to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:05 | 17.05.2021

Πολιτική

Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ αντικείμενο συζήτησης στο Γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της ομοφοβίας


Το μήνυμα ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως ισότιμοι πολίτες και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να ισχύουν πλήρως και για τους ίδιους εξέπεμψαν οι ομιλητές στη συζήτηση που οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας και ιντερφοβίας (IDAHOΒΙΤ).

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος και αναπληρωματικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεωρεί σταθμό την πρώτη Οδηγία της ΕΕ του 2000 που επέβαλε στα κράτη μέλη να απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ και ο ελληνικός ποινικός κώδικας προβλέπει από το 2008 ότι είναι επιβαρυντικό να γίνει διάκριση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου.

Την τελευταία δεκαετία έχουμε σημαντικά σχέδια δράσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δίνουν κατευθύνσεις στις χώρες, υπέρ του συμφώνου συμβίωσης που περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια. Πρέπει ωστόσο, τονίζει ο ομιλητής, να επέλθει άρση των διακρίσεων στο δικαίωμα των ζευγαριών να τεκνοθετούν και σε μια σειρά στόχων με κορυφαίο την αναγνώριση του γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια.

Στην Ελλάδα με τον ποινικό κώδικα του 1950 καταργήθηκε η ποινικοποίηση των ομοφυλικών σχέσεων. Στην Κύπρο επειδή υπήρχε το Βικτωριανό Δίκαιο η αποποινικοποίηση των ομοφυλικών σχέσεων καταργήθηκε γύρω στο 2000 και μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Η προστασία των ατόμων που υφίστανται παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ήρθε πολύ αργότερα. Το 2008 με ελληνική νομοθετική απόφαση και το 2015 είχαμε το Σύμφωνο Συμβίωσης που γίνεται ανεξάρτητα από το φύλο.

Το 2017 η εθνική νομοθεσία αναγνώρισε την ταυτότητα φύλου και το 2018 με νομοθετική απόφαση αναγνωρίζεται η αναδοχή, δηλαδή η δυνατότητα σε ένα ζευγάρι που έχει σύμφωνο συμβίωσης να πάρει ένα παιδί ως ανάδοχοι γονείς για ένα διάστημα. Αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα τεκνοθεσίας, ούτε γάμου. Έχουμε όμως μια αυστηρή εθνική αντιρατσιστική νομοθεσία του 2014, τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος, που περιλαμβάνει και τα εγκλήματα δημόσιας υποκίνησης βίας σε βάρος ανθρώπων που έχουν διαδώσει ομοφοβική ή τρανσφοβική βία και έχουμε την πρώτη καταδίκη ιερωμένου και από τον Άρειο Πάγο.

Ο Νικόλας Μαλανδράκης, Creative and Communications Manager του έργου «LGBTQI+ Voice Up: Project Greece» μίλησε για το σχέδιο αυτό που χρηματοδοτείται και από την ΕΕ και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με στόχο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ελλάδα μέσα από μια σειρά podcast και βίντεο.

Στο ερωτηματολόγιο 2.000 ατόμων που έγινε στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκαν τα προβλήματα της ισότητας στον γάμο και της ρητορικής μίσους στη δημόσια σφαίρα. Επίσης οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην εργασία, στην υγεία και με τις «θεραπείες μεταστροφής».

Ειδικά για τη ρητορική μίσους ανέφερε ότι απασχολεί πολύ και εκφράζεται από τα ΜΜΕ, την εκκλησία αλλά και πολιτικούς.

Ο κ. Μαλανδράκης σημείωσε ότι τελευταία γίνονται βήματα προς τα πίσω από την κοινωνία, η οποία φαίνεται να συντηρητικοποιείται.

Στοιχεία έρευνας δείχνουν ότι 2 στα 5 άτομα πιστεύουν ότι υπάρχουν προκαταλήψεις ποσοστό που σε ευρωπαϊκή κλίμακα είναι μεγαλύτερο -γύρω στο 36%- και αναφέρθηκαν τα παραδείγματα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Orlando LGBT+ και Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για τον επιστημονικό φορέα, αυτόν που εξειδικεύεται στην ψυχική υγεία για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Η κ. Χρηστίδη τόνισε ότι με την μεγαλύτερη ορατότητα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ συσπειρώθηκε το πιο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας ως αντίθετος πόλος, ενώ για τον φορέα που εκπροσωπεί σημείωσε ότι αποσκοπεί στην αποψυχιατρικοποίηση των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, καθώς εντοπίζει αδιάφορη ή αρνητική στάση από τον ιατρικό χώρο.

Αναφερόμενη στο ιστορικό της επιστημονικής εξέλιξης, είπε ότι το 2019 φτάσαμε επίσημα στην αποψυχιατρικοποίηση των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του οποίου το εγχειρίδιο είναι υποχρεωτικό για τα μέλη του, η επιστήμη και η νομοθεσία προχωρά, αλλά πότε αυτά τα δεδομένα φτάνουν στα κράτη μέλη της ΕΕ και στην Ελλάδα εκεί υπάρχει χάσμα.

Ειδικά για τις θεραπείες μεταστοφής είπε ότι είναι η κορυφή της πυραμίδας βίας εκ μέρους γιατρών, ιερέων, καθώς αποτελούν παρεμβάσεις αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Εμείς κάνουμε καμπάνια «η ταυτότητά σου δεν θέλει αλλαγή» συνέχισε η κ. Χρηστίδη και οι πρώτες 100 καταγγελίες μας δείχνουν επαγγελματίες ψυχικής υγείας να εφαρμόζουν θεραπείες μεταστροφής είτε τις ονομάζουν έτσι είτε όχι.

Επεσήμανε ακόμη ότι στο ψήφισμα του ΕΚ το 2018 που απαγόρευε τις θεραπείες μεταστροφής οι Έλληνες ευρωβουλευτές αντέδρασαν αμήχανα, απουσίαζαν ή ψήφισαν λευκό.

Ο κ. Σωτηρόπουλος επεσήμανε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αντιμετωπίζουν τους πολίτες χωρίς διακρίσεις, ενώ μίλησε και για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει κοινωνικό έργο και ειδικότερα για την Περιφέρεια Αττικής είπε ότι είναι η πρώτη που ψήφισε τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του Πολίτη στην οποία συμπεριελήφθη η απαγόρευση διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ιδιαίτερο ρόλο απέδωσε στην ανάγκη εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων, των δικαστικών, των αστυνομικών. Το θέμα της επιμόρφωσης υπογράμμισε και η κ. Χρηστίδη και ιδιαίτερα στον χώρο των σχολείων και ζήτησε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες με συμπεριληπτικό τρόπο.
 

Τέλος ο κ. Μαλανδράκης σημείωσε ότι για να περάσει το μήνυμα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ πρέπει να επικεντρώσουμε στην ανθρώπινη διάσταση και στις επιπτώσεις που έχει για τα άτομα αυτά η ρητορική μίσους. «Θέλουμε να ζήσουμε ήρεμα, χωρίς διακρίσεις, είμαστε άνθρωποι», είπε καταλήγοντας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Χάρης Κούντουρος.
  

   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Νίνα Μελισόβα)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)