to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:17 | 12.01.2019

Πολιτική

Τα επόμενα βήματα μετά την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ

Στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα φθάσει στην Αθήνα διά της διπλωματικής οδού η επίσημη γνωστοποίηση της άλλης πλευράς


Στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα φθάσει στην Αθήνα διά της διπλωματικής οδού η επίσημη γνωστοποίηση της άλλης πλευράς, όπως προβλέπει το άρθρο 1 παράγραφος 4ζ της Συμφωνίας των Πρεσπών για την «ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία από την άλλη πλευρά». Η Συμφωνία προβλέπει ότι το πρώτο μέρος, δηλαδή η Ελλάδα, θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία.

Αμέσως μετά και εφόσον κυρωθεί η Συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο, τότε παραπέμπεται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατόπιν δίνεται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Τότε η ελληνική κυβέρνηση γνωστοποιεί και στην άλλη πλευρά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και βάσει του άρθρου 20 παράγραφος 3 η Συμφωνία τίθεται πλήρως σε ισχύ.

Σημειώνεται ότι βάσει του άρθρου 20 παράγραφος 9 οι διατάξεις της Συμφωνίας μένουν σε ισχύ επ’ αόριστο χρονικό διάστημα και είναι αμετάκλητες, ενώ ρητά αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται καμιά τροποποίηση του άρθρου 1 παράγραφος 3 (το βασικό άρθρο της Συμφωνίας) που ορίζει το όνομα, τη γλώσσα, την εθνικότητα, τη χρήση του όρου «Μακεδόνας και Μακεδονικός» καθώς και για τις εμπορικές ονομασίες και εμπορικά σήματα.

Στα Σκόπια υπάρχει ένα ζήτημα με τον κ. Ιβάνοφ, που έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει την Συμφωνία ώστε να δημοσιευθεί με την υπογραφή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ο Ταλάτ Τζαφέρι προεδρος της Βουλής έχει δηλώσει ότι υπάρχει τρόπος, συνταγματικά κατοχυρωμένος, παράκαμψης αυτού του βέτο και με υπογραφή του ίδιου θα σταλεί για δημοσίευση η Συμφωνία των Πρεσπών στην Εφημερίδα της κυβέρνησης, μαζι και ο νόμος για την αλβανική γλωσσα που έχει αναπεμφθεί δυο φορές στην Βουλή μετά το βέτο του προέδρου.

Πάντως ακόμη και εάν αμφισβητηθεί στο εσωτερικό της χώρας η κίνηση Τζαφέρι, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε σε σχέση με την Συμφωνία, καθώς βάσει του άρθρου 46 της Σύμβασης της Βιέννης περί Συνθηκών εφόσον τεθεί σε ισχύ μια Συμφωνία δεν υπάρχει θέμα ακυρότητας με την επίκληση της μιας πλευράς εκ των υστέρων ότι παραβιάσθηκαν διατάξεις του εσωτερικού δικαίου του κατά την σύναψη της Συμφωνίας.

Φυσικά το επόμενο σημαντικό στάδιο είναι το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι έτοιμο και απομένει να συμπληρωθεί στο κείμενο το νέο όνομα και αφού εγκριθεί σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων θα σταλεί στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών προς έγκριση με πρώτο σταθμό την ελληνική Βουλή.

Πηγή: ΕΡΤ - Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)