to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 12.02.2015

Πολιτική

Τα διεθνή ΜΜΕ για το έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης

Το πρώτο Eurogroup μετά τις ελληνικές εκλογές ολοκληρώθηκε χωρίς κοινό ανακοινωθέν, όπως τονίζουν και τα διεθνή ΜΜΕ


Στο σημείο της αφετηρίας δείχνουν ουσιαστικά τα διεθνή ΜΜΕ τις δύο πλευρές μετά το Eurogroup για την Ελλάδα, λέγοντας πως η πρώτη συνάντηση δεν κατάφερε να φτάσει ούτε σε κοινό ανακοινωθέν και σχηματίζεται η εικόνα μίας Αθήνας «που έμοιαζε απομονωμένη» ενώ το ζήτημα αναβάλλεται για τη Δευτέρα. 

O βρετανικός Guardian αναφέρει «η συνάντηση της Αθήνας με τους εταίρους της κατέληξε σε αδιέξοδο» το βράδυ της Τετάρτης, και η πρώτη «πραγματική διαπραγμάτευση απέτυχε στο να καταγράψει πρόοδο ή να βγάλει ακόμη και κοινή ανακοίνωση». 

«Δόθηκε η εικόνα πως η Αθήνα ήταν απομονωμένη στην επιδίωξή της να αποσπάσει καλύτερους όρους από την Ευρώπη» γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Η γαλλική Monde μιλά επίσης για «αδιέξοδο στο Eurogroup», λέγοντας πως πλέον την Πέμπτη, οι ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στην άτυπη Σύνοδο «με τις διαφορετικές πλευρές να φαίνονται ακόμη σε μεγάλη απόσταση». 

Οι υπόλοιποι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, γράφει, «δεν είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα μετέπειθαν τον Γ.Βαρουφάκη, αλλά τουλάχιστον πίστευαν ότι μπορούσαν να πάρουν συμφωνία για ένα "πρόγραμμα εργασίας"» συνεχίζει, αναφέροντας σχόλια συμμετεχόντων στο Eurogroup πως «η πρώτη συνάντηση έστειλε άσχημο μήνυμα και έδειξε ότι χρειάζεται ακόμη σημαντική δουλειά για την προσέγγιση Ελλάδας και Ευρώπης».

«H κατάσταση κλιμακώνεται» γράφει από την πλευρά της η γερμανικήFrankfurter Allegemeine Zeitung (FAZ), η οποία σημειώνει πως το Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς πρόοδο: «Η αποτυχία είναι, σύμφωνα με διπλωμάτες, άσχημο σημάδι για τη Σύνοδο Κορυφής, την οποία θα ενημερώσει ο Ντάισελμπλουμ» αναφέρει η εφημερίδα, η οποία επιρρίπτει στην ελληνική πλευρά το αδιέξοδο.

«Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ είπε στο Bloomberg πως ο Γ.Βαρουφάκης είχε συναινέσει στο ανακοινωθέν πριν φύγει από την αίθουσα ο Σόιμπλε, αλλά στη συνέχεια έθεσε νέα αιτήματα» γράφει η FAZ στο κείμενό της με τίτλο «η Ελλάδα ανατρέπει τη συμφωνία στο Eurogroup». Σε άλλο κείμενό της, η εφημερίδα αναφέρει πως «όσο τα μέτωπα μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και των ευρωπαίων πιστωτών, κυρίως της Γερμανίας, οξύνονται, τόνο ενισχύεται ο κίνδυνος Grexit», επαναλαμβάνοντας πως αυτό θα ήταν κάτι που «η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει».

To Spiegel, βάζοντας στην ανάλυσή του για το Eurogroup τον τίτλο «η Ελλάδα σνομπάρει την Ευρώπη» μιλά για «νέα αναστάτωση»: «Για ώρα φαινόταν πως η Αθήνα συμφωνούσε στο προσχέδιο ανακοινωθέντος, αλλά λίγο αφού έφυγε ο Β.Σόιμπλε, ο Γ.Βαρουφάκης απέσυρε τη συμφωνία του» γράφει. 

Το περιοδικό αποτιμά πως ο έλληνας ΥΠΟΙΚ «δεν παρουσίασε κάτι απτό», οι άλλοι υπουργοί «ήταν αναλόγως επιφυλακτικοί», τα χαρτιά που έχει η Αθήνα «είναι αρκετά, αλλά όχι όλα -κανείς δεν ξέρει τις επιπτώσεις ενός Grexit» και καταλήγει πως για λύση «θα έπρεπε να υποχωρήσουν και οι δύο πλευρές, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα». 

Και η Sueddeutsche Zeitung στέκεται ιδιαίτερα στο ότι «όταν αποχώρησε ο Β.Σόιμπλε από το Eurogroup, έμεινε με την άποψη ότι είχε βρεθεί συνεννόηση, αλλά λίγο αργότερα προέκυψε το αντίθετο». 

«Η πρόκληση για την Αθήνα είναι εσωτερικής πολιτικής φύσης» εξηγεί η εφημερίδα, γράφοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται οπωσδήποτε συμφωνία της Ευρώπης πως θα υπάρξει "νέα χρηματοδότηση", επειδή έχει υποσχεθεί στους πολίτες πως θα τερματίσει το μνημόνιο και θα διώξει την τρόικα». 

«Στόχος ήταν ο συμβιβασμός, φόβος η σύγκρουση και οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν» γράφει από την πλευρά της η ιταλική Repubblica, που αναφέρει πως «Ελλάδα και Eurogroup συναντήθηκαν και οι υπουργοί δεν κατάφεραν ούτε καν να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν, επειδή προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση είναι αμετακίνητη στις θέσεις της και δεν έχει διάθεση να υποχωρήσει».

Πληροφορίες: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)