to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:46 | 31.10.2019

Κοινωνία

Τα δικαιώματα στο στόχαστρο: Τι λέει η Διεθνής Αμνηστία για το νομοσχέδιο για το άσυλο

«Το νομοσχέδιο κινείται σε έναν τριπλό άξονα: σοβαρός περιορισμός και διαρκή εμπόδια στην πρόσβαση στο άσυλο, αύξηση της κράτησης και αύξηση του κινδύνου επιστροφών», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.


Όπως αναφέρει αναλυτικά σε ανακοίνωσή του το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας:

«Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περί Διεθνούς Προστασίας. Το νέο σχέδιο νόμου εισάγει σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αιτούντων/ουσών άσυλο, την υποδοχή και την κράτηση, όπως και στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση;

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μία συγκυρία που οι συνθήκες των καταυλισμών τόσο στα νησιά του Αιγαίου όσο και στην ενδοχώρα, παρουσιάζουν σοβαρότατη επιδείνωση. Μόνο στην Μόρια από το τέλος Αυγούστου ως και σήμερα έχουμε τρεις νεκρούς, ενώ οι πραγματικοί αριθμοί των διαμένοντων είναι υπερπολλαπλάσιοι της χωρητικότητας. Μπορείτε να δείτε εδώ την δημόσια δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις συνθήκες στα νησιά και την ενδοχώρα. Επιπλέον, το νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς προβληματικών πολιτικών από την πλευρά της κυβέρνησης, που οδήγησαν στην παραβίαση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που αφορούν (ανάκληση της εγκυκλίου για το ΑΜΚΑ και περιορισμός της πρόσβασης των αιτούντων/ουσών άσυλο στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα, εξώσεις από καταλήψεις προσφύγων με αστυνομικές επιχειρήσεις).

Τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο;

Το νομοσχέδιο κινείται σε έναν τριπλό άξονα: σοβαρός περιορισμός και διαρκή εμπόδια στην πρόσβαση στο άσυλο, αύξηση της κράτησης και αύξηση του κινδύνου επιστροφών. Επιβάλλεται ένα καθεστώς όπου ο αιτών ή η αιτούσα θα καλείται διαρκώς να αποδεικνύει «καλή πίστη» ώστε να μην υφίσταται αυτόματη στέρηση του δικαιώματος στο άσυλο, να αποδέχεται επιλογές που λαμβάνονται συχνά εν αγνοία του και χωρίς να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες ή προβλέψεις που θα αφορούν την ζωή του, υπό συνθήκες στέρησης κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα θα καλείται να υπερβαίνει διαρκή εμπόδια και παγίδες ώστε, να μην ανασταλεί αυτόματα το δικαίωμά του στο αίτημα ασύλου ή υπό τον κίνδυνο της απέλασης επιστροφής ή της κράτησης. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην ύπαρξη χιλιάδων ανθρώπων χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα και περιθωριοποιημένων.

Αντί να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, θα καταλήξει να προσθέσει πρόσθετο διοικητικό και γραφειοκρατικό βάρος στις υπηρεσίες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στο όνομα της υποτιθέμενης «επιτάχυνσης», περιστέλλονται θεμελιώδεις αρχές του δικαιώματος στο άσυλο, με τρόπο που αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Τι κάναμε εμείς ως Διεθνής Αμνηστία;

Μπορείτε να δείτε εδώ το δελτίο τύπου που δημοσιοποιήσαμε, με τα κύρια σημεία της κριτικής μας στο νομοσχέδιο. Καταθέσαμε επίσης τα λεπτομερή μας σχόλια και παρατηρήσεις για τις επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, σε υπόμνημα μας προς την κυβέρνηση, ενώ τοποθετηθήκαμε και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Τέλος, αναλάβαμε την πρωτοβουλία, μαζί με άλλες 5 οργανώσεις, να καλέσουμε σε κοινή συνέντευξη τύπου, με σκοπό την ενημέρωση τόσο για τις προτεινόμενες αλλαγές και τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στο πεδίο και το καθεστώς δικαιωμάτων στη χώρα μας, όσο και για τις θέσεις των οργανώσεών μας. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη, με την αίθουσα να γεμίζει ασφυκτικά, και τη μαζική συμμετοχή δημοσιογράφων και εκπροσώπων του τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και εκπροσώπων και μελών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Μπορείτε να δείτε εδώ το δελτίο τύπου από τη συνέντευξη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)