to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 08.05.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Τα διλήμματα του κατεστημένου

Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών απορρίπτει το Μνημόνιο.


Ο δικομματισμός δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Ο στόχος "ούτε 51% στην κοινωνία, ούτε 151 έδρες στη Βουλή" επιτεύχθηκε.

Αιφνιδιασμένο το σύστημα με τα αποτελέσματα, αναζητεί τρόπους για να συγκροτήσει κυβέρνηση που θα διασφαλίζει την υλοποίηση του Μνημονίου. Ήδη, μόλις τρεις μέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Παπαδήμος κατέγραψε και δημοσιοποίησε τα δεκάδες επαχθή μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο και πρόκειται να εφαρμοστούν τον Ιούνιο.

Το τριγωνικό σύστημα διαπλοκή - δικομματισμός - μίντια, αν και εξουθενωμένο από τις εκλογές, επανέρχεται στην αδίστακτη κινδυνολογία περί δραχμής, παρ' ότι ο λαός δεν τρομοκρατήθηκε. Είναι, όμως, πιθανό να μεθοδευτεί αδυσώπητη κρίση, όπως π.χ. εσωτερική στάση πληρωμών με καθυστέρηση καταβολής συντάξεων κ.λπ. Στόχος της, να δικαιολογηθεί η πρόταση για "λύσεις εκτάκτου ανάγκης", όπως είναι η μεταμφίεση της μνημονιακής κυβέρνησης σε κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας ή συνεννόησης". Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα προχωρεί σε επικοινωνιακά τρικ και προτείνει πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποστολή να εγγυηθεί, προφανώς, την εφαρμογή του Μνημονίου, για το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόσο υπερηφανεύεται!

Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν εγγυηθεί με τις υπογραφές τους προς την τρόικα την εφαρμογή του Μνημονίου και ψάχνουν για συνενόχους. Επιχειρούν να παρακάμψουν τη λαϊκή εντολή για αποδέσμευση, προβάλλοντας το ενδεχόμενο να παραταθεί για ένα-δύο χρόνια η εφαρμογή του Μνημονίου, δηλαδή να υπάρξει χαλάρωση. Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι δόσεις, αλλά η συνταγή!

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει μετεκλογικά στην προεκλογική πρότασή του για τη συγκρότηση κυβέρνησης Αριστεράς. Το γεγονός ότι ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος πριμοδοτεί σκανδαλωδώς τη Ν.Δ. αλλά και η στάση του ΚΚΕ είναι παράγοντες που δεν επιτρέπουν την υλοποίηση αυτής της πρότασης, επί του παρόντος. Ίσως η επικρατέστερη δυνατότητα άμεσα να είναι η συγκρότηση κυβέρνησης "ειδικού σκοπού" για τη θέσπιση της απλής αναλογικής. Η δημιουργία, δηλαδή, δημοκρατικών προϋποθέσεων ώστε να βρεθεί πολιτική λύση με τον μοναδικό τρόπο που αναγνωρίζει η δημοκρατία, την προσφυγή στον λαό.

Το σύστημα φοβάται αυτή τη λύση διαβλέποντας την ορμητική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί όμως να γίνουν οι εκλογές ακόμη και ως "ατύχημα", εξαιτίας του πανικού που διακατέχει το σύστημα. Νωρίτερα, τις επόμενες μέρες, θα επιχειρηθεί να βρεθεί τρίτος συνεταίρος για τη συγκυβέρνηση, ακόμη και με προσφορά της θέσης του πρωθυπουργού, όπως φάνηκε με την πρόταση - καπνογόνο του κ. Βενιζέλου. Θα ασκηθεί ισχυρή πίεση στη ΔΗΜ.ΑΡ., που αρνείται όμως τη σύμπραξη με Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Το σύστημα μπορεί να καταφύγει και στη γνωστή "τεχνογνωσία" της αποστασίας, επικαλούμενο την ανάγκη "σωτηρίας της πατρίδος".

Κι αν δεν πιάσουν ο εκβιασμός και η κινδυνολογία περί εσωτερικής στάσης πληρωμών, θα προσπαθήσουν να γίνουν εκλογές σε συνθήκες εσωτερικής στάσης πληρωμών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιημένο. Αυτή είναι η αληθινή επιδίωξη της ξαφνικής "γενναιόδωρης" πρότασης του ΣΕΒ και του ΠΑΣΟΚ για... πρωθυπουργό Τσίπρα!

Ας γνωρίζουν ότι ο λαός τούς έχει πάρει χαμπάρι! Ότι τα μικροπολιτικά παιχνίδια εξουσίας δεν μπορούν να ξεγελάσουν την κοινωνία, η οποία σφαδάζει από την πολιτική του Μνημονίου και θέτει ως πρώτη προϋπόθεση την ακύρωσή του. Η επιδίωξη αυτή είναι ρεαλιστική, διότι απηχεί την εκφρασμένη λαϊκή βούληση και αναγκάζει τα κέντρα της Ε.Ε. να επανατοποθετηθούν, μέσα σε ένα νέο ευρωπαϊκό σκηνικό που προδιαγράφεται με την ήττα Σαρκοζί και τη δήλωση Ολάντ ότι "δεν είναι μοίρα της Ευρώπης η λιτότητα".

Το δίλημμα "κυβέρνηση Μνημονίου και λιτότητας ή κάλπες" επιστρέφεται από τους πολίτες στο κατεστημένο. Το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω! Οι πολιτικοί συσχετισμοί θα αντιστοιχηθούν με τους κοινωνικούς για μια ριζικά διαφορετική πορεία της χώρας, με την ανατροπή των ετοιμόρροπων κομμάτων του δικομματισμού και τη διαμόρφωση όρων, στη Βουλή και τον λαό, για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης με πυρήνα την Αριστερά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)