείκτες» και προανήγγειλε τη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη του τομέα της εργασίας. «Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών», είπε χαρακτηριστικά. Πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, επίσης, επισήμανε: «Η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής, ισχύει απόλυτα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός επέλεξε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό, λέγοντας πως «διάλεξε «μία μεγάλη αλήθεια απέναντι σε μία ιστορία, η οποία έχει τύχει αντικείμενο συστηματικής διαστρέβλωσης από την αντιπολίτευση και θα την ονόμαζα "κατώτατος μισθός αλά ΣΥΡΙΖΑ"», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θυμήθηκε την αύξηση «ροεκλογικά για να την εμφανίσετε ως μία δήθεν δική σας προσφορά προς τους πιο αδύναμους». Για το επίμαχο ζήτημα όμως, της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο Κυρ. Μητσοτάκης το έριξε στα διαδικαστικά: «Λοιπόν, αυτός ο νόμος, ο 4172, θα εφαρμοστεί. Τι προβλέπει ο νόμος; Μία συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Η κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για τον κατώτατο μισθό. Με βάση αυτή τη διαβούλευση, ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο. Πότε συμβαίνει αυτό; Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου λαμβάνεται η σχετική απόφαση..  Υπομονή, λοιπόν, μέχρι το τέλος Ιουνίου, όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό...».

Εκλεισε δε την ομιλία του με παρόμοι επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Θα σας συμβούλευα, αν μπορείτε, να ξεφύγετε, επιτέλους, από το παρελθόν σας, το οποίο οι πολίτες -σας θυμίζω- το καταδίκασαν σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Διαφορετικά, θα ψάχνετε για πολύ καιρό τους λόγους που οι πολίτες σάς γύρισαν την πλάτη και θα χρειαστούν πολλές σελίδες αυτοκριτικής στο κείμενο που μαθαίνω ότι θα συζητήσετε με τους συντρόφους σας αυτό το Σαββατοκύριακο. Καλό κουράγιο, κύριε Τσίπρα, για το Σαββατοκύριακο που έχετε μπροστά σας».

Με «μαγκάλια» και «αμαρτωλό εξάμηνο του 2015» στη δευτερολογία Μητσοτάκη

«Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση με τα «μαγκάλια», μόνο που έχετε κυβερνήσει 4,5 χρόνια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις συνέπειες της πολιτικής, σας γι' αυτό και σας έστειλαν στην αντιπολίτευση», είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, σε μια ακόμη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «Αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν έχετε μάθει πολλά από την διαδρομή, η οποία σας αναγκάζει να υιοθετείται ένα λόγο ο οποίος είναι τόσο ξεπερασμένος από τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα η οποία επιστρέφει στην κανονικότητα»

 Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, τον Φεβρουάριο του 2015, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μιλούσε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 σταδιακά έως το 2016. «Εγώ το 2018 έλεγα ο κατώτατος μισθός να πάει στα 703 ευρώ το 2022. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα. Θα ήταν πολύ εύκολο να έρθω και να κάνω πλειοδοσία για τον κατώτατο μισθό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια και αναφερόμενος στην ομιλία του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είπε ότι γινόταν συζήτηση, που γνώριζε και ο κ. Τσακαλώτος, να δώσουν τα μεγάλα πλεονάσματα για να πάρουμε τα εργασιακά, απηύθυνε ερώτηση στον κ. Τσίπρα εάν έτσι προέκυψαν τα υψηλά πλεονάσματα. «Έτσι εξηγείται το ότι δεν θέλατε την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων; Ίσως κάποια στιγμή αυτή η συζήτηση για το 2015 να πρέπει να γίνει. Γιατί πρέπει να σας έχουμε και τους δύο μαζί στην αίθουσα για να καταλάβουμε τι έγινε αυτό το αμαρτωλό εξάμηνο» επισήμανε ο πρωθυπουργός - στον οποίο απάντησε - διαβάστε παραπάνω - στη δική του δευτερολογία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Φ. Γεννηματά: Οι δέκα πληγές για τους εργαζόμενους από την κυβερνητική πολιτική

Μοντέλο ανάπτυξης με φθηνή εργασία είναι καταδικασμένο να αποτύχει, υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή για τις εργασιακές σχέσεις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους αφήνοντας την αντιμετώπιση της ανεργίας στην λειτουργία της αγοράς. Άσκησε έντονη κριτική και στην κυβέρνηση τους τελευταίους οκτώ μήνες και στον ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε επί 4,5 χρόνια για τη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει στην αγορά εργασίας.

«Δεν περιμένουμε να δώσετε λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων γιατί η παράταξή σας είναι πάντα απέναντι τους. Μόνο εμείς η δημοκρατική παράταξη είμαστε το αποκούμπι τους», τόνισε η κ. Γεννηματά και περιέγραψε τις δέκα (10) πληγές - όπως είπε - που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική σ΄ όλες τις πλευρές της εργασιακής δραστηριότητας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε στον κ. Μητσοτάκη, που είπε ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε η ΝΔ το 2013 τον κατώτατο μισθό αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα που προτείνει αύξηση 7,5+7,5% τα επόμενα δύο χρόνια. «Ήταν μνημονιακή υποχρέωση και το ξέρετε. Το άφησε και ο κ. Τσίπρας», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά και απευθυνόμενη στα δύο κόμματα υπογράμμισε: «Σταματήστε το ανατολίτικο παζάρι για τον κατώτατο μισθό. Μπορεί να αυξηθεί με απόφαση των κοινωνικών εταίρων με ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά».

«Δεν χρειάζεται καμία βοήθεια στην εφαρμογή της πολιτικής της η κυβέρνηση πέραν αυτής που της προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνούσε», ανέφερε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί με το 3ο αχρείαστο μνημόνιο που συμφώνησε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι βλέπει τα συνδικάτα ως εχθρό και κατασυκοφαντούνται οι κινητοποιήσεις τους με εντολή του Μαξίμου. Υποστήριξε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό ζει και βασιλεύει και η κυβέρνηση περιορίζεται σε μακιγιάζ του, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ανέφερε ότι δεν εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.

Δημ. Κουτσούμπας: Η «Ελλάδα της ανάπτυξης»  δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για τα εργασιακά, ανέφερε ότι αυτό που περιγράφει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ως «Ελλάδα που αλλάζει» και «Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας», δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Τόνισε ότι «η πραγματική κατάσταση είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η εκτίναξη της ενοικιαζόμενης εργασίας και της εργολαβικής απασχόλησης και η παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των θανατηφόρων στη βιομηχανία σε όλους σχεδόν τους κλάδους.

Είπε ότι η κυβέρνηση μέσα σε λίγους μήνες ψήφισε ή δρομολόγησε νέα επιθετικά μέτρα στο χώρο των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αναφέρθηκε στην κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων «προβλέποντας ακόμα περισσότερες ρήτρες εξαίρεσης που μπορεί να αξιοποιεί η εργοδοσία» και στη «μετατροπή του υπουργού Εργασίας σε απόλυτο άρχοντα που μπορεί να απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη διαιτησία και να προχωρά μέτρα που διευκολύνουν παραπέρα την περιβόητη ευελιξία».

Είπε ότι τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν και επέκτειναν το πλαίσιο που αφήνει σχεδόν 9 στους 10 εργαζόμενους εκτός οποιασδήποτε συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ η κυβέρνηση διατήρησε ανέγγιχτη την εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις κλαδικές συμβάσεις «όπου δίνεται στον κάθε εργοδότη το δικαίωμα να προχωρά ή να μπλοκάρει τη διαδικασία κήρυξης μιας κλαδικής σύμβασης ως υποχρεωτικής».

«Κάθε επόμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργούσε τα βασικά αντεργατικά νομοθετήματα της προηγούμενης, αλλά έβαζε πάνω σε αυτά και το δικό της λιθαράκι» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Δ. Κουτσούμπας.

«Αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη ούτε είναι ούτε μπορεί να γίνει ποτέ ανάπτυξη για όλους. Ούτε ασφαλώς μπορεί να γίνει δίκαιη, γιατί αυτή η ανάπτυξη καλπάζει όσο μεγαλώνει η αδικία σε βάρος των πολλών» είπε, προσθέτοντας: «Οι αγώνες που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο, δίνουν απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, που με το "μαστίγιο" της εκτεταμένης καταστολής μαζί με το "καρότο" της “βιώσιμης ανάπτυξης”, θεωρεί ότι θα τελειώσει με τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, ότι θα καταφέρει να επιβάλει σιωπητήριο στους τόπους δουλειάς». 

«Αυτοί οι αγώνες, σε αυτήν την περίοδο, δείχνουν τη δύναμη του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος και των οργανώσεών του, ενάντια στην πολιτική που διαλύει εργατικά-ασφαλιστικά δικαιώματα» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γ. Βαρουφάκης: Επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις θέσεις τους γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, αλλά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εντυπωσιάζεται όχι τόσο από την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά από τη μεταξύ τους συμφωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι η κανονικότητα επέστρεψε. Αντίθετα, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εργαζόμενοι κουνάνε το κεφάλι τους με αυτά που ακούνε. Γιατί στην πραγματικότητα, είπε ο κ Βαρουφάκης, αυτό που ζούμε είναι το τέλος της κανονικότητας. Στην συνέχεια, επικαλέστηκε ένα στοιχείο, το οποίο όπως είπε δεν το έχει δει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Ότι δηλαδή, επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανέβηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος, θα έπρεπε να ανέβει και ο μέσος μισθός. Αλλά αυτό, πρόσθεσε δεν συνέβη, αντίθετα ο μέσος μισθός μειώθηκε. Η Ελλάδα είπε ο κ. Βαρουφάκης, είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου σε μια περίοδο που το ΑΕΠ αυξάνεται, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά είχαμε μείωση του μέσου μισθού.

Δεν υπάρχει καμία κανονικότητα, είπε ο κ. Βαρουφάκης. Εξηγώντας περαιτέρω τη θέση του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε ότι η μικρή αύξηση των εισοδημάτων οφείλεται σε προσόδους δηλαδή, π.χ. τα κέρδη των σούπερ μάρκετ που εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς δεν διαχέονται στην κοινωνία, ούτε οι υπεραξίες των ακινήτων επενδύονται. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ρευστοποιείται η εργασία, είπε ο κ. Βαρουφάκης, καθώς σε πολλές επιχειρήσεις απολύονται εργαζόμενοι και προσλαμβάνονται άλλοι, ενοικιαζόμενοι, ζητώντας την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί και την φιλοσοφία του σημερινού σχεδίου «Ηρακλής» για την πρώτη κατοικία. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το μνημόνιο που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέφερε από τα προηγούμενα και ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγνώμη από τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Γεωργίου Παπανδρέου.

«Το ΜέΡΑ 25», είπε ο κ. Βαρουφάκης, «είναι διατεθειμένο να αγωνιστεί για πραγματικές λύσεις και πρότεινα στα κόμματα να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουν και τα εργασιακά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», πρόταση που ήδη έχει ανακοινώσει με επιστολή του προς τα κόμματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)