to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:14 | 10.03.2017

Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Σε ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο προσβλέπουν όλες οι πλευρές (όλες οι εξελίξεις)

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό είτε σε υπουργικό επίπεδο για διάφορα ζητήματα «που θέλουν περισσότερη δουλειά, ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση», όπως επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος, προκειμένου να καταγραφεί ακόμη περισσότερη πρόοδος στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.


Στο Euro Working Group επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος η οποία έχει καταγραφεί από την ελληνική πλευρά ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ έγινε αναφορά και στα θετικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές. Αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι αποτελεί κοινό στόχο η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), κατεύθυνση προς την οποία θα συνεχιστούν οι εργασίες και την ερχόμενη εβδομάδα μέσω προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επικεφαλής.

Είναι εφικτό να έχουμε την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου και τον Απρίλη να έχουμε τη συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως σημείωσε, υπάρχει καθυστέρηση και είναι γνωστό πού οφείλεται αυτή, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου.

Επίσης, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι κατά τις διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τα κλιμάκια των θεσμών την Πέμπτη, καταγράφηκε σημαντική πρόοδος, σχετικά με ένα «ισορροπημένο» δημοσιονομικό πακέτο μετά από το πρόγραμμα και, παράλληλα, σε ό,τι αφορά σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τα κλιμάκια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας διεξήγαν πολιτικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των θεσμών.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε μέρος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement)» καταλήγει η ανακοίνωση.

Καταγράφηκε σημαντική πρόοδος σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά από το τέλος της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με την οποία ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη φάση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό είτε σε υπουργικό επίπεδο για διάφορα ζητήματα «που θέλουν περισσότερη δουλειά, ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση». Προκειμένου, όπως επισήμανε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, να καταγραφεί ακόμη περισσότερη πρόοδος στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Τα τρία βασικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, είναι:

*Το μέγεθος του πακέτου από το 2019.

*Κάποιες διαφορές στην ισορροπία των αντίμετρων (για παράδειγμα, ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, εμείς θέλουμε μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ).

*Τα εργασιακά.

Ο κυβερνητικός παράγοντας χαρακτήρισε «ασήμαντο» το δημοσιονομικό κενό για το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν και έχει καλυφθεί από τα διαρθρωτικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν». Υπάρχει μόνον ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο θα επιλυθεί.

Σημειώνεται ότι, άλλος κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων που ρωτήθηκε από το ΑΠΕ- ΜΠΕ εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι το συνολικό πακέτο θα κλείσει τον Μάιο, δήλωσε «δεν το βλέπω. Εγώ άλλα ακούω από τον Μοσκοβισί...».

Δ. Τζανακόπουλος: Βαδίζουμε σε συνολική λύση και διάψευση των προσδοκιών του κ. Μητσοτάκη

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χτες Πέμπτη, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά και στις διαφορές που παραμένουν ακόμη, μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, στο ζήτημα των εργασιακών και συγκεκριμένα σε σχέση με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως σημείωσε, επιδίωξη όλων των πλευρών δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, αλλά η επίτευξη μίας συνολικής λύσης που θα περιλαμβάνει, τόσο τον προσδιορισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019, όσο και των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα απαιτηθούν, ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Επ' αυτού, τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά από μία οκταετία είμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική λύση, γεγονός που εντείνει το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ. Ασκώντας δριμεία κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη και ανεύθυνη», «οικονομικά εσφαλμένη» και «κοινωνικά καταστροφική» τη στάση της για άρον-άρον κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς να έχει επιτευχθεί συνολική λύση. Διερωτήθηκε, δε, ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει τη συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης ή αν θα ξανακάνει το λάθος του Δεκεμβρίου, όταν δεν ψήφισε το μέτρο για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατομμύρια ευρώ». Προέβλεψε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα επαναφέρει σύντομα του αίτημά του για εκλογές.

ΔΝΤ: Πρόοδος σε κάποια σημαντικά ζητήματα, αλλά και σοβαρές διαφορές, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση

Παρόλο που έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιες σημαντικές περιοχές παραμένουν σοβαρές διαφορές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέφρι Ράις, μιλώντας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους. 

Ο κ. Ράις αρκέστηκε μόνο σε μία δήλωση για την Ελλάδα αποφεύγοντας ν΄ απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις.

Στη δήλωση του επισημαίνει ότι «έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιες σημαντικές περιοχές και την καλωσορίζουμε. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν σε σημαντικές περιοχές. Δεν θα σχολιάσω σε ποιες. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχτεί συμφωνία. Ακόμη απαιτείται πολύ δουλεία να γίνει». 

Ερωτηθείς για το εάν αναφέρεται στο staff level agreement ή στο συνολικό πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως αναφέρεται στις εν εξελίξει συζητήσεις. 

Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος και για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο και πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να μειωθεί τόσο σε όρους εξυπηρέτησης του όσο και συνολικά ως μέγεθος, ο Τζ. Ράις είπε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επέλθει ελάφρυνση του χρέους και πως το ΔΝΤ δεν ζητά «κούρεμα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)