to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα επίδικα της αριστερής ταυτότητας

Σημείωμα του τ. Προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α' ΑΘήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτση, για την Αυγή της Κυριακής


Το ζήτημα που έχει τεθεί από το ευρύ αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έτσι όπως αυτό μεταλλάσσεται σε κάθε, άρα και στην παρούσα, φάση είναι να κλείσουν θεσμικά οι δικλείδες, μέσω της αποδυνάμωσης της δυναμικής για μια νέα κοινωνική πολιτική πλειοψηφία, ώστε να αποφευχθεί μία νέα αριστερή διακυβέρνηση στη χώρα. Εκ παραλλήλου γίνεται μία συστηματική προσπάθεια από τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν μέσω πυκνής αρθρογραφίας δημοσιολογούντων ώστε να μεταλλαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί της διεύρυνσης και του προοδευτικού μετασχηματισμού δηλαδή  της διεύρυνσης και του εμπλουτισμού της αριστερής ταυτότητας του κόμματος. Στόχος τους η ίδια η φυσιογνωμία, η ταυτότητα και βεβαίως το πρόγραμμα του κόμματος ώστε ομολογημένα ή ανομολόγητα να είναι «ανεκτή» και διαχειρίσιμη μία ενδεχόμενη νέα διακυβέρνηση στο πλαίσιο ενός παραδοσιακού νέου-μεταπολιτευτικού δικομματισμού.

Η κοινή μας θέση σε όλη τη συζήτηση που εξελίσσεται για πάνω από ένα χρόνο και η οποία έχει αποτυπωθεί αδρά στην προγραμματική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αλλά και κυρίως στην κεντρική εκφορά του πολιτικού και αντιπολιτευτικού μας λόγου είναι ακριβώς η άρνηση και η αποσόβηση ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Δικός μας στόχος θετικά μέσω των πολιτικών παρεμβάσεων, του αριστερού προγραμματικού λόγου και της τεκμηριωμένης και μαχητικής αντιπολίτευσης είναι η διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων που θα οδηγήσει σε ήττα επί της ουσίας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και στην κοινωνική έμπνευση και λαϊκή υποστήριξη σε μία νέα αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Διακυβέρνηση που θα εκπροσωπεί αυθεντικά μία νέα κοινωνική συμμαχία με πυρήνα τις δυνάμεις της εργασίας, της νεολαίας και του πολιτισμού και θα συγκροτείται με συνεκτικές προγραμματικές συμμαχίες με όμορους πολιτικούς χώρους.

Ακριβώς επειδή υπήρξε η ιστορική, σε κλίμακα Ευρώπης μάλιστα, εμπειρία της διακυβέρνησής μας επί 4,5 χρόνια η σχετική συζήτηση δεν είναι κυρίως θεωρητική όπως διαχρονικά εξελίσσεται μέσα στην αριστερά αλλά εμπλουτίζεται και επηρεάζεται έτσι ώστε με αποφασιστικότητα να κάνουμε τις επιλογές μας στο πεδίο των αντιπαραθέσεων πάνω στα καυτά ζητήματα που έχουν σφραγίσει τη συγκυρία.

Η Μόρια και η διαχείριση του προσφυγικού είναι εδώ. Η έξαρση της πανδημίας και η διαχείρισή της, όπως και οι συνέπειές της για το κοινωνικό ζήτημα είναι παρόντα στοιχεία και συγκροτούν μία προφανή προγραμματική και πολιτική αντιπαλότητα με τους νεοφιλελεύθερους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα, η κατοχύρωσή τους και το μέτωπο κατά του αυταρχισμού είναι παρόντα καθημερινά διεθνώς και στη χώρα μας. Η κλιματική κρίση, οι συνέπειές της και η διαπλοκή της με τις άλλες αντιθέσεις είναι ζήτημα παρόν και ευαισθητοποιεί πρώτα από όλα τη νεολαία.

Αυτά είναι τα επίδικα επί των οποίων θα κριθεί τόσο η αριστερή ταυτότητα του κόμματος όσο και εντέλει η πολιτική διαμάχη μας με την κυβέρνηση της ΝΔ για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποδόμηση, στο επίπεδο της κοινωνίας, των ανοχών και των συναινέσεων που κερδίζουν για τη ΝΔ οι πολυπρόσωποι και πολυπλόκαμοι επικοινωνιακοί μηχανισμοί και τα μίντια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)