to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα δένδρα περιφέρονται άσκοπα

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Τα δέντρα διαφθείρουν τα πάρκα μας. Θα πρέπει να τα συλλάβουν γιατί περιφέρονται άσκοπα. Για τα φυλλοβόλα δέντρα, προσθέστε σκουπίδια και ασέλγεια στον κατάλογο των αδικημάτων.

Bauvard, Some Inspiration for the Overenthusiastic

Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του Παρισιού (Δεκέμβριος του 2015) για την υπογραφή μιας νέας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2025 οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 26 με 28 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Ωστόσο το σχέδιο του Ομπάμα δέχεται επικρίσεις τόσο από Ρεπουμπλικάνους όσο και από ορισμένους Δημοκρατικούς.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ, έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα ότι δεν πρέπει να βασίζεται στις δεσμεύσεις Ομπάμα: «Δεδομένου ότι τα δύο τρίτα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έχουν καν υπογράψει το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας, και 13 πολιτείες έχουν υποσχεθεί να το πολεμήσουν, οι διεθνείς εταίροι μας θα πρέπει να είναι προσεκτικοί πριν αποδεχτούν μια δεσμευτική, ανέφικτη συμφωνία» είπε.

Τα πράγματα για το παγκόσμιο κλίμα είναι οριακά, αν δεν είναι πλέον μη αντιστρέψιμα.

Σύμφωνα με τις εξαιρετικά συντηρητικές προβλέψεις του ΟΗΕ, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του αιώνα η παγκόσμια θερμοκρασία θα ανέλθει από 1,8 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Το λιώσιμο των πάγων θα προκαλέσει ανύψωση της θαλάσσιας στάθμης κατά 43 εκατοστά ενώ μια ανύψωση ακόμα και κατά ένα μέτρο δεν μπορεί να αποκλειστεί αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η τήξη των πάγων. Τέτοιας έκτασης κλιματική αλλαγή θα έχει καταστροφική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων. Πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν από τα παράλια. Επιπρόσθετα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν από πείνα λόγω παρατεταμένων ξηρασιών ενώ άλλοι θα αντιμετωπίζουν καταστροφικές πλημμύρες.

Η κλιματική αλλαγή, επίσης, απειλεί να οξύνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη. Ήδη από το Φλεβάρη του 2004 μια έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου προειδοποιούσε για «καταστροφικές ελλείψεις σε νερό και ενέργεια από το 2020 που δύσκολα θα αντιμετωπίζονται με αποτέλεσμα ο πλανήτης να οδηγείται σε πολέμους».

Αλλά…

…τι είναι όλα αυτά μπροστά στη διαφθορά που προκαλούν τα ασκόπως περιφερόμενα δένδρα;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)