to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:38 | 02.04.2019

Διεθνή

Τα αυστριακά ΜΜΕ για την ιστορική επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια

Ευρεία δημοσιότητα στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια από τα αυστριακά ΜΜΕ


Ευρεία δημοσιότητα στην επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία ο Αλέξης Τσίπρας, «ως πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1991», δίνεται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις μιας σειράς αυστριακών εφημερίδων, όπως και στα δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, που κυρίως αναπαράγουν σχετικά τηλεγραφήματα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Στα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται από δέκα υπουργούς και περίπου 70 επιχειρηματίες, ενώ αναμένεται η υπογραφή πολλών διμερών συμφωνιών, για πρώτη φορά και στον τομέα της άμυνας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται, σύμφωνα με τα αυστριακά ΜΜΕ, μετά την επίλυση της μακρόχρονης αντιπαράθεσης ως προς το όνομα ανάμεσα στα Σκόπια και στην Αθήνα. Από τον Φεβρουάριο το γειτονικό κράτος της Ελλάδας φέρει το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", αναφέρουν.

Όπως σημειώνεται σχετικά, η συνάντηση ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς πραγματοποιείται σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, κατά τις οποίες, μία εκλογική νίκη του Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου προέδρου Στέβο Παντερόφσκι θα ήταν εξαιρετικά σημαντική για τον "Βορειομακεδόνα" πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, καθώς με τον τρόπο αυτό η χώρα θα αποκτούσε έναν πρόεδρο ο οποίος θα υποστηρίζει το νέο όνομα. Ο νυν πρόεδρος Γκιόργκε Ιβανόφ, επισημαίνεται στα δημοσιεύματα, θεωρείται σαφής αντίπαλος της επίλυσης του ονοματολογικού με την Αθήνα και αρνείται από τις αρχές του χρόνου να επικυρώσει με την υπογραφή του τους νόμους στους οποίους αναφέρεται το νέο όνομα. Αλλά και η υποψήφια του εθνικο-συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλγιανόφσκα Ντάφκοβα, κατά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα τη Δευτέρα, άσκησε κριτική στην αλλαγή του ονόματος του κράτους, γράφουν τα αυστριακά ΜΜΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)